tirsdag den 27. april 2021

Wallis og Jimmy

 

Mange undrede sig over, hvorfor den engelske kong Edward VIII (1894-1972) abdicerede i 1936, og så for én som amerikaneren Wallis Simpson (1896–1986). Hvad havde denne ikke særligt smukke kvinde, som hans andre gifte elskerinder ikke havde, og hvorfor blev han som besat af hende? De fleste gættede på, at det var en eller anden form for speciel erotisk fortryllelse, der havde forblændet ham, så han ikke længere så klart. Hvad det end var, så delte de et overfladisk liv, efter at hans titel som konge var blevet udskiftet med titlen som hertug af Windsor i 1937, og hun blev hertuginde. Han kæmpede længe for, at hun som hans kone skulle tituleres som "Hendes kongelige Højhed", men den gik ikke, undtagen i Nazi-Tyskland, og det var nærmest pinligt. 

I sine unge dage var han kendt som en meget charmerende, men nok ikke overbegavet mand. Hvorom alting er, så var der mange, der sværmede for ham og så hans interesse for ikke-kongelige ting som golf og tøjmode som et frisk pust oven på den tørre og stive George V (1865-1936). Det gjorde hans forældre, George V og dronning Mary (1867-1953) imidlertid ikke, for ligesom alle andre forventede de en mere royal adfærd fra hans side og i hvert fald ikke en vild forelskelse i en - efter engelske forhold - vulgær person som den amerikanske Wallis Simpson, der tilmed var på sit andet ægteskab. At hun skulle lade sig skille og derpå gifte sig med Edward faldt sikkert ingen ind, for det gjorde man bare ikke dengang. Reglerne for kongelige var, at de fandt en passende ægtefælle af royal herkomst - med eller uden familiens bistand - men den mulighed lod slet ikke til at interessere Edward, for han havde kun øje for Wallis. 

Han tilbad simpelthen sin Wallis, men hvad med hende, tilbad hun også ham? Visse ting kunne tyde på, at hendes følelser var langt køligere end hans, og at hun direkte følte sig fanget og indespærret i ægteskabet med ham. På et tidspunkt fik hun et forhold til en ung, velhavende amerikaner, playboyen James Paul "Jimmy" Donohue Jr. (1915-1966). Edwards kusine, Lady Pamela Hicks, datter af The Earl Mountbatten of Burma, understøttede i hvert fald Jimmys udlægning af forholdet, som han påstod var erotisk. Andre har imidlertid sat et spørgsmålstegn ved det, fordi han var kendt som bøsse.

Det blev altså sagt om Jimmy, at han var 100% bøsse, men han påstod selv, at han havde haft en fire år lang seksuel affære med Wallis, der blev stoppet af Edward, der på et tidspunkt satte hende stolen for døren og angiveligt sagde noget i stil med "Det er mig eller ham". Meget kan man sige om Wallis - og det er der sandelig også blevet - men selv om hun kunne slå sig i tøjret, så viser hendes adfærd, at hun godt var klar over, at fælden var klappet i: en konge havde opgivet sit kongerige for hendes skyld og at forlade ham var utænkeligt i de kredse, hvor de færdedes. Hun ville have umuliggjort sig selv blandt de high society-folk, der betød alverden for hende, så hun blev, hvor hun var, men ægtefællerne virkede mindre og mindre knyttede til hinanden, som årene gik. 

Selv om Edwards følelser formentlig ikke kølnedes, så var han og Wallis meget forskellige, og hun har sikkert mange gange direkte kedet sig i hans selskab. Han havde på et tidspunkt drømt om at få vigtige opgaver for England oven på guvernørposten i Bahamas, som han selv havde forladt, men nej, der var ikke andet i hans liv end Wallis, golf, hunde og endeløse selskaber med den samme type mennesker rundt omkring i verden. Ikke noget, der kan holde en person beskæftiget på en god måde og dermed gøre ham/hende interessant for andre. Desuden må det have været slemt for hende, at han var så enormt afhængig af hende, for hun hun viste mange tegn på, at hun følte sig omklamret.

 

https://meaww.com/edward-viii-love-wallis-simpson-affair-gay-millionaire-jimmy-donahue-private-lives-of-monarchs-441140



Charles Higham: "The Duchess of Windsor: The Secret Life". New York: McGraw-Hill Book Co

 

Wikipedia

 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar