mandag den 14. marts 2022

En sørgelig historie .....

 

De fleste danskere kender sikkert myterne om kong Ottokar I af Bøhmens datter, Dagmar (ca. 1186–24. maj 1212), der som kong Valdemar Sejrs meget unge brud sad ved hans side som dansk dronning i syv år. Hun var overmåde populær i befolkningen og blev besunget i hele fem Dagmar-viser, ligesom hun i historieskrivningen nærmest blev fremstillet som en art engel i menneskeskikkelse. Noget, der sådan set passer meget godt med hendes status som halvsøster til Bøhmens skytshelgen, Sankt Agnes. 

Desværre - som så ofte med fortidens barselskvinder - overlevede Dagmar ikke fødslen af sin anden søn, der formentlig også døde, eftersom han ikke optræder i senere historiske annaler. Dermed efterlod hun sig kun et overlevende barn, nemlig Valdemar den Unge (ca. 1209-1231), der blev sin fars, Valdemar Sejrs, medkonge som kun 6-årig. Denne Dagmar-søn har altid forekommet mig at være en underlig bleg og "skyggeagtig" figur, da han ikke har sat sit præg på noget i Danmarkshistorien. Nu er der så det med det, at flere af hans ungdomsår så at sige blev forspildt, da han - sammen med sin far - blev taget til fange af grev Henrik af Schwerin, da denne deltog i en kongelig jagtudflugt på Lyø. De uheldige jagt-værter, far og søn, sad fanget i omkring tre år, inden de blev løskøbt for en efter datidens forhold enorm sum penge.

Valdemar den Unge

Efter Dagmars død giftede Valdemar Sejr sig med den portugisiske prinsesse Berengaria, der - i modsætning til sin forgænger, Dagmar - overlevede adskillige fødsler. Hun blev regnet for en utrolig skønhed, hvilket hendes kranium også kunne tyde på, at hun var, men smuk eller ej, så fortæller en folkevise, at Dagmar så igennem hende og advarede Valdemar imod hende, idet hun kaldte hende en "besk blomme". 

Gipsafstøbning af dronning Berengarias kranium 

Efter sin død viste Dagmar sig angiveligt for kong Valdemar i en drøm, hvor hun omtalte sin efterfølger: "Nu haver I fået den beske blomme, som jeg eder spåed', til liden fromme." Desværre for Berengarias eftermæle, var hendes tre sønner, 1) Erik (1216-1250), konge:  1241-1250, 2) Abel (1218-1252), konge: 1250-1252 og 3) Christoffer (1219-59), konge: 1251-1259 hverken dygtige eller populære, og det smittede af på hendes ry, hvilket nok er den egentlig grund til hendes dårlige eftermæle. 

Det var angiveligt Berengaria, der fik stedsønnen, Valdemar den Unge, gift med en af sine niecer, nemlig Eleonora af Portugal (1211-1231), der var datter af Alfons II. Jeg må indrømme, at jeg aldrig havde hørt om en dansk dronning af portugisisk oprindelse, men den er god nok: Eleonora var dronning af Danmark fra 1229 og indtil sin død to år efter. Ingen har beskrevet hende som enten "Dagmar-god" eller "Berengaria-ond", for hun har ikke efterladt sig nogen spor hverken i historien eller genealogien. Som så mange andre kvinder døde også hun nemlig i barselsseng, og det barn, hun fødte, levede kun i ganske få måneder. 


Christian Emil Andersen: "Valdemar den Unges Død" (1843)

Hvad hendes mand angik, så overlevede denne Dagmar-søn, som folk sikkert havde ventet sig meget af, kun nogle få måneder efter sin hustrus død. Hans død var selvfølgelig ikke forbundet med de evindelige dødelige kongelige barsler, men skyldtes noget, der regnes for en jagtulykke på Røsnæs. Her blev han angiveligt ramt i det ene ben af en pil fra en armbrøst. Noget, der højst sandsynligt har ført til en dødelig betændelse, der var naturlig under omstændighederne, men som folketroen fik travlt med at forvandle til noget andet. Således er der dem, der i senere beretninger påstår, at han blev ramt direkte i hjertet. Dette dødsfald forekom kong Valdemar så sørgeligt, at han efter sigende hævnede sig på Røsnæs' skove, og at de forsvandt for aldrig at komme tilbage.


Sankt Bendts Kirke, Ringsted, Sjælland, huser mange af Valdemarerne og også Valdemar den Unge og hans dronning. Selv om der findes en grav for Dronning Dagmar, har man dog afsløret noget mærkeligt: den er tom. Hvor i alverden er denne så overmåde populære dronning blevet af???? Ingen ved det tilsyneladende, men væk er hun altså. - Ak ja, historien er fuld af myter og mysterier, og det man har fået præsenteret som "sandheden" kan meget vel vise sig at være "ammestuesnak" eller - f.eks. en folkevise-fake news ....


https://ugle.dk/dronning_dagmar_ligger_i_ribe_syg.html

  

https://hojskolesangbogen.dk/om-sangbogen/historier-om-sangene/d/dronning-dagmars-doed

 

https://natmus.dk/museer-og-slotte/nationalmuseet/undervisning-paa-nationalmuseet/undervisningsmaterialer/grundskolen/historien-om-danmark/den-tidlige-middelalder/mystiske-dagmar/ 


 

http://www.historie-online.dk/boger/anmeldelser-5-5/vikingetid-og-middelalder-13-13-13-13/dronning-dagmar

 

Wikipedia

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar