tirsdag den 18. oktober 2022

Gestapos hyæne

 

Violette Morris (1893-1944) var mange ting, bl.a. et stort navn inden for flere sportsgrene. Hun var født i Frankrig som en af baron Pierre Jacques Morris's seks døtre. Familien var af arabisk oprindelse, men hun blev sendt til et kloster, hvor man skulle forsøge at få skik på hende. Noget, der ikke lykkedes særlig godt, for selv om hun havde mange sportsligt interesserede beundrere, så stødte hun an, både ved sin livsstil som åbent lesbisk og de nazistiske forbindelser, hun fik. Sidstnævnte kan være startet med Hitlers invitation om at deltage i Olympiaden 1936 i Berlin, men hendes tilknytning til den infame nazistiske bevægelse er dog ret uklar. Var hun, eller var hun ikke overbevist nazist, og arbejdede hun virkelig tæt sammen med tyskerne under Anden Verdenskrig? Og - måske vigtigst af alt - var hun torturbøddel for nazisterne? Teorier og påstande er der masser af, men det kniber nu med beviserne .....

Hun var lige fra begyndelsen en person, der vakte forargelse, og det er muligt, at dette var den egentlige baggrund for hendes dårlige ry: hun levede slet ikke op til de kvindelige idealer og fik f.eks. fjernet begge bryster, fordi hun følte, at de "var i vejen" for hende som sportskvinde. Dog giftede hun sig som 20-årig i noget, der i dag regnes for et pro forma-ægteskab. Da hendes mand deltog i Den Første Verdenskrig, blev hun ambulancefører meget tæt på fronten, for hun var modig. Efter krigen blev de skilt, og hun kastede sig nu med indhu ud i de forskellige sportsgrene, hun i den grad udmærkede sig i.

Det kan ikke have været velset i det bornerte Frankrig, at en af hendes elskerinder angiveligt var den amerikanske, sorte sangerinde, Josephine Baker.

På et tidspunkt blev Violette banlyst fra at deltage i sportslige begivenheder af "moralske grunde", selv om hun på det tidspunkt havde bevist sit værd som sportskvinde ved bl.a. at vinde to guld- og en sølvmedalje. Nazisternes invitation nogle år efter gav hende næppe oprejsning i Frankrig, og hun blev kendt som "Gestapos hyæne", idet man også tilskrev hende en aktiv rolle som torturbøddel under tyskernes besættelse af Frankrig. Passede det, eller var det bare modvilje imod hende som person og som kvinde? Hvorom alting var, så blev hun dræbt af den franske modstandsbevægelse i 1944. Nogle mener dog stadig, at hun var uskyldig i anklagerne om at være nazist.

https://allthatsinteresting.com/violette-morris

https://www.kickassfacts.com/history-violette-morris/ 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar