søndag den 6. februar 2022

De to Sankt Katharinaer


 

Katharina af Alexandria 

Også i protestantiske lande vrimler det med helgener som en art "katolsk efterslæb". Nogle kender man formentlig af navn, selv om man ikke er katolik. Her har vi f.eks. Sankt Katharina af Alexandria, der blev henrettet som martyr af den grumme kejser Maximus den 24. eller 25. november 305, 17-18 år gammel. Inden da havde hun, der var en lærd bibelfortolker, selv om hun altså var purung, angiveligt fået omvendt 50 hedenske filosoffer og 200 soldater foruden selveste kejserinden til kristendommen. Det "beviser" så, at hun var en stærk og kyndig kvinde, der fuldt fortjent æres den dag i dag, selv om de "undere", der er knyttet til hendes navn, virker som de rene eventyrfortællinger. Fablerne er vokset frem omkring hende, ligesom det er sket med mange andre helgener - foruden mange personer fra Biblen. Det er ofte det rene ævl, men det indgår i en myte og bliver til en "sandhed" for de troende .....

Der er måske trods alt en lille kerne af sandhed i fortællingerne om Katharina af Alexandria, men umiddelbart ser jeg dem som "falsk reklame" for den katolske tro. De får mig skiftevis til at grine mig flad og stejle af forargelse, for de har været et af de midler, der har holdt styr på befolkningen og ikke mindst undertrykt kvinderne. Hvad Katharina angår, så var hendes hellighed så stor, at det piggede hjul, som den onde og vrede kejser Maximus, havde lagt hende på, så hun rigtig kunne lide under den henrettelsen, han havde dømt hende til, splintredes. Det reddede hende dog ikke, for oven på denne mislykkede henrettelse, lod han hende dræbe med sværd, hvilket også skete for mange/de fleste af dem, hun havde omvendt. Altså alt i alt en sørgelig historie, men også mægtig hellig ....
 

Et ungt liv blev altså stoppet meget tidligt, men det var selvfølgelig et led i helliggørelsen. Hvis hun havde levet et langt, produktivt "hverdagsliv", så ville hun ikke være blevet kanoniseret. Det er som regel blandingen af offerrollen og styrke - foruden naturligvis en urokkelig tro - der skaber en helgen. Sankt Katherina var en af de helgener, som Joan d'Arc tilbad, og som hun mente rådgav hende. Den katolske kirke anser hende for at være en af de såkaldt "14 hellige hjælpere", hvilket lyder præcis lige så fornemt, som det formentlig er. Hun regnes for skytshelgen for keramikere, spindere, bibliotekarer, sekretærer, jurister, lærere og skolebørn.


Katharina af Siena 

Denne helgeninde, nemlig Katharina af Siena (25. marts 1347 - 29. april 1380), var ikke så super-hellig som en martyr. Hun døde af en selvpåført faste, hvor hun sultede sig selv, til hun døde af ren hellighed. Inden da fik hun sig noget af en karriere inden for kirken, men hun influerede også den italienske litteratur. Hendes rolle er defineret af hendes mysticisme, der omfattede mange Kristus-visioner, hvor hun følte, at hun blev Kristi brud. 

Angiveligt fik hun også stigmata, hvilket står for noget meget helligt i den katolske kirke. Hun gjorde meget for fattige og syge, men huskes mest for sine (mislykkede) forsøg på at få startet et nyt korstog. Da pave Gregory IX og kurien vendte tilbage fra Avignon til Rom i 1376 skete dette bl.a. ved hendes mellemkomst. Hun havde således en stor, personlig indflydelse på denne pave.

Sankt Katharina skrev omkring 400 breve til konger, kejsere, adelsfolk og ædle personer af forskellig art og stand for at få dem til at støtte den nye pave, Urban VI, der fulgte Gregory IX, da han døde i 1378. Da hun selv døde, blev hun nærmest overdænget med hæder og ære gennem flere århundreder. Bl.a. blev hun kanoniseret i 1461, derudover blev hun udnævnt til skytshelgen for Rom i 1866. Knapt 100 år senere blev hun også skytshelgen for Italien, og i 1999 udvidedes hendes område til at omfatte hele Europa, hvilket jeg formoder betyder, at hun er vores alle sammens skytshelgen, hvad enten vi er katolikker eller ej. Inden da, var hun - som den anden kvindelige helgen - blevet udnævnt til "kirkelig doktor", hvilket lyder flot og sikkert også er det, men samtidig virker som en tom titel på en ikke-katolik. 

 

https://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=341 

 

https://denstoredanske.lex.dk/Katarina_fra_Siena 

 

https://www.britannica.com/biography/Saint-Catherine-of-Siena 

 

https://www.ncregister.com/blog/8-things-to-know-and-share-about-st-catherine-of-siena 

 

https://www.christianitytoday.com/history/people/innertravelers/catherine-of-siena.html 

 

Wikipedia

Ingen kommentarer:

Send en kommentar