lørdag den 12. marts 2022

Babyer, kvinder, abort og selvbestemmelsesret

Ja, babyer er og har altid været bedårende. At tage sådan en lille en og myrde vedkommende er ikke noget man bør se på med milde øjne, ikke desto mindre er der dem, der vælger at gøre det. Her tænker jeg ikke bare på de såkaldte tidligere "englemagersker", der for penge skaffede folk af med uønskede og/eller "uægte" børn, men også på horrible nutidige sager, hvor morderen er den lilles egen mor eller far. 

En vognladning kyllinger, der også er nyfødte og nuttede, men ikke mennesker. Hver og én af dem ønsker at leve, men de fleste får et kort og ikke særlig hønse-venligt liv. Der kan være dyrevenner, der ville ønske for dem, at de døde, inden de blev inkorporeret i en kz-lejr for æg-producerende høns og/eller blev forvandlet til slagtekyllinger, men kun deciderede dyremishandlere ville kaste med disse levende dyre-babyer, trampe på dem, drukne dem eller andet af samme skuffe. Sådan behandler de færreste af os kyllinger, men som æg kan de komme ud for lidt af hvert. 
 
Jeg tror ikke, at høns ville smide med æg, hvis de kunne, men det er der sikkert mennesker, der har gjort uden at skænke det en tanke, at et æg repræsenterer et liv. De fleste af os har nok slået æg ud til madlavning uden at tænke på, at det huser et foster på samme måde som en kvindes livmoder kan huse et menneskefoster. For begge parter, høns og mennesker, gælder det, at fosteret lever og vokser, indtil det er tilstrækkelig udviklet til at komme frem og hilse på verden.

Ja, kyllingen kan noget, som det lille menneskebarn ikke kan, nemlig selv bane sig vej ud. Hvad barnet angår, så overlever det det, der svarer til kyllingens "æg-stadium", hvis det befinder sig i en venligsindet livmoder. Det ved vi godt, men tænker vi over, hvad det helt konkret betyder? Nogle gør, nemlig dem, der rent faktisk har en livmoder, men dem uden gør nok ikke altid det. De tager nærmest for givet, at livmoderen kan indrettes og bestyres efter behov, at den altid er til rådighed for fosteret eller hurtigt kan tømmes, hvis tanken om det sociale ansvar for en nyfødt bliver for svært. Det er denne tankegang, der ligger bag de mange mord på gravide i USA ....

Ligesom med ægget contra kyllingen, så er der pokkers til forskel på det allerførste trin af den menneskelige udvikling og det færdige produkt. Den, der besidder livmoderen, kan godt have moderlige følelser for den første slimklump, der ærlig talt ikke ligner et menneske, men under uheldige eller ubærlige omstændigheder kan hun lige så godt fyldes med gru ved tanken om, hvad konsekvensen af dens tilstedeværelse er. Aborter opleves nemlig af den uønsket gravide som den samme form for nødløsning, som det tilfangetagne dyr griber til, når det gnaver den pote, der sidder fast i fælden, af, så det kan redde livet. 

Fosteret kan ikke opretholde livet uden for livmoderen, og den gravide kvinde kan kun glæde sig over dets tilstedeværelse, hvis hendes livsbetingelser - også socialt - gør det muligt at føde det under rimelige vilkår. Det med de sociale vilkår har i mange århundreder sat kvinden skakmat, ligegyldigt hvad hun har grebet til. Abort = straffes, Fødsler = straffes, manglende fødsler = straffes. Alt efter samfundets indretning i en bestemt historisk periode gøres kvindens stilling meget vanskelig som f.eks. i 1844, da man i England indførte et vanvittigt tillæg til fattiglovene, kaldt "The Bastardy Clause", der fritog samfundet som sådant samt barnefaderen alt ansvar for illegitime børn. Systemet var konstrueret, så det kunne skræmme kvinderne - men ikke mændene?!! - fra at dyrke sex uden for ægteskabet.


Om så det uønskede i en graviditet virker uforklarlig på andre eller ej, så er og bliver det kvinden, der bestemmer over sin egen krop. Så længe samfundet ikke stiller med kunstige livmødre, der kan tage fat, hvor den levende kvindes lige så levende livmoder slap, så er der ikke noget at komme efter. Hvis samfundet ønsker at sikre en fremtidig arbejdsstyrke mht antal og sundhed, gode skatteborgere, sunde barnefødersker, etc., etc., så gør man klogt i at sikre fertiliteten gennem medicinsk sikre aborter, for ødelagte livmødre efter hjemme-aborter er ikke i vor interesse. 

 

https://bfi.uchicago.edu/wp-content/uploads/BFI_WP_201975.pdf 


https://www.nature.com/articles/d41586-021-03392-8

 

Artikel: "The Newyorker", November 11, 2021: "What Does An At Home Abortion Look Like In 2021?"

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar