lørdag den 24. april 2021

Prinsessen, der giftede sig væk fra sin titel

Alt det med flotte riddere, der redder smukke prinsesser fra onde drager og derpå gifter sig med dem, hører eventyrets verden til. Man vil helst tro, at kærligheden overvinder alle forhindringer, og at den er evig og usårlig, men i virkelighedens verden er tingene ikke helt så enkle. Da dronning Elizabeth II's yngre søster, prinsesse Margareth, forelskede sig i den flotte Peter Townsend, så var forholdet dødsdømt ud fra den tids begreber, for han var fraskilt. Hun blev stillet over for valget mellem at finde en anden mand eller vælge Townsend og miste sin prinsesse-titel samt sine royale rettigheder, og det afgjorde sagen for hende: et liv som forhenværende prinsesse forstod hun sig ikke på, så de blev aldrig gift.

Peter Townsend var ellers en flot fyr, men hvad er maskulin skønhed sammenlignet med royale rettigheder? Tjah, dengang hvor det virkelig talte som noget værdifuldt, så var der en anden prinsesse, der uden vaklen opgav titel og rettigheder for at gifte sig med den mand, hun var forelsket i, og det var Patricia of Connaught (1886-1974), der som datter af dronning Victorias tredie søn, hertugen af Connaught, forventedes at gifte sig med en kongelig. 

Ved at holde fast ved den flotte Alexander Ramsay, der var søn af hertugen af Dalhousie, foretog hun et frivilligt status-dyk. Da hun trådte ind ad døren til Westminster Abbey den 27. februar 1919, var det som super-fornem prinsesse af det kongelige hus, og da hun gik ud igen efter vielsen, var det som "lady Ramsay". Alt sammen frivilligt og gennemført efter de gældende regler for kongelige ægteskaber.

Situationen var altså ens for Patricia i 1919 og for Margareth i 1950'erne, og man skulle have troet, at det brud med traditionerne, som dronning Victorias barnebarn kunne sætte igennem, ville være endnu nemmere for hendes tipoldebarn at få gennemført, men nej, titel og royale frynsegoder vejede simpelthen tungest for Margareth.

Da Patricia bad sin fætter, kong George V, om lov til at opgive sin prinsesse-rang, udfærdigede han og hans folk en erklæring om, at hun frasagde sig sine titler, og at hun nu havde rang som datter af en hertug. Det betød dog ikke, at hun stod uden for arvefølgen, så på en vis måde lykkedes det hende både at "spise sin kage og bevare den". Hun var stadig et æret medlem af den kongelige familie, men ikke som prinsesse.

Med hensyn til ægteskabet, så forløb det angiveligt godt. De fik en søn, Alexander Ramsay, der deltog i Anden Verdenskrig, hvor han mistede det ene ben. Noget, der tilsyneladende ikke slog ham ud. I 1956 blev han i hvert fald gift med den skotske adelskvinde Flora Fraser, der var medlem af det britiske overhus i 1979-2014, og som han fik et par døtre med.


 

https://www.thecanadianencyclopedia.ca/en/article/princess-patricia-of-connaught


https://www.thegazette.co.uk/London/issue/31203/page/2819

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar