tirsdag den 19. april 2022

Kejserens veninde


Filmene fra 1950'erne om "Sissi" med Romy Schneider, Karl Heinz Böhm og Romys mor, Magda Schneider var overmåde populære i sin tid. At instruktøren Ernst Marischka havde fyldt sine tre Sissi-film med populære romantiske løgne om det østrigske kerserdømme og kejserparret, Franz Joseph I (1848–1916) og Elizabeth - kaldt Sissi - (1854-1898), interesserede ikke publikum nær så meget som det drama og den romantik, han havde udstyret dem med. I filmene blev forholdet fremstillet som den store kærlighed, og sådan var det i hvert fald ikke for hendes vedkommende, medens han lader til i højere grad at have bevaret sine følelser for hende. Noget, der måske hænger sammen med den antierotiske tilstand, man har talt om i forbindelse med hende og hendes narcissistiske psyke.

Virkelighedens Sissi var regnet for en af sin tids store skønheder, men hun blev også set som temmelig neurotisk. Efter at have født tre børn trak hun sig i hvert fald mere og mere væk fra sin mand for at hellige sig sin hoved-interesse: hende selv, dvs. hendes eget ydre og indre. (Jfr. evt.: https://boobytrapec.blogspot.com/2022/01/sknhedens-fngsel.html og https://boobytrapec.blogspot.com/2021/12/dtre-af-en-feteret-sknhed.html . Hun engagerede sig i politiske spørgsmål, f.eks. omkring Ungarn, men ikke ret meget i sin egen rolle som østrigsk kejserinde. Det lader dog til, at hun fornemmede sin mands ensomhed i ægteskabet, for man mener, at hun sørgede for at præsentere ham for en meget talentfuld skuespillerinde, som han beundrede, nemlig Katharina Schratt (1853–1940).


Tanken med denne præsentation var formentlig, at skuespillerinden kunne underholde kejseren, som det så ofte har været tilfældet med herskere og deres kvindelige undersåtter, men Katharina Schratt blev langt mere for Franz Joseph end bare et stykke erotisk "legetøj". Hendes baggrund var ikke spor kongelig eller kejserlig, men borgerlig. Man kan sige, at da hun som 6-årig begyndte at udtrykke ønsker om at blive skuespiller, reagerede familien også med en typisk borgerlig modstand: deres datter skulle så sandelig ikke til teatret, men det kom hun nu alligevel, og Katharina debuterede som 17-årig. Hun fik stor succes i Berlin, hvor hun dog kun blev i nogle få måneder, før hun vendte hjem til Østrig, hvor hendes karriere virkelig tog fart, så hun blev super-stjerne i Wien. 

Forholdet mellem kejseren og skuespillerinden bliver for det meste fremstillet som platonisk, hvilket da også er muligt. Det vigtigste er imidlertid, at hun fremtræder som en god, loyal og trofast ven gennem 34 år, bortset fra en kortere periode i 1900/01, hvor de var uvenner over et eller andet. De forsonedes dog, og venskabet fortsatte, selv om hun en kortere overgang var gift med den ungarske greve Nikolaus, Baron Kiss von Ittebe, som hun fik en søn med. Ægteparret skiltes imidlertid kort efter fødslen af drengen på grund af noget, man kan kalde "gemytternes uoverensstemmelse".  

Katharina Schratt fortsatte sin teaterkarriere og fik stor succes, bl.a. ved turnéer i udlandet, men det var kejserens mange gaver, der gjorde hende til en velhavende kvinde. F.eks. fik hun et palæ både i Wien og uden for byen. Hendes spillegæld blev betalt af Franz Joseph, og man kan kun gætte på, hvor stor den var. 


Omkring 1900 droppede hun teatret efter en meningsudveksling med teaterdirektøren. Hun var kendt som flere mægtige mænds fortrolige veninde, men både dette skænderi og hendes forbigående uvenskab med kejseren giver mig indtryk, at hun bestemt ikke var en tam nikkedukke. Tværtimod må hun have haft sine meningers mod, idet hun har stået fast på sine egne ideer. Måske det i virkeligheden var denne egenskab, der har gjort hende til en så god ven for en mand som Franz Joseph, der vel ellers har kunnet få det meste, som han selv har villet. Hverken Sissi eller Katharina har han dog kunnet styre med et kejserligt påbud.

Katharina Schratt og hendes gode ven, kejser Franz Joseph, ca. 1910

Da Sissi blev myrdet i 1898, var Katharina den kejserlige enkemand en god støtte, og det fortsatte hun med indtil hans død i 1916. Fra og med da trak hun sig tilbage fra offentligheden, selv om hun i flere omgange blev bestormet med forskellige forfatteres og journalisters spørgsmål om hendes og kejserens forhold. Derfor er der mange ting, der er forblevet på gætteri-stadiet, men man ved dog, at hun ofte besøgte Franz Josephs og Sissis grav, at hun blev meget religiøs, og at hun var en stor dyreven, der testamenterede penge til dyreværnsorganisationer.

 

https://secretvienna.org/the-secrets-of-katharina-schratt/ 

 

https://www.encyclopedia.com/women/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/schratt-katharina-1855-1940 

  

Wikipedia 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar