fredag den 25. februar 2022

Myten om den morderiske dronning Eleonora

Jeg har altid godt kunnet lide dronning Eleonora af Aquitanien (1122/1124–1204), hvilket måske hænger sammen med det faktum, at hun i filmen "The Lion in Winter" blev spillet af Katharine Hepburn, der også er en af mine favoritter. Dronningens anden ægtemand, kong Henrik II af England, blev spillet af Peter O'Toole, hvilket gav det hele et specielt skær af ægte lidenskabelighed, både med hensyn til had og kærlighed. Man kunne forestille sig, at han var en lækker steg, da hun som en 30-årig fraskilt og erfaren kvinde giftede sig med ham som en dreng på 19-20 år, og at hun havde haft en udstråling, der havde holdt ham fanget i et ægte had-kærligheds-forhold. At han havde mange elskerinder, medens hun havde travlt med at føde deres otte børn, kan man såmænd også forestille sig, for sådan var tiden jo.

"Fair Rosamund" af John William Waterhouse, 1917

Den kendteste af Henriks mange elskerinder, Rosamond Clifford (død 1176) har fået en romantisk status gennem de sidste tusind år, der bare er vokset og vokset. Hendes skæbne taler åbenbart til mange mennesker, samtidig med at myterne om hende trækker fra i Eleanoras image. At det meste af det, der siges, er noget man med en let omskrivning kunne kalde "tildigtninger", betyder mindre: "Fair Rosamond" har bevaret sin status som den smukke, venlige og nærmest konstant uskyldige konge-elskerinde, der venter trofast på ham i den labyrint, han har bygget til hende, bl.a. for at beskytte hende imod den skrækkelige, onde og morderiske dronning Eleonora. 

At der aldeles ikke var nogen labyrint, og at der ikke er noget, der tyder på, at rygterne om, at dronningen myrdede sin rivalinde var sande, ser man let på. Rollefordelingen i den almene bevidsthed er fastlagt: SLEM, ældre kvinde med en yngre mand, der på romantisk vis forelsker sig i hendes modsætning, nemlig den smukke, jomfruelige og meget unge, godhjertede kvinde.   

Da Rosamond døde i 1176, sad dronning Eleonora i fængsel, men ikke for et mord, der formentlig aldrig fandt sted. Næh, hun, der var intelligent og selvstændig, havde gjort oprør imod sin mand i en arvestrid sammen med tre af deres sønner, og da det slog fejl, blev hun straffet med fængsel i næsten 15 år. Noget, der selvfølgelig har givet rygterne om hendes forbrydelser imod Rosamond ny næring: kan en dronning blive udsat for sådan noget uden virkelig at være en forbryder af den allerværste slags? Sådan har man tænkt, for alternativet, at hun var en politisk intrigemager, der blev holdt indespærret på grund af sine alliancer med de sønner, der var naturlige arvinger til kongeriget, men også oprørere imod deres kongelige far, var ikke nær så romantisk og spændende. At forældrene ikke var enige omkring arvefølgen forhindrede dog ikke to af deres sønner i at blive konge af England, nemlig Richard I - også kaldt "Rikard Løvehjerte" - og John (kaldt "Johan Uden Land")
 

Gamle middelalder-intriger lever og trives stadig på livet løs via bøger og film, fordi nogle af personerne var meget spændende og farverige. Det gælder ikke mindst Eleonora af Aquitanien, der i det virkelige liv var gået fra at være en af Europas mest ombejlede, kongelige arvinger, både på grund af sit udseende og de landområder, hun besad, til at blive 1) dronning af Frankrig, idet hun som 15-årig blev gift med den kedsommelige Ludvig VII, som hun fik et par børn med, før hun blev skilt og derpå gift med 2) Henrik II af England. Dermed blev hun den eneste, der både har været dronning af Frankrig og England, men man husker hende altså først og fremmest for en opdigtet historie om mord på en rivalinde, der til gengæld har opnået noget nær helgenstatus. 


Det er dog Eleonora, der kom til at hvile side om side med sin mand, Henrik II, og sin ene søn, Richard II, medens Rosamonds grav blev ødelagt mange århundreder efter hendes død, fordi "hun var en hore". Hva'be'ha'r???!!!! Var den jomfruelige engel ikke længere dyrket af det engelske folk som indbegrebet af ægte kærlighed? Næh, men der bliver stadig spekuleret over, hvordan hun var, og hvem der måske tog hende af dage ....


https://englishhistoryauthors.blogspot.com/2014/10/fair-rosamund-mistress-of-henry-ii.html

https://www.britannica.com/biography/Rosamond-English-mistress 

Wikipedia

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar