torsdag den 29. april 2021

Forvandlingen

Den store seer fra det gamle Grækenland Tiresias så engang et par slanger, der parrede sig, hvilket åbenbart fortørnede ham, for han slog uden videre hunnen ihjel. Gudernes straf var ikke fjern, for straks blev han forvandlet til en kvinde. Otte år senere så han imidlertid endnu et par slanger, der parrede sig, og denne gang slog han ikke hunnen, men hannen ihjel, hvilket øjeblikkelig gjorde ham til mand igen. 

Efter en længere strid om, hvilket køn der får mest ud af sex, opsøgte gudeparret Zeus og Hera ham for at høre hans mening. Da Teiresias jo havde prøvet at være begge køn, mente de nemlig, at han logisk set måtte være den rette til at afgøre det spørgsmål. 

 

Nok var Tiresias på nogle punkter mægtig begavet, men han tog ikke højde for Heras hævngerrighed, for da han afgjorde de almægtige guders strid til Zeus' fordel ved at bekendtgøre, at kvinder fik langt mere ud af sex end mænd, blev hun gal og slog ham med blindhed.


Selv om Zeus var den højeste, græske guddom, Zeus, kunne han ikke gøre noget ved sin mægtige kones forbandelse, så Tiresias forblev blind. Hvad hun havde sagt og bestemt lod sig ikke bare ophæve og gøre ugjort.


Som trøst gav Zeus ham imidlertid evnen til at forudsige fremtiden, sådan at det blev ham, der opfandt spådomskunsten. En evne, han ikke mindst brugte i forbindelse med sit virke for det græske kongehus, først kong Kadmos, dernæst Laios og dennes søn Ødipus samt senere for Kreaon. Han var dem en god rådgiver og hjælper, og der er ikke noget at sige til, at Odysseus opsøgte ham efter hans død, hvor han altså befandt sig i dødsriget Hades. Noget, der ikke forhindrede ham i at rådgive Odysseus på hans store rejse. 


Tiresias i Hades rådgiver Odysseus

Hvordan var Tiresias dog havnet i Hades, da Zeus jo havde givet ham ekstra livslængder som en del af trøsten for hans blindhed? Jo, Tiresias havde fornærmet en anden gud, nemlig Zeus' søn, Apollon, ved at drikke af en hellig kilde. Denne gud henrettede ham for hans fornærmelse imod kildens hellige kraft, og han røg så ned i Hades, hvor han dog fortsatte sit spådomsvirke. Død eller levende havde han også sin egen mening om det gode liv, for i Lukian fra Samosatas "Nekromantia" siger den døde Tiresias: "Den jævne mands liv er det bedste og klogeste valg. Glem metafysiske spekulationer og grublen om ophav og hensigt. Tag den yderste afstand fra deres snu logik, anse alle disse ting som snak, og vær optaget af en eneste ting: Hvordan du kan gøre det, dine hænder finder anledning til - og gå din vej med et smil og helt uden lidenskab."

 

Apollon


https://www.britannica.com/


https://www.greelane.com/da/humaniora/litteratur/tiresias-ovids-metamorphoses-119781 

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar