søndag den 24. juli 2022

Sommer, kæledyr og insekter


Tydeligvis en stakkels vovse, hvis utrolige, medfødte nysgerrighed fik den til at "smage på" en hveps, bi eller noget lignende. Det gør de nu engang, og kun heldet afgør, om de bliver alvorligt skadede eller slipper uden slemme følger. Som regel - men ikke altid - er disse følger mere en gene end en helbredstrussel på længere sigt, men kæledyret lider jo, så man bør gøre, hvad man kan for at forhindre disse møder mellem de to vidt forskellige dyrearter.


Sådan ser det du, når det er et mennesker, der er blevet angrebet: hvis stikket er placeret i et nøgent, dvs. hårløst, område, så har man en chance for at se brodden, hvilket virkelig er en hjælp mht behandlingen. Dette er dog umuligt med en behåret hund eller kat, men man kan dog efterhånden lokalisere stikket, fordi det er dér, hvor dyret klør sig.


Også myg og lopper kan skabe problemer for kæledyrene, ligesom de kan blive bidt af edderkopper. Problemet er ikke bare den irriterende kløe, der kan plage en stakkels hund eller kat, men også muligheden for overførslen af sygdomme  som f.eks. borreliose. Det er ikke godt .... Noget andet, der heller ikke er godt, er eventuelle allergier. Hvis ens kæledyr er allergisk, så kan man havne i en skrækkelig situation, der kan koste liv. Symptomerne ved stik og bid fra insekter kan gå fra opkast, diarre, døsighed, forvirring, nældefeber og vejrtrækningsproblemer. Sammen med problemerne med at stille en diagnose på grund af et ofte tæt pelslag hos den firbenede patient er det noget møg!

Lærer de så af deres fejltagelser? Nej, også det problem må deres mennesker slås med: Den højt elskede pels-"baby" forbinder næppe hævelser, kløe, osv. med det spændende flyvende væsen, det fik fat i og gumlede på. Kort sagt: mennesket må tænke for to og også passe på varme, asfalterede områder, der kan skade hundes poter, samt alt for varme biler, der kan slå dem ihjel ....

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar