Smuk og statelig, men var hun nu også så heroisk, som nogle har udråbt hende til? Hun var en belgisk prinsesse og var døbt Marie-José (1906-2001), men da hun blev gift med Italiens kronprins, Umberto, som hun nærmest havde været forlovet med siden sin tidlige barndom, forsøgte landets egentlige hersker, Benito Mussolini, at få hende til at stave sit navn på en mere italiensk måde, hvilket hun nægtede og/eller ignorerede. Dette bliver af nogle set som et veritabelt oprør, hvor hun tappert vægrer sig imod den italienske fascist. Da hun efter et møde med Hitler senere udtalte, at hun ville ønske, hun havde skudt ham, er der nu stadig langt til en handling af denne art, og mange andre har næret de samme lyster både før og efter, uden at det har fået eftertiden til at se dem som særlig heroiske, sådan som det skete med Marie-José.
Kronprinsesse Marie-José og kronprins Umberto, der blev Italiens sidste kongepar
Modsat sin far, kong Victor Emanuel III, var kronprins Umberto en flot fyr, og han fik fire børn med Marie-José, hvoraf én var en dreng. Hans fødsel har sikkert vakt stor glæde, da den indtraf, men det fik ingen praktisk betydning, for en folkeafstemning i 1946 gik ind for en republik. Faktisk sad Italiens sidste kongepar kun i godt en måned, hvilket førte til, at Marie-José fik tilnavnet "Majdronningen". Var de rygter, der opstod om hende og Mussolini med til at gøre kongeparret upopulært? Det skulle ikke undre mig, selv om de nu lyder ret vilde: Mussolinis søn har efter krigen fortalt, at det var en velkendt "hemmelighed"
(sandhed/usandhed) i familien, at Mussollini og Marie-José i virkeligheden var
kærester en overgang. En af diktatorens verificerede elskerinder har til gengæld påstået, at den fornemme prinsesse lagde an på ham, men at det ikke lykkedes hende at erobre ham - det gjorde det til gengæld for hende ....
Hvad pokker er nu det? Fra anden side hævdes det, at de to ikke på noget tidspunkt kunne fordrage hinanden, og at hun tilmed lagde planer sammen med den senere pave Paul VI om at skade ham og hans regime, så hvad skal man tro? Folk rundt omkring i verden har været ivrige efter at tro på "romantik" mellem diktatoren og (på det tidspunkt) Italiens smukke, unge kronprinsesse, for det ville da være en underholdende historie, ikke sandt?
Kort sagt, stakkels Marie-José er faldet i historiens dybe, mørke fangehul, hvor man faktisk er værgeløs over for alle mulige rygter og påstande. Hvem som helst kan sige hvad som helst om én, uden at man kan protestere. På dette punkt er hun et skoleeksempel på den uskik blandt historiekyndige og/eller -ukyndige at digte ud fra et "hvad-nu-hvis". Hendes skæbne som en påstået Mussolini-erobring er faktisk meget uhyggelig, for hvis det bare er diktatorens søn, der har påstået dette, uden at hun selv har fortalt om det, så er det formentlig udtryk for en mande-løgn: ifølge samtidige beretninger, forventede diktatoren sex mindst én gang om dagen, og Marie-José ville unægtelig være en fjer i hatten på ham. Har han løjet sig i seng med hende, samtidig med at hun har lagt lumske planer imod ham sammen med den fremtidige pave? Eller var hun en frustreret kvinde i et ulykkeligt ægteskab, der blev henholdsvis afvist - eller "nedlagt" - af den virile Mussolini? Alle versioner er faktisk i omløb, og det er grotesk.
Marie-Josés eftermæle viser, at er man først havnet i historiens søgelys, så er der ingen grænser for de myter og historier, der kan fortælles om én. Det er sygt og moralsk forkert, men der er ikke rigtig noget at stille op imod denne specielle form for "historiefortælling".
http://belgieroyalist.blogspot.com/2011/09/marie-jose-and-mussolini_08.html
https://www.tatler.com/article/last-queen-of-italy-marie-jose
https://news.sky.com/story/mussolini-had-affair-with-italian-queen-10486431
https://www.theguardian.com/world/2011/aug/31/mussolini-queen-marie-jose-affair
Wikipedia
Ingen kommentarer:
Send en kommentar