søndag den 20. februar 2022

Mandlige sex-ofre

Dette er et sceneri, som mange kvinder frygter: de skyder genvej gennem et skovområde eller en mørk gyde, hvilket en eller anden mandsperson ser som tegn på, at de "er til fri afbenyttelse". Det var mildt sagt ikke deres hensigt, men faren er så almindeligt kendt, at omgivelserne ofte afviser overgrebet som en klar og tydelig mandlig forbrydelse, for i stedet at gå over til "victim blaming": hvorfor var du nedringet, hvorfor sad tøjet stramt over bagdelen på dig, hvorfor ditten og hvorfor datten? Men hvad nu hvis ofret ikke er kvinden, men manden? Så kunne der komme et "hvorfor går du også med den sexede kasket, og hvad med det flotte skæg, som du ved er mægtig ophidsende, fordi kvinder ikke kan styre sig selv, når de ser det". Umiddelbart er tanken grotesk, men der er faktisk mænd, der anklager kvinder for voldtægt, selv om de fleste, der angriber dem, nu er andre mænd. 

Det er/var en seriemorder som John Wayne Gacy, der voldtog og derpå myrdede mindst 33 unge fyre, og ikke en Johanna Wayne Gacy. På sådan et websted som f.eks. "Reddit" er der imidlertid mænd, der anklager kvinder for at gøre, hvad mænd traditionelt er blevet grebet i om og om igen, nemlig voldtægt. Problemet er dog, at voldtægt af mænd er et underoplyst område, hvor der mangler sikre tal. At mænd bliver voldtaget, er der umiddelbart ingen tvivl om, for det sker, f.eks. i fængsler, men det er så mand imod mand, selv om Reddit-fyrene har luftet tanken om, at kvindelige fangevogtere er de værste. Noget, jeg indrømmer, at jeg har svært ved at tro på ....

Rappenskralder kender vi, ikke mindst fra gamle komedier, hvor en barsk udseende og bredbaget kvinde koster rundt med sin lille, forsagte mand. I det sammenhæng bliver situationen til et komisk indslag på samme måde som med Gøg og Gokke, hvor størrelses- og intelligens-forholdet hører sammen ved at spejle hinanden. Det er dog ikke særlig morsomt, at vold også kan blive en del af parforholdet, og at det kan være kvinden, der er den udøvende part. Der er dog ingen tvivl om, at det først og fremmest er mænd, der begår vold, da gerningsmanden i godt ni ud af ti tilfælde af vold er en mand. ( https://dkr.dk/vold-og-voldtaegt/fakta-om-vold )

Bruderov har altid forekommet mig uhyggeligt og absolut uacceptabelt, men hvad med brudgomsrov? Umiddelbart virker det helt umuligt, men det sker dog i visse dele af verden som f.eks. i Bihar i det nordøstlige Indien, men det er nu brudens familie, der står for rovet, fordi de vil sikre hende og andre familiemedlemmer et nyt medlem med penge og status. Sært nok (?) bliver den slags volds-ægteskaber sjældent annulleret, selv om ofret - dvs. brudgommen - vel sagtens har den mulighed.

Kunne kvinder gå på manderov på egen hånd, fange en laber fyr og slæbe ham hjem i dobbeltsengen, sådan som mange mænd har gjort ved kvinder? Teoretisk set er det formentlig muligt, da nogle kvinder rent faktisk er stærkere end mænd, men de ved det bare ikke selv. Når de finder ud af styrkeforholdet, kunne de måske få den ide at bruge deres muskelstyrke på samme måde, som mænd har gjort om og om igen, nemlig ved seksuelle overgreb og (sex-)mord. Umiddelbart virker det ikke særlig sandsynligt, men umuligt er det nok ikke, især ikke hvis kvinderne anvender eller ligefrem går over til en anden form for definition af voldtægt end den gængse, der taler om "penetration". 

Vold og voldtægt af mænd har altid været underbelyst, også fordi mændene holder det hemmeligt, hvis de er blevet angrebet og udnyttet, ligegyldigt om angriberen er en mand eller kvinde. Det er flovt at blive voldtaget, ligesom det er flovt at blive tævet eller bare overmanden af en der er stærkere end én selv og formentlig allerværst, hvis det er en kvinde. Trist nok kan også mænd få nogle traumatiske følger oven på et overgreb, og det har Socialministeriet forsøgt at afhjælpe med en tildeling på 323.380,00 til "Kvisten", der skal stå for behandling af ofrene. Forhåbentlig får de også indhentet nogle oplysninger vedr. episoderne, der kan klarlægge, hvad det egentlig er, der sker, samt få mændene til at anmelde disse forbrydelser.


https://ekstrabladet.dk/krimi/teenagedrenge-voldtaget-og-mishandlet-paa-kirkegaard/8265256?ilc=c 

 

https://www.npr.org/2021/07/26/1020898658/male-survivors-of-sexual-abuse-struggle-to-find-treatment 

 

https://www.ekkofilm.dk/artikler/maend-kan-voldtages/ 

 

https://frdb.dk/artikel/overgreb-m%C3%A6nd-kan-ogs%C3%A5-v%C3%A6re-sexofre-2018-9-5 

 

https://www.tvmidtvest.dk/viborg/manu-sareen-stotter-mandlige-sexofre 

 

Wikipedia

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar