onsdag den 14. september 2022

En ÆGTE Tornerose

De fleste kender formentlig Brødrene Grimms eventyr om den smukke prinsesse, der blev forhekset af en ond fe, fordi hun ikke var blevet inviteret med til den fornemme fest, som kongen holdt for at fejre sin datter. Alle de andre feer - dvs. alle tolv - var kommet med, men kongehuset havde ikke tilstrækkeligt med guldtallerkener til tretten, så en af dem måtte blive hjemme. Det skabte desværre en masse misundelse og også hævnlyst, hvilket gik ud over den totalt uskyldige og purunge prinsesse. Hun stak sig på den forheksede ten, som den onde og hævngerrige fe havde ledt hende hen imod. Resultatet var en sær, vedvarende søvn, der ramte hele slottet og varede i 100 år. Mange prinser og tapre riddere forsøgte at trænge igennem den tornehæk, der var vokset op omkring slottet, men de omkom uden at nå igennem. Til sidst kom der imidlertid en prins fra et andet land, og han var så heldig at ramme den dag, hvor forhekselsen sluttede, nemlig 100-årsdagen for prinsessens fatale møde med den onde fe og hendes forgiftede ten. 

Nej, nej, sådan var det ikke: siden der er tale om et eventyr, så havde Tornerose selvfølgelig bevaret skikkelsen og var lige så smuk som inden forhekselsen. Det betød, at prinsen og hun straks forelskede sig i hinanden og derpå levede lykkeligt til deres dages ende. Havde hun lignet en hval, ville det hele formentlig haft en anden udgang, men skidt med det: et eventyr er et eventyr, hvilket vil sige noget uden for virkelighedens verden, som vi kender den. Måske der er en vis form for sandhed bag de velkendte fortællinger om prinser, prinsesser, drager og troldfolk, men denne befinder sig på et andet plan og er ikke en del af det, vi forstår ved "virkeligheden i tid og rum". Ergo forstår vi eventyret, selv om det er uden logik eller har nogen reel sandhedsværdi.

Man kan ikke undgå at undre sig over sådan et mirakel, som eventyret om "Tornerose" fortæller om, for tænk, at alle på slottet havde overlevet og uden videre genoptog det, de havde været i gang med, da forhekselsen indtraf. Sådan er det ikke i virkeligheden, når nogen falder i en tranchelignende "Tornerose"-søvn. Det er angiveligt sket for flere flygtningebørn i Sverige (jfr. "Boobytrap": "Svenske "Flygtninge-Snehvider", den 13. marts, 2022). Pludselig bliver disse børn åbenbart så overvældede af situationen, at de "falder i søvn" og ikke uden videre kan vækkes igen. Det er alarmerende, sært og MISTÆNKELIGT, for hvad er de ude på, og hvad kan de og deres forældre vinde ved sådan en "søvn-magi"? Tjah, de kan i hvert fald opnå medfølelse fra omgivelserne og dermed blive i stand til at lægge pres på værtslandet, så de ikke udvises, hvilket er grunden til, at de mistænkes for "snyderi" ....


Da den 11-årige Ellen Sadler (1859-1901) gik i seng den 28. marts 1871, var der næppe nogen, der havde forestillet sig, at det ville tage hende 9 (ni!!!!) år at vågne igen. Hun var et af de yngste af sine fattige forældres tolv børn, og til trods for sin unge alder var hun blevet sendt ud for at tjene som barnepige i en mere velbeslået familie, men begyndte at lide af døsighed. På det nærliggende hospital kom man til den konklusion, at hun led af et eller andet, der ikke kunne kureres, så hun blev sendt hjem til sine fattige forældre. Her udviklede hendes tilstand sig således, at hun faldt i en tranceagtig søvntilstand, der ligner den, flygtningebørnene i Sverige lider af: man kunne ikke vække hende. Til gengæld blev den sovende pige noget af en medicinsk sensation i datiden. Eksperter og nysgerrige kom for at se hende, så hun var blevet en form for turistattraktion, der kan have indbragt penge til sin familie og byen ved ikke at kunne vågne. 

Nu ved man jo godt, at der findes forskellige søvn-forstyrrelser, og at nogle af dem er forbundet med smitte fra dyr. Den slags hører imidlertid til i mere eksotiske egne af verden og ikke i England, hvor Ellen var født og opvokset. For mig at se ligner hendes sociale og følelsesmæssige tilstand den, som de sovende flygtninge lever under i Sverige. Ellen blev ikke truet på liv og helbred, men det kan havde været utrygt for hende at havne i en fremmed familie som barnepige. Jeg kunne forestille mig, at det har påvirket hende psykisk på samme måde, som flygtninge-børnene i Sverige formentlig er blevet påvirket. 


I samtiden spekulerede man dog mere i muligheden af, at det var familien og især Ellens mor, der stod bag datterens tilstand, og at det stort set var svindel. Ingen kan afvise denne teori, for der er ingen reelle beviser på, hvad der skete i hjemmet. Det er dog tankevækkende, at da moderen døde, så vågnede Ellen op, 19 år gammel. 

Hun lader til at have fået et godt liv med mand og børn, men ingen har hverken dengang eller senere kunnet stille en troværdig diagnose på hende. Var hun en svindler, eller hvad foregik der med hende?

https://www.elixirofknowledge.com/2014/06/ellen-sadler-girl-who-slept-for-nine.html

https://www.amusingplanet.com/2022/01/ellen-sadler-sleeping-girl-of-

https://www.grimmstories.com/da/grimm_eventyr/tornerose

Wikipedia

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar