Engang var hun kejserinde af Rusland, men inden da var hun som datter af den danske kong Christian IX (1818-1906) prinsesse af Danmark, så da hendes søn, zar Nikolaj II (1868-17. juli 1918), ikke bare mistede sit rige, men også sit og hele sin families liv, vendte hun tilbage til sit fødeland, Danmark. Her blev hun fulgt i tykt og tyndt af den hengivne livkosak - dvs. livvagt - Timofei Xenofontowitch Jaschik. Som hendes trofaste bodyguard passede han på hende, for hun var og blev hans elskede enkekejserinde, der var kommet til Rusland i 1866 som den danske prinsesse (Marie Sophie Frederikke) Dagmar (1847–1928), der forvandledes til zarina Maria Feodorovna, da hun giftede sig med zar Alexander III (1845-1894).
Timofei Xenofontowitch Jaschik var en imponerende skikkelse og en mand, som man vist nødig skulle komme på tværs ....
Den yndige, unge Dagmar
Alle kong Christian IX's børn blev regnet for at være overmåde smukke,
og det gjaldt ikke mindst de tre døtre, Alexandra (1844-1925), Dagmar og Thyra (1853–1933). Efter min
mening var Alexandra med sine klassiske ansigtstræk og flotte figur den
smukkeste, medens Dagmar nærmest forekommer mig at være "nuttet", hvilket dog ikke forklejner hende eller hendes tiltrækningskraft.
Dagmar var måske nok den "næstkønneste" af de danske prinsesser, men det må være, hvad det være vil, for den mand, Dagmar blev gift med, nemlig zar Alexander III (1845-1894), var i hvert fald helt vild med hende. Umiddelbart forekommer de mig at være et sært par, for han var kæmpe stor og bjørneagtig, medens hun var en lille vims spirrevip - så at sige en "kvinde i dukke-størrelse". At hun først havde været forlovet med hans afdøde storebror, storfyrst Nikolaj, virker formentlig lidt sært på nutidsmennesker, men den specielle konstellation har man jo ofte set i de europæiske fyrstehuse, så Dagmar og hendes mand har næppe fundet det alt for underligt.
Hele Dagmars liv bestod af noget, der kunne kaldes en "karriere-trappe". Hun steg i graderne, da hendes far blev udnævnt til dansk tronfølger, fordi Frederik VII forventedes at dø uden livsarvinger. Man kan sige, at hendes far, Christian (IX) var en nødløsning, hvis avancement skyldtes hans og hans hustrus slægtslinjer. Begge nedstammede fra Frederik V, men Christians hustru, Louise af Hessen (1817-1898), havde en større arveret. Hun var niece til den afdøde Christian VIII og kusine til hans søn, den daværende Frederik VII, der døde i 1863. Da det skete, blev Dagmar dansk prinsesse og hendes forældre Danmarks nye kongepar.
Døtrene havde ikke deres skønhed fra fremmede: her ses deres mor, dronning Louise, der blev gift med sin halvfætter, Christian (IX), som hun fik seks børn med, der alle fik en form for karriere via giftermål og udnævnelser.
Man kan lyve for sig selv, hvis sandheden er for ubærlig, men der var jo det ved denne gruppe-henrettelse, at ligene længe var forsvundet. Derfor kan man godt sige, at Dagmar havde en pointe: der var ingen synlige døde, så familien måtte stadig være i live. At det ikke forholdt sig sådan, forstod hun åbenbart aldrig.
Her er familien i huset, hvor de sad indespærret, men at gå fra dette familiebillede til fotografierne af deres genfundne skeletter ville formentlig have været helt umuligt for Dagmar. Også den russiske kirke afviste længe, at dette kunne være den henrettede zar og hans familie, så hun var ikke ene om sine fornægtelser.
Skeletterne af den henrettede Romanov-familie under identifikationen efter at være blevet fundet i 2007
https://www.berlingske.dk/internationalt/kirken-helgenkaarer-ruslands-sidste-zar
https://slidetodoc.com/the-romanovs-the-final-chapter-the-romanov-family/
Wikipedia
Ingen kommentarer:
Send en kommentar