tirsdag den 30. august 2022

Den ateistiske og jødiske nonne, der blev myrdet af nazisterne

 

En af de almindeligste definitioner på en nonne er troen: den og den blev nonne, fordi hun troede på Biblen, Jesus, osv.. Når man så læser, at denne specielle nonne, Edith Stein (1891-1942), der endte med at blive myrdet som jøde under Hitlers forfølgelser, var ateist, så er det lige før, man tror, man har set forkert. Hendes valg af katolicismen var jo frivilligt, og hvorfor skulle hun ikke bare vælge denne kirkelige trosretning, men tilmed dyrke den som nonne i et kloster, hvis hun slet ikke troede på kristendommens budskab? 

Med mindre man ligefrem blev forvist til et kloster - og det er der jo dem, der er blevet, hvis deres familie havde svært ved at styre dem - så virker det sært, at en ateist skrotter den jødiske tro, lader sig omvende til katolicismen og ligefrem går i kloster. 

Sådan var Edith imidlertid som person, for når det kom til stykket, lod hun sig tydeligvis ikke bare styre af moral, men også af religiøse forestillinger, tro og næstekærlighed. Under indtryk af lidelserne i forbindelse med Første Verdenskrig, lod hun sig således uddanne til sygeplejerske, hvorpå hun sluttede hun sig til Røde Kors, for at kunne pleje og passe de sårede. Ikke nok med det, men hun studerede også filosofi og fik en doktorgrad med en disputats om emnet "empati". Hendes liv var altså fuldt af en masse tanker og gøremål, hvoraf flere virker som modsætninger, men som i virkeligheden går op i en højere enhed ved at udvikle sig af hinanden.

Som
Teresa Benedicta of the Cross er hun kendt som en af de seks helgener - for hun blev sørme også kanoniseret! - der har en speciel opgave med at beskytte Europa. Hverken hendes anerkendte humanitære arbejde, hendes filosofiske skrifter, etc., etc. hjalp hende imidlertid imod Hitler, for hun døde i
Auschwitz, formentlig i et gaskammer to dage efter ankomsten. Man mener dog, at hun ikke "bare" var et offer for nazisternes jøde-had, men at hendes henrettelse også havde noget at gøre med nogle katolske biskoppers  protester imod nazismen. Dvs. at hun endte som martyr for flere ting og ikke "kun" sin fødsel som jøde.


 
https://plato.stanford.edu/entries/stein/

Wikipedia

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar