torsdag den 3. marts 2022

Frejdis, vikingkvinde og Amerikafarer

 

Så hun sådan ud, Erik den Rødes stærke og krigeriske datter, Frejdis? Det er ikke til at sige, men da man ved, at faderen fik tilnavnet "Røde" efter sin hårfarve, er det nemt at forestille sig, at hans datter havde arvet dette særlige slægtstræk. Hun formodes at være født omkring 970, og hun er kendt for sine Vinland-ekspeditioner - og sin luskethed. Nu er Vinland jo ikke hvor som helst, for det ligger på den anden side af jordkloden og formodes at være en del af det, vi i dag kender som Amerika. Beskrivelserne af Vinland virker dog ikke helt pålidelige, for det er lidt for overdådigt med laks i åer og vilde vindruer på land. OK, meget er sket siden ca. 986, hvor vikingen Bjarke Herulfsen så at sige var stødt på dette uventede landområde, da han var på vej til Grønland. De første, der udforskede det fremmede land, var Erik den Rødes søn, Leif den Lykkelige (ca. 970–ca. 1020), men også hans datter, Frejdis Eriksdatter, og det foregik omkring år 1000. 


Vikingen Erik den Røde etablerede den første europæiske bosættelse i Grønland, hvilket der fortælles om i "Erik den Rødes Saga", og hans søn, Leif den Lykkelige, gjorde altså noget lignende i det såkaldte "Vinland". Forskerne er imidlertid ikke helt enige i, hvor dette nyopdagede område lå. Der er stadig forskellige tvivlsspørgsmål omkring denne viking-ekspedition, men det er dog sikkert, at Leif havde sin (halv-)søster Frejdis med, sådan at hun også må regnes som en art "Amerika-opdager". 

Der fortælles om Leifs ekspedition i de to "Vinlandssagaer", "Erik den Rødes Saga" og "Grønlandssagaen", hvor Frejdis altså også optræder. Disse sagaer er dog ret forskellige, hvilket måske skyldes, at de er senere nedskrivninger af mundtligt overleverede beretninger. Diverse arkæologiske udgravninger har dog bekræftet, at der virkelig var bosættelser, der svarer til det, der blev fortalt om vikingernes Amerika-eventyr. Det interessante er, at Frejdis bliver nævnt i begge disse sagaer, hvor der bl.a. fortælles om hendes mindre pæne opførsel. Hendes far, Erol den Røde, var unægtelig en lidt vel krigerisk og morderisk person, der måtte flygte den ene gang efter den anden, fordi han havde myrdet en eller anden, og det lader til, at denne datter ikke bare har arvet hans hårfarve, men også en hel del af hans psyke. Noget af det værste hun gjorde var, da hun efter at have gennemført den fjerde Vinlands-ekspedition, fik skibsbesætningen myrdet, fordi hun ville have fingre i sine kompagnoners handelsvarer. Kun fordi hun var Leifs søster blev hun ikke straffet for denne handling, men hun - og hendes efterkommere - tabte anseelse.

Senere tiders forestilling om en vikingdatter

Det kan ikke nægtes, at hun var - eller bliver fremstillet som - overmåde lumsk. Således fik hun lokket sin mand, Thorvard, til at begå mordene ved at lyve om, at handelsmændene havde slået hende. Hvis ikke han hævnede denne påståede forbrydelse, ville hun lade sig skille fra ham, så han gjorde, som hun ville. Senere forlod hun Vinland og vendte tilbage til Grønland, hvor hendes mand havde ret store landområder. Da hun mødte sin bror Leif, løj hun og sagde, at de myrdede handelsfolk selv havde besluttet at blive i Vinland, hvilket de rent faktisk havde, men ikke i myrdet tilstand ....

Der er noget kækt og muntert over den unge Frejdis, men det kan ikke nægtes, at hun med tiden blev noget af en besk blomme. Alligevel lader det til, at mange ser hende som en art forbillede for kvinder, og det er jeg ikke så begejstret for. Nok er det herligt med en stærk og handlekraftig vikingkvinde, men Frejdis er nu mere end det, for hun ligner faktisk en moderne seriemorder, der pløjer sig igennem fjender og andre, der står i vejen for hende, og den holdning er jeg ikke så vild med ....

 

https://www.canadianmysteries.ca/sites/vinland/whereisvinland/sagaofgreenlanders/indexen.html 


https://nota.dk/bibliotek/bog/frejdis-eriksdottir#audio

 

https://denstoredanske.lex.dk/Vinland 


Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar