Det var Churchill og ministeren for økonomisk krigsførelse, Hugh Dalton, der fik ideen til oprettelsen af "Special Operations Executive" (SOE) med kælenavnen "The Baker Street Irregulars". Formålet var at inddrage andre midler end de rent militære i krigen imod nazisterne, og på papiret så det godt ud, men da jeg forleden så en engelsk TV-udsendelse om denne organisation, der skulle muliggøre spionage og sabotage bag fjendens linjer, blev jeg rystet over, hvor amatøragtigt det blev kørt i et bestemt land, nemlig Holland. Andre steder gik det ikke så galt, men i Holland skete der skrækkelige ting, der kunne have været undgået, hvis SOE havde fulgt sine egne forholdsregler.
Man må sige, at noget af glansen "er gået af Skt. Gertrud", for en god del af SOE's ry er røget efter Holland-katastrofen.
Man havde masser af agenter, der alle blev indskærpet at følge bestemte regler for kommunikation på tværs af landegrænserne, men realiteterne er, at man under det såkaldte "Englandspiel" i Holland ikke selv overholdt dem. Utroligt nok mistede man 58 agenter samt forårsagede et stort tab af fly, våben, penge, elektronisk kommunikationsudstyr, osv., osv., alt sammen på grund af noget, der kun kan kaldes uduelighed, eller - som andre kritikere udtrykte det - amatørisme.
Man underviste og instruerede en stor gruppe mennesker, der derpå mistede livet, fordi dem, der oplærte dem, ikke fulgte deres egne regler og instrukser. Det er både pinligt og tragisk for alle involverede, og eftertiden sidder tilbage med rigtig mange spørgsmål, der bare ikke bliver besvaret af de ansvarshavende.Visse oplysninger om Holland-sagen er mørklagt indtil 2031 (eller nu måske længere???), hvilket kunne tyde på, at nogen højt på strå, der burde have vidst bedre og have været langt mere omhyggelige med sikkerheden, desværre svigtede og nu skal beskyttes.
Spioneren er mange ting, og det var nok ikke så heldigt, at tre hemmelige tjenester på en vis måde blev konkurrenter, samtidig med at de arbejdede sammen. SOE blev nemlig skabt ved en sammenlægning af SIS/MI6/Section D, GS (R)/MU R og Department EH/Electra House. Mange af deres aktiviteter overlappede hinanden, men så alligevel ikke helt. SOE fik bl.a. frataget dele af sine områder som f.eks. propaganda, der fik en anden betegnelse (SO 1). De forskellige gnidninger mellem afdelingerne gjorde, at vigtig information ikke altid havnede dér, hvor den skulle, hvilket i visse tilfælde var meget uheldigt. Det værste var dog, at man ikke fulgte sine egne regler omkring kommunikationen i forbindelse med agenterne i Holland. De var blevet trænet i og havde fået indskærpet forskellige sikkerhedskoder, men når de blev fanget og derpå tvunget af nazisterne til afgive falske informationer, ignorerede SOE stort set koderne for "fare". Noget, der også gav agenterne en falsk følelse af tryghed, da de jo troede, at deres meddelelseer var blevet opfattet, men SOE tog for givet, at det nok var en fejl, og at det derfor ikke betød noget. En virkelig unødvendig og utilgivelig fadæse, der kostede menneskeliv og dyrt materiel ....
Generalmajor Colin McVeigh Gubbins, direktør for SOE fra august 1943
I nogle lande forløb indsatsen OK, men ikke i Holland, hvor SOE virkelig svigtede de mænd - og den ene kvinde - de selv havde sendt ud som agenter. Tyskerne hånede ligefrem de engelske SOE-folk for deres manglende succes, selv om krigen på det tidspunkt var ved at være forbi med Tyskland som den besejrede part.
https://www.independent.co.uk/news/spy-fiasco-cost-britain-50-agents-1199631.html
https://www.berlingske.dk/kultur/kvindelige-agenter-i-kz-helvede
Wikipedia
Ingen kommentarer:
Send en kommentar