lørdag den 10. april 2021

Karriere-pas: EKSAMENSBEVIS ....

 

 William Rick Singer, almindeligvis omtalt som "Rick Singer"

Dejligt med veluddannede folk, ikke sandt? Den slags personer borger jo for en vis kvalitet i livsvigtige institutioner, der kommer borgerne til gode - eller det skulle man i hvert fald tro. Hvis de virkelig har lært og kan det, deres papirer viser, så er alt jo godt, men hvad nu hvis der er tale om snyd og bedrag, sådan at man ikke længere kan stole på folks eksamenspapirer??? Ja, så er vi ovre i det, vi flere gange har oplevet med læger, der aldrig har hverken læst eller taget eksamen i medicin, og det er bestemt ikke til gavn for flertallet af patienter. Sagen er dog den, at hvis man vil gøre karriere inden for snart sagt enhver form for erhverv, så kræver det en blåstempling af en slags for bare at kunne komme i gang, og den giver et eksamensbevis automatisk. I samfundets øjne "er" man, hvad beviset siger - hvis det da er ægte ....

Alle forældre ønsker deres børn det bedste, og det gælder også skuespilleren Felicity Huffman (født 1962), der har fået masser af priser for sine forskellige roller, selv om hun nu ikke er helt deroppe, hvor det virkelig klinger. Man kan sige, at hun er kendt, men hun fik jo altså ikke den Oscar, hun blev indstillet til for sit flotte portræt af en trans-kvinde i "Transamerica" (2005). Hun var mest kendt for roller i TV-serier som f.eks. "Sports Night", "American Crime" og "Desperate Housewives", indtil begyndelsen af 2019, for da fik hun virkelig opmærksomhed, nemlig for det svindelnummer, hun deltog i for at fremme den ene af sine døtres karriere.

Via den nu fængslede og dømte svindler Rick Singer har hun og mange andre velbeslåede forældre i USA skaffet deres børn ind på prestigefyldte universiteter. Det er foregået efter et program, han har udtænkt, og som har fungeret i mange år, sådan at velhavende folks børn har opnået pladser, de uddannelses- og intelligensmæssigt slet ikke var berettiget til. Filosofien bag dette var: skidt med, at det er svindel, for er der penge, så skal Singer nok sørge for, at en fagligt kompetent person inden for hans organisation retter forkerte svar i de velbeslåede kandidaters prøver, etc.. De håbefulde, unge menneske, der går op til prøven, der skaffer adgang til universitetet, ved i mange tilfælde slet ikke, at der er tale om svindel, men tror, at han/hun er bestået på legal facon, for den del af svindlen hører med til den samlede pakke, som hans/hendes forældre har betalt for.

Faktisk er det synd for den elev, der består ved uerkendt snyd, for det trækker den luft ud af hans/hendes liv, der kunne have fået ham/hende til at svæve på lovlig vis, hvis prøven havde været ægte. Nu står visse kendte velhaver-børn tilbage som afslørede tåber, hvis forældre snød på deres vegne, fordi de åbenbart på forhånd betvivlede, at de ville kunne klare en adgangsprøve til universitetet. Det er faktisk det sørgelige ved denne svindel, hvilket skuespilleren Julia Roberts også har pointeret, selv om nogle er svindlerne er hendes skuespiller-kolleger. Nogle, der er kommet ind på det ønskede universitet, er dog ligeglade med, hvordan det gik til, og her tænker jeg bl.a. på én meget kendt person, der ifølge sin niece svindlede sig igennem ved at lade en anden tage testen for ham. Noget, der formentlig ligger længere tilbage end Singer-snyderiet.

Da der kom gang i FBI's undersøgelser af denne lukrative handel med falske universitetsoptagelser, viste det sig, at der var langt flere snydepelse, end man skulle have troet, der havde benyttet sig af systemet. De var selvfølgelig alle godt ved muffen, for Rick Singer tog sig skam betalt for sine tjenester.

Skandalen blev afsløret, da en kendt forbryder ønskede nedsættelse af sin straf. Noget, han ville opnå ved at "bytte" med oplysninger om en lukrativ svindel. FBI kom ind i billedet, og så rullede lavinen, dvs. FBI's såkaldte "Operation Varsity Blues", der førte til domme og fængselsstraffe for rigmænd og berømtheder af forskellig art. Dvs. folk, der var vant til at kunne købe sig til hvad som helst. Felicity Huffman var selvfølgelig bare én blandt mange, men hun og en anden B-skuespiller, Lori Loughlin, er blevet dem, man først og fremmest forbinder med skandalen. Ialt er ca. 50 mennesker blevet anklaget, nogle som købedygtige forældre, andre som Singer-medarbejdere. Straffene har efter min mening ikke stået mål med forbrydelserne, men nu er systemet da i hvert fald blevet stoppet - for denne gang. At en anden end Singer kan finde på at genoplive det, er jeg slet ikke i tvivl om ....


https://people.com/movies/felicity-huffman-proud-daughter-sophia-macy-gets-into-university-after-scandal/


https://www.businessinsider.com/donald-trump-cheated-on-his-sat-penn-wharton-mary-trump-2020-7?r=US&IR=T

 

https://www.vulture.com/2019/03/the-college-admissions-scam-has-made-julia-roberts-so-sad.html 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar