tirsdag den 15. februar 2022

"The Black Dahlia"-mord

 

To unge, nydelige, forelskede mennesker, der sidder dér hånd i hånd. Lykken varede dog ikke evigt, for de var begge døde mindre end to år efter, at billedet blev taget. Ingen havde på dette tidspunkt kunnet forestille sig, at de i stedet for at blive gift, hvilket begge havde drømt om og også planlagt, så vil hun - og indirekte også han - blive en stor, international berømthed efter døden. Ikke mindst de sidste måneder af hendes liv vil blive beskrevet og tolket i bøger og på film i mange år fremover, for det består af flere lag gåder, der aldrig synes at blive løst. Hvad ham angår, så var han Major Mathew Gordon Jr., og tragisk nok blev han dræbt i Anden Verdenskrig, meget kort tid før dens afslutning, hvor det planlagte bryllup lå lige rundt om hjørnet, men altså aldrig blev til virkelighed.

Hendes borgerlige navn var Elizabeth Short (1924-1947), men hun er kendt den dag i dag under et tilnavn, hun aldrig selv oplevede, for det kom først til efter hendes død. Som mordofret "The Black Dahlia" har hendes liv og død fået et nærmest mytisk præg, der bare er vokset og vokset. Få er blevet belemret med en sådan vedvarende opmærksomhed som denne unge, smukke og ambitiøse kvinde, som man siger drømte om at få succes som skuespiller i Hollywood, men som - påstod nogle - havde måttet tjene til dagen og vejen som escortpige. Alting omkring Elizabeth, lige fra hendes skønhed til hendes død, passede så fint til imaget som prostitueret skuespiller-aspirant, at det blev hængende, selv om det er temmelig tvivlsomt, om det er sandt. Faktisk minder det mig om den engelske Jack the Rippers mordofre, der alle som én blev kaldt ludere, men hvoraf flere ikke hører til i den kategori. Var Elizabeth til salg? Måske, men hvis det er tilfældet, så giver det dog ikke nogen ret til at gøre ved hende, hvad der var én, der gjorde.

Short-familien var ikke velhavende, og det hjalp ikke på økonomien, at faderen stak af efter at være gået fallit med en mini-golfbane, hvorpå han gemte sig under en påtaget identitet, medens moderen måtte knokle for at forsørge familien. Elizabeth havde været syg af alvorlig astma og bronkitis gennem hele sig barndom og måtte gennemgå en lungeoperation som 15-årig, men udviklede sig alligevel til en strålende skønhed. Mændene havde afgjort blik for hende, og tidligt i livet flyttede hun sammen med en mand, der imidlertid var voldelig imod hende. Derpå mødte hun Major Mathew Gordon Jr., som hun skulle have været gift med, men som altså døde i krigen. I juli 1946 besøgte hun en anden militærmand, løjtnant Joseph Gordon Fickling, men det er uvist, hvad han betød for hende, da hun senere - eller samtidig - havde forbindelse med en gift, 25-årig sælger ved navn Robert "Red" Manley. På det tidspunkt var hun, der nu var 22 år gammel, ansat som servitrice.

Den 15. januar 1947 blev den smukke, unge pige fundet myrdet. Hendes lig var blevet grusomt maltrakteret, idet morderen havde savet det i to dele samt lagt delene frem i en "udfordrende stilling". Formentlig var den sidste af hendes bekendte, der havde set hende i live, Robert "Red" Manley, men han svor højt og helligt, at han havde sat hende af ved et hotel, og at hun skulle møde sin søster, der kom på besøg. Temmelig vage vidnesmål støttede ham til dels, da en eller to mente at have set hende ringe fra en telefonboks i hotellets lobby, men bevist blev det nu ikke.

Fundet af det skamferede lig vakte enorm opmærksomhed. LAPD (Los Angeles politi) afhørte mere end 150 mistænkte, men mordet blev hverken opklaret dengang eller senere. Teorierne har været mangfoldige og har ligesom haft deres eget liv, idet de nærmest har formeret sig som ved knopskydning. Noget, der måske skyldes, at sagen er blevet brugt som materiale for film og bøger lige siden, mordet fandt sted. Blandingen af smuk, ung, sexet  (muligvis letlevende) kvinde, med (mulige) skuespiller-ambitioner og (mulige) skumle erfaringer med prostitution har indgået en symbiose og har skabt en for mange mennesker meget fascinerende skikkelse, der helt overskygger den virkelige Elizabeth Short.

Det smukke ansigt var blevet flænget i det, man kalder et "Glasgow-smil", hvilket for mig er et tegn på en ubændig foragt for den myrdede. Hvem kunne hade hende så voldsomt? At der var flere mænd inde i billedet har formentlig skabt en vis uro omkring hende, men det forklarer ikke i sig selv noget vedr. mordet og de ydmygende ting, som morderen udsatte hende for, også efter døden.

Elizabeth Short med sin mor, Phoebe May Short

Pressen forsøgte at skumme fløden, og Elizabeths mor blev opsøgt, før hun havde fået besked om datterens død. Nogle pressefolk bildte hende ind, at de var kommet for at tale om Elizabeth, "fordi hun havde vundet en skønhedskonkurrence", hvilket jo var ren og skær løgn. I forskellige sammenhæng fremhævede man hendes sexede udseende med falske oplysninger om hendes påklædning, livsstil og væremåde. Pressen var helt hæmningsløs i bestræbelserne på at få informationer til sensationsprægede artikler om mordet, og man kan sige, at denne mordsag er et skoleeksempel på dårlig presse-etik. Jeg gad nok vide, om det var denne sensations-hunger, der var en af faktorerne til at forvirre billedet af, hvad der virkelig var sket, nemlig på samme måde som ved Jack the Ripper-mordene. Afsløret blev morderen i hvert fald ikke, selv om der var masser af kandidater til mordertitlen, og der senere er kommet flere til ....


https://allthatsinteresting.com/black-dahlia-murder


https://jellehavermans.medium.com/how-hardboiled-fiction-film-noir-the-black-dahlia-are-connected-f6cc83792ba9


https://jellehavermans.medium.com/how-hardboiled-fiction-film-noir-the-black-dahlia-are-connected-f6cc83792ba9


https://nypost.com/2019/02/13/why-this-family-is-convinced-its-patriarch-is-the-black-dahlia-killer/

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar