torsdag den 10. februar 2022

Kvinden, der elskede og levede af tatoveringer

Cirkusplakat med et billede af den kvindelige tatoveringskunstner, Maud Stevens Wagner

Normbryderen Maud Stevens Wagner (1877–1961) ikke bare elskede tatoveringer, selv om de var ildeset for kvinder, da hun slog sine folder som "tatoveringskunstner" i den sippede viktorianske tidsalder, men hun skabte sig også en levevej gennem dem. Viktoriatiden havde ellers ikke rigtig plads til den slags udskejelser for damer, men det blæste Maud på. At hun samtidig var klar over, at tatoveringer og den gængse kvinderolle ikke rigtig fungerede i datidens samfund, viste hun indirekte ved at forbyde sin mand, tatovør Gus Wagner at tatovere deres datter, Lotteva. 


Til gengæld fik barnet sin første tatovøropgave - som 9-årig! Karrieren fortsatte tilmed, da hun blev voksen, men stadig var utatoveret. På mig virker det nærmest dobbeltmoralsk, men samtidig OK, siden det nu var det, familien levede og åndede for.


Det var tatovøren Gus Wagner, der gav Maud hendes første tatoveringer i 1904, og hun faldt for både ham og dem. Hun havde allerede en karriere som cirkusartist, men som "tatoveret kvinde" behøvede hun formentlig ikke at optræde i farlige numre, men kunne nøjes med bare at vise sig frem som en kuriositet. Der var forskellige andre tatoveringskunstnere, men hun var den første kvinde, der gjorde sig i branchen på denne måde i sit hjemland, USA. Dermed brød hun også med normerne for, hvad kvinder kan tillade sig i et mandssamfund, hvilket mange beundrer hende for den dag i dag, selv om de måske ikke selv har nogen form for tatoveringer.

Senere kom der andre til som f.eks. Artoria her ovenfor. Jeg bemærker, at disse datidige "tatoveringskunstnere" ikke - som nogle i vore dage - er tatoveret i ansigtet. Jeg vil tro, at tøjet dækkede tatoveringerne for de fleste kvinder dengang , men det er ikke sikkert, at det var det, de gik efter. Nogle beklagede måske ligefrem, at man ikke konstant kunne se dem i al deres magt og vælde som stærke og grænsebrydende kvinder med div. udsmykninger.
 

Artoria gik sandelig til den, for hun er tydeligvis dækket fra top til tå. Noget af det ser ret avanceret ud, og med de farver, der var en stor del af udsmykningen, har hun sikkert været et meget imponerende skue for dem, der kan lide den slags. 

I vore dage er det moderne med "sleeves", dvs. en fuld "udsmykning" af den ene arm, men engang fik man kun en enkelt tatovering, ofte på overarmen. Er det pænt? Næh, ikke efter min mening, men dem, der kan lide det, bør selvfølgelig ikke forhindres i at få dem. Nogle har tilmed doneret deres tatoverede hud til forskning, etc..


Hvad Maud Stevens Wagner angår, så fortsatte hun med sine tatoveringer og levede altså af at vise dem frem. De har sikkert spillet en stor og meget speciel rolle i hendes og Gus' forhold, og der er flere billeder af dem sammen, hvor han er i gang med at tatovere hende. Jeg synes dog ikke, at hun ser særlig begejstret ud under processen ....



https://www.openculture.com/2015/08/meet-the-first-female-tattoo-artists.html

 

http://www.theheroinecollective.com/maud-wagner/ 

 

https://allthatsinteresting.com/maud-wagner 

 

https://www.openculture.com/2015/08/meet-the-first-female-tattoo-artists.html 

 

http://www.thevintagenews.com 

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar