onsdag den 2. november 2022

Geniet og den tabte formue

 

Der er dem, der hævder, at vi er omgivet af begravede, men glemte skatte: folk kan simpelthen ikke huske, hvor de har gjort af det, de har forsøgt at skjule for fjender af alskens art. Umiddelbart virker det grotesk, at man ikke kan huske noget så centralt, men i et stresset øjeblik, hvor man handler på instinkt, kan der formentlig ske den slags. Det gjorde det i hvert fald for én af de store hjerner: Alan Turing (1912-1954).

Han er mest kendt for at være den, der knækkede tyskernes Enigma-kode under Anden Verdenskrig, men han var meget mere og gjorde sig f.eks. beundringsværdigt inden for datalogi. Under krigen må han dog have været så forvirret, at hans super-hjerne satte ud, for - af skræk for tyskerne - omsatte han alle sine værdier til sølv-barrer, som han derpå begravede for at "holde dem sikre" ved den tyske invasion, han frygtede. Det er de formentlig stadig, da han glemte alt om, HVOR sølvet var og ikke kunne knække sin egen kode for dets placering ....

Hang forvirringen sammen med hans sociale situation som en gift bøsse? På dette tidspunkt blev den slags anset for at være kriminelt, og i 1952 blev han tvunget på en kemisk kastration, som nogen mente førte til hans tidlige død af en form for forgiftning. Andre mener til gengæld, at han begik selvmord. 

 

Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing#Treasure


Ingen kommentarer:

Send en kommentar