lørdag den 19. marts 2022

Indianeren, der blev kaldt "Gertrude"

Bliver man forbavset, når man hører, at denne nydelige, unge, borgerligt udseende dame med violinen viser sig, at have en spændende og nærmest eksotisk fortid, før hun blev til Gertrude Simmons? Navnet signalerer i hvert fald noget europæisk og slet ikke det, hun blev født som, nemlig Yankton Sioux-indianeren Zitkala-Sa (1876-1938). Efter som barn at være havnet i et amerikansk kvæker-"raceskift-maskineri", der - så at sige - skulle drive indianeren ud af hende, fik hun dette nye, fremmede navn, som hun oven i købet som regel brugte i offentlige sammenhæng senere i livet. Mange andre indianske børn blev taget ud af reservatet, hvorefter de kom ud for den samme grusomme "forvandling" som hende, og mange blev ofre for processen, idet de gik til socialt og menneskeligt. Zitkala-Sa havde imidlertid den fordel, at hun ikke bare var psykisk stærk, men også kunstnerisk begavet. 

Man kan sige, at hun skrev sig ud af overgrebene på både hende som person og på hendes kultur ved at fortælle om sine oplevelser i bog- og artikelform samt desuden skrive og gengive forskellige indianske legender. Ud over det kæmpede hun for indianernes rettigheder i samfundet på alle mulige måder. At få sine forfædres historie og kulturarv forkastet af amerikanerne havde været en traumatisk oplevelse for den unge pige, selv om hun var glad for nogle af de kundskaber, hun fik gennem den påtvungne uddannelse. Det gjaldt f.eks. skrivning og læsning, der blev hendes nye interesser - og våben imod amerikanernes diskrimination af indianerne.

Hun ikke bare udgav bøger og artikler, men holdt også mange foredrag rundt omkring. Dvs. at hun var kendt som talsmand for indianerne og deres sag. Desværre følte hun sig dog altid splittet mellem sin indianske og amerikanske kultur. Noget, andre med samme baggrund har talt om. Hendes mand, kaptajn Raymond Talefase Bonnin, som hun fik en søn med, var ikke en fuldblodsindianer, men han havde rødder i Yankton-stammen og arbejdede for "The Bureau of Indian Affairs" i Utah, indtil han mistede sin stilling. Også Zitkala-Sa havde været tilknyttet dette bureau, som hun dog havde kritiseret for dets behandling af indianske børn i et skolesystem, der bl.a. påtvang dem kristne værdier.


Raymond Talefase Bonnin

I 1913 skabte Zitkala-Sa og komponisten William F. Hanson det, der er blevet regnet for den første indianske opera, nemlig "The Sun Opera". Det virker dog mere betydningsfuldt, at hun nogenlunde samtidig startede "The National Council of American Indians", selv om det er interessant at se, hvor begavet hun var, siden hun både kunne skrive og også arbejde med musik. 


Eftersom alt, hun foretog sig som politiker og forfatter, drejede sig om indianere og deres rettigheder, virker det sært på mig, at hun blev begravet under sit "europæiske navn", Gertrude Simmons Bonnin. Gad vide, om det har noget med hendes gravs placering på den fornemme Arlington National Cemetery at gøre. Var denne grav et symbol på samfundets forsøg på at lægge beslag på hende og gøre hende til en af sine og ikke "bare" en indianer ved navn Zitkala-Sa? Det skulle ikke undre mig, om det er sådan, det forholder sig, og det er væmmeligt at tænke på ....


https://www.the-sun.com/news/2381003/what-zitkala-sas-most-famous-quotes/

 

https://library.arlingtonva.us/2020/01/28/this-week-in-19th-amendment-history-the-death-of-zitkala-sa/

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar