fredag den 9. april 2021

Prins Philips mor, den døve prinsesse, der blev nonne

Prinsesse Alice af Battenberg var en af dronning Victorias mange oldebørn. Hun blev født på Windsor i 1885, og man opdagede hurtigt, at hun var døv. Noget, der dog ikke slog hende - eller hendes familie - ud, for hun lærte at mundaflæse flere sprog som engelsk, fransk og græsk. Det var tydeligt, at hun var en begavet og karakterfast pige, der gjorde sit inden for de områder, hun valgte, nemlig bl.a. som sygeplejerske under Første Verdenskrig. På det tidspunkt var hun blevet gift med prins Andrew af Grækenland og Danmark og var mor til fem børn, hvoraf det ene var dronning Elizabeth II's nu afdøde prinsgemal, prins Philip (1921-2021). 

Da hun var i fyrrerne, optrådte hun imidlertid på en måde, der gjorde, at familien underkastede hende en psykiatrisk lægeundersøgelse i 1930, der fastslog, at hun var skizzofren. Hun blev indlagt på en klinik i Schweiz, men udskrevet ca. to år senere som helbredt, og man må spørge sig selv, om hendes sygdom ikke snarere var noget hormonelt samt stress over den politiske situation i Grækenland. At hun var døv kan også have spillet ind, fordi problemer med hørelsen ofte opfattes som et psykisk symptom. Nogle kan også få den tanke, at døve mennesker er demente, hvilket jo ikke nødvendigvis er tilfældet.

Efter indlæggelsen i Schweiz levede hun adskilt fra sin mand og hengav sig til selvstændigt arbejde af humanitær art. Under Anden Verdenskrig opholdt hun sig i Athen i Grækenland, der var okkuperet af tyskerne. Her gjorde hun bl.a. en stor og ikke ufarlig indsats for at redde forfulgte jøder samt skaffe medicin og mad til grækerne. Det siges, at hun gjorde brug af sin døvhed til at spille "uvidende og naiv" over for besættelsesmagten. Alt hvad hun gjorde og sagde synes at have været rettet imod velgørenhed. Hun var en fornem dame med de allerfineste kongelige aner, men størstedelen af hendes personlige formue gik til at hjælpe syge og fattige.

 

Allerede som 13-årig havde prinsesse Elizabeth af England - den senere dronning Elizabeth II - fået øje på og forelsket sig i Alices flotte søn, prins Philip, og de blev gift i 1947, efter at han havde afskrevet sig sine danske og græske titler. Alice deltog i brylluppet iklædt den nonnedragt, der var en del af hendes nye dagligdag som stifter af en nonneorden. Man må sige, at hun på alle leder og kanter skilte sig ud blandt sine fornemme slægtninge, men levede, som hun selv ville og lod sig ikke bremse.


To år før sin død i 1969 flyttede hun imidlertid ind på Buckingham Palace, nemlig efter militærkuppet i Grækenland. At hun var et storslået eksempel på det, man kunne kalde "alternativ kongelighed", er der altså ingen tvivl om. Personlig synes jeg, hun pynter gevaldigt på det britiske stamtræ ....

https://www.billedbladet.dk/kongelige/england/prins-william-besoeger-oldemors-grav-i-jerusalem

 

https://www.townandcountrymag.com/society/tradition/a29310694/who-is-princess-alice-prince-philip-mother-the-crown-facts/ 


Wikipedia

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar