mandag den 28. marts 2022

Edwina Mountbatten - skandaletøs, der blev respektabel og højt respekteret

 

Inden Edwina Ashley blev til Lady Mountbatten var hun især kendt for sit vilde liv med elskere og udskejelser af forskellig art. Som arving til sin jødiske morfars besiddelser blev hun også særdeles velhavende. Eftersom Louis Mountbatten var onkel til Prins Philip var ægteparret medlem af den kongelige familie, hvilket var grunden til de mange fornemme gæster ved deres bryllup, nemlig bl.a. dronningerne Alexandra og Mary samt kronprins Edward (senere Edward VIII). Alt sammen mægtig fornemt, men ikke nok til at holde Edwina på dydens smalle sti, for systemet med mange elskere fortsatte gennem hele ægteskabet.

Brylluppet, der fandt sted i St. Margaret's, Westminster, den 18. juli 1922, trak en nysgerrig hob på omkring 8.000 mennesker til og blev kaldt "årets bryllup". Ægteparret fik to døtre, Patricia og Pamela, og en af dem har beskrevet sin mor som en "man eater". Interessant nok accepterede Louis Mountbatten sin kones elskere, som hun ikke skjulte for ham. Nogle blev han tilmed ven med, idet han kaldte dem "medlemmer af familien". Den mest kendte af disse mange elskere var formentlig den første indiske premierminister, Jawaharlal Nehru (1889-1964), men der var mange flere. Hendes efterladte breve viser imidlertid, at deres følelser for hinanden var gensidige, varme og stærke. Det var bestemt mere end bare en flirt af den slags, hun havde haft så mange af med andre.

 

Edwina og Nehru, 1951 

Efter udbruddet af Den Anden Verdenskrig helligede hun sig helt nye og alvorlige pligter. Forlystelserne var pludselig ikke hendes hovedinteresse, da de måtte vige for hendes absolut meget seriøse arbejde for Røde Kors og ambulance-tjenesten. Hun fik da også forskellige fornemme hædersbevisninger, bl.a. "The American Red Cross Medal".


Charlotte Canning (1817-1861) blev som gift med den første vicekonge af  Indien, Charles Canning, den første vicedronning. Hun var en fantastisk flittig kunstner og gik meget op i at forevige planteriget i det store, fremmede land. 

Hvor Charlotte Canning altså var den første vicedronning, blev Edwina den sidste. Da hendes mand blev den første Jarl Mountbatten af Burma, steg hun nemlig også i graderne. I 1947 blev han udnævnt til den sidste britiske vicekonge af Indien, sådan at det var ham, der året efter fik til opgave at overdrage magten til de nye, uafhængige stater, Indien og Pakistan.

Edwina besøger en såret på hospitalet i Delhi
 
Den første vicedronning, Charlotte Canning, havde altså rejst landet tyndt i sin jagt på gode motiver til sine billeder, men hvad med Edwina, hvad lavede hun? Jo, hun gjorde sig nyttig med den viden, hun havde samlet sig under Anden Verdenskrig, bl.a. i forbindelse med Røde Kors. Efter delingen af Indien opstod der forskellige væbnede opstande, der gav mange sårede. Edwina gjorde en stor indsats inden for flere områder i forbindelse med den alvorlige situation, hvilket alle lader til at have værdsat.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar