fredag den 18. februar 2022

Den uidentificerede identitet

Man kender hverken hendes navn eller hendes historie, men man ved, at hun blev myrdet og gemt væk på en modbydelig måde. Dette ved man, fordi hendes lig blev fundet i 2006, dvs. sådan ca. hundrede år efter mordet. Det var ret tydeligt, at hun måtte være et mordoffer, for det, der var tilbage af hende, lå pænt pakket ind i en tønde i et gammelt benzinlager bag "The Shore Hotel" i Sutherland. 

Kendte nogen af disse personer foran hotellet mon den myrdede - og kunne en af dem være hendes morder? Det er ikke til at vide, hvilket er ærgerligt, for et mord som dette vækker nu engang ens lyst til at få både en opklaring, en identifikation og en forklaring: hvorfor skulle denne kvinde dræbes? Hvad lavede hun ved hotellet - altså ud over at være død - og kunne der være tale om en ulykke? Nej, for lig pakker nu engang ikke sig selv ind: én eller anden, der følte nødvendigheden af at skjule hendes død, havde placeret hende dér, og hendes tøj tydede på, at det var sket inden for tidsrummet 1910 til 1920. 

Dvs. at der var tale om en form for løs tidsfæstelse, der viste, at mordet måtte være foregået i begyndelsen af det forrige århundrede. Dem, der havde kendt hende eller hendes historie, kan altså virkelig teoretisk set være på hotel-fotografiet fra den tid, men må dog antages at være døde nu. Dette faktum har man set som grunden til, at ingen hidtil har kunnet identificere den døde kvinde, selv om interessen ellers har været stor for at finde ud af, hvem hun var, og hvordan hun var havnet dér, hvor hun blev fundet. Således har de, der har forsøgt at finde frem til kvindens identitet, fået opringninger fra nær og fjern, også udlandet, idet folk åbenbart har støvet gamle familieportrætter af for at finde én, der kunne passe med de to forskellige buster, der er lavet ud fra kvindens ansigtsknogler.


OK, tøjet gjorde det altså klart, at hun ikke var en kvinde fra vore dage, men hvad med hendes sociale status? Hun blev fundet pænt klædt på i en højhalset bluse og en figursyet jakke. Desuden var der en itureven guldkæde ved siden af den døde kvinde. Alt i alt ikke en fattig kvindes udstyr, så man må gå ud fra, at hun f.eks. ikke var en tjenestepige på hotellet, men nok snarere en gæst - eller måske en prostitueret.

Dette fotografi af en ganske flot fyr stammer fra ca. 1910, men har intet med mordet eller den ukendte kvinde at gøre. Det skal kun illustrere, hvordan en pæn fyr fra den relevante tidsperiode kan have set ud. At der var en mand inde i billedet, er der nemlig ingen tvivl om, for der blev fundet en mands vest og bukser sammenrullet ved siden af den døde. Hvad lavede det dér, og HVEM tilhørte det?


En af de ting, der altid vil gøre det svært at indkredse en identitet på en såkaldt Jane Doe,  er de vage aldersangivelser, mange af dem udstyres med. Vores døde dame tildeles således et forsøgsmæssigt alders-tidsspan på 10 år: hun regnes for at være mellem 25 og 35. Selv om dette vigtige karakteristika unægtelig er temmelig vagt, så er der visse ansigtstræk, der måske er kendt og bliver genkendt i en nulevende familie, f.eks. på et fotografi: lysebrunt hår, der måske går over i det rødlige, og en fremtrædende næse. Desuden er - var! - hun 155 cm høj. Kun et tilfælde kan føre til en afsløring af hendes identitet, men det er sikkert, at hun - på grund af det, hun kom ud for - vil blive husket ....


https://www.sasktoday.ca/north/opinion/woman-in-the-well-murder-at-sutherlands-shore-hotel-4132344

 

Wikipedia

Ingen kommentarer:

Send en kommentar