fredag den 12. november 2021

Den smilende bedrager og morder

Når man ser reportager fra efterforskningen af Mark Hofmann (født den 7. december 1954), er der et bestemt træk, der virker ekstra ubehageligt, nemlig hans lille, skæve og ironiske smil samt hans nærmest unaturlige ro. Det ser ud, som om han i sit indre er ved at gå til af morskab over sine omgivelser og især de betjente, der udreder hans forbrydelser. Jeg vil tro, at dette evindelige smil siger sådan noget som "ha-ha, jeg snød jer, for jeg er den klogeste!!!" Det var han nu ikke, for til sidste blev han afsløret, fanget og fængslet, men inden da har han boltrer sig i videnskabelige kredse, presse og flokke af beundrende fans, for mange var virkelig imponerede over ham og hans "talenter".

Mark begyndte sin karriere som bedrager som stor teenager, da det lykkedes ham at få en forfalsket mønt anerkendt som ægte. Det må have været et stolt øjeblik for den unge ambitiøse forfalsker og bedrager. Lige med et har han vidst, hvad hans liv skulle gå med, for den forfalskede mønt indbragte ham både ære og mange penge. Han havde aldrig klaret sig særlig godt i skolen, måske fordi hans sande interesse lå et andet sted, nemlig i hobbies som f.eks. frimærkesamlinger og andet af samme skuffe. For mig at se ligner han mest af alt en nørd med visse sociale begrænsninger, og det tyder hans handlinger da også på, at han er.

Ingen betvivler, at han har dette særlige talent for at forfalske historiske kulturgenstande, men det er tydeligt, at hans moral og hæderlighed lader meget tilbage at ønske. Han tog det nemlig ikke så nøje med ægtheden af de ting, han påstod at have fundet. Når bare diverse eksperter - og købere - faldt på maven over de "fund, han havde gjort", så var han glad, også fordi det indbragte ham virkelig mange penge.

Det var ikke bare mønter, Mark forfalskede. Hans hovedinteresse var skrifter i forbindelse med den tro, han var opdraget i: Mormon-kirken. Succesen med den forfalskede mønt har formodentlig givet ham blod på tanden, og i 1980 påstod han, at han havde fundet et 1700-tals skrift i en King James Bibel. Diverse mormon-specialister bekræftede ægtheden, og hans navn var skabt - dvs. ikke som bedrager, hvilket han var, men som en ekspert inden for antikke skrifter, osv., hvilket han både var og ikke var. På sær vis "fandt" han det ene dyrebare mormon-skrift efter det andet foruden alt muligt andet, men på et tidspunkt vakte hans held med disse mange fund mistanke. Dette hang også sammen med mormonernes frygt for, at nogle af hans "fund" ville stille kirken i et dårligt lys. Man begyndte at efterforske ham og hans aktiviteter, og han besluttede at gøre, hvad han kunne for at bremse det. Den 15. oktober 1985 sprang der et par bomber i Salt Lake City, Utah, der dræbte to mennesker. Dagen efter sprang der en tredie bombe i Hofmanns bil, der sårede ham alvorligt. Alle bomber var imidlertid placeret af Hofmann personligt, og formålet med denne tredie bombe var at få mistanken ledt væk fra ham selv og dermed skabe et spinkelt alibi, men det forstod man først efterhånden.

 

Til trods for bomber og andet lykkedes det ikke Hofman at stoppe den undersøgelse, der var i gang, og i januar 1986 blev han arresteret og stillet over for 27 anklagepunkter. På det tidspunkt kendte man ikke omfanget af hans bedragerier, men en lille måneds tid efter kom der fem andre anklagepunkter til. Hofman benægtede alt, men han blev konfronteret med en massiv mængde beviser, der ikke sådan lod sig afvise. Sært nok skabte man derved en underlig situation, da politiet følte, at Mormon-kirken, der jo var blevet bedraget i årevis, gjorde en hel masse for at spænde ben for alle undersøgelser. De bekymrede mormoner var simpelthen ikke meget for en alt for tilbundsgående udredning, der også ville kunne ramme deres trossamfund ved at udstille troende samt trossætninger.


Under forhørene fortalte Hofman, at han havde mistet troen som teenager, og at han var omkring 14 år gammel, da han blev ateist. Noget, der jo kan have været medvirkende til, at han sigtede på Mormon-kirken med sine utrolige bedragerier. De var dog ikke de eneste, det gik ud over, da han også gjorde sig i falske autografer og andet, der ikke var knyttet til kirken. Alt sammen bedragerier på et meget højt plan, der har betydet, at han har fået ry for at være en af de allerbedste forfalskere nogensinde.


Ingen ved, hvor mange bedragerier, Hofman har stået for, men det er virkelig mange, og nogle af dem vender op og ned på de gældende forestillinger om både kirke, personhistorie og andet. Mange, der har beskæftiget sig med hans bedragerier, har direkte fremhævet deres professionalisme. Samtidig med at de tager hatten af for Hofmans ubestridelige talent som bedrager, beklager de dog det kaos, han har skabt inden for forskning, tro og historie.

Eftersom Hofmans bomber jo var dræbende, stod han over for en mulig dødsdom samt en forøget straf for sine bedragerier samt besiddelsen af et maskingevær. Det endte dog med, at han blev idømt fra fem år til livstid. Dommeren anbefalede dog, at han aldrig ville blive løsladt. At han er psykopat tvivler jeg i hvert fald ikke på efter at have læst hans udtalelser om de mennesker, han dræbte for at sløre sine spor. Han indrømmede nemlig, at han ikke følte noget i forbindelse med mordene, og at han derfor ikke fortrød noget. For ham at se kunne han lige så godt have dræbt nogle andre end dem, det nu gik ud over.

Da hans kone forlod ham efter arrestationen og den påfølgende dom, forsøgte han at begå selvmord. Han døde ikke, men den arm, han havde brugt til sine falsknerier, blev skadet. Dvs. at hvis det utrolige skulle ske, at han blev løsladt, så vil det i hvert fald være ham umuligt at genoptage sin karriere som super-bedrager ....

 

https://thirdhour.org/blog/faith/lds-history/salamander-letter-mark-hofmann/ 

 

https://www.republicworld.com/entertainment-news/web-series/is-mark-hoffman-still-alive-why-was-he-involved-in-the-salt-lake-city-bombings-find-out.html 

 

https://www.thesun.co.uk/news/14214609/convicted-killer-mark-hofmann-wife-doralee-olds/ 

 

Wikipedia

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar