mandag den 22. november 2021

Hjemmehjælpermord

 

Problemet med syge eller ældre mennesker, der myrdes, er forventningen om deres død. Døden er ikke noget uventet, når afdøde er syg eller kommer op i årene, og forklares derfor ofte automatisk som "naturlig". OK, ingen slipper herfra i levende live, og en dag er det slut, men det bør nu ikke være med en tilsløret, uønsket form for "hjælp", sådan som der er flere eksempler på, også her i landet.


Den værste - og mest kendte - af ældremorderne i Danmark er James Schmidt, der er dømt for mord på tre ældre mennesker i København Ø. Som 17-årig blev han, der dengang hed Lual Lual, dømt for voldtægt af en ung pige på 14, og han forsøgte også at voldtage og dræbe sin mors veninde. Kort sagt, en skidt knægt som den djævleuddrivelse, som hans bekymrede mor udsatte ham for, prellede fuldstændig af på. Mordet på de tre pensionister foregik ved kværkning, og James Schmidt er i forvejen dømt for tidligere at have brugt kvælertag, men bedyrer sin uskyld, selv om man har fundet DNA-spor på hans tøj. Noget, han ikke nægter, er det, der formentlig har været hans motiv til at begå disse mord, nemlig tyverier af og forsøg på at bruge de myrdede pensionisters dankort. At benægte dette ville nu også have været halsløs gerning, da han er fanget på bankens videoovervågning.

En slange forsøger sig med en pengeautomat

De myrdede har tilsyneladende selv lukket James Schmidt ind, hvilket især er mærkeligt i et af tilfældene. Et mordoffer på 81 år var nemlig bange for ham og havde ofte udtrykt angst for at møde ham en sen aften, når hun luftede sin hund, så hvorfor har hun åbnet døren for ham? Den eneste - og også mest logiske forklaring - er, at hun enten ikke har haft en dørspion eller ikke har brugt den, og at han har udgivet sig for at være hjemmehjælper. Disse personer bliver jo lukket ind, hvis den ældre medborger venter dem, selv om de ikke altid har identificeret sig i døren. Altså en forståelig fejltagelse, der ville kunne forhindres, hvis Hjemmeplejen ALTID ringede først, inden de sender nogen ud. 

Hvad James Schmidt angår, så havde han høje tanker om sig selv og præsenterede sig gerne som "musik-producent" og andet, der kræver et særligt talent. At hvad han end har haft af specielle evner blev brugt til mord på tre ældre mennesker er sørgeligt for både dem og deres efterladte. I første omgang accepterede sidstnævnte gruppe, at dødsfaldene var "naturlige" ved at være aldersrelaterede, men mistanken var der dog, og James Schmidt endte med en livstidsdom for tre mord.


Man ville ønske, at alle ældre forstod at forsvare sig som Winifred Peel, men dog ikke gå til angreb på hjemmehjælperen, hvilket der også er eksempler på. I Højbjerg blev en 49-årig hjemmehjælper således overfaldet af den 66-årige søn til den ældre kvinde, han kom for at hjælpe. Den stakkels hjemmehjælper bar tydelige spor af overfaldet, og det endte med en politianmeldelse. 

I et andet tilfælde var det en 21-årig, kvindelig hjemmehjælper, det gik ud over, da en ældre medborger flere gange slog hende i ansigtet, overfusede hende, hev tørklædet af hende og brugte et fornedrende sprog over for hende. Kort sagt: hun var "af anden etnisk oprindelse", hvilket han åbenbart så som yderst provokerende. (NB: billedet illustrerer tørklædesituation, men forestiller ikke den overfaldne hjemmehjælper).


Begge parter kan altså være mindre søde end f.eks. denne hunde-venlige, ældre herre. Ingen af dem er engle, men jeg mindes dog ikke at have læse om pensionister, der har overfaldet, myrdet og bestjålet yngre personer, der kommer til dem for at yde dem en service som hjemmehjælpere, men den omvendte situation er opstået om og om igen. Her tænker jeg ikke mindst på den kenyansk-fødte amerikanske statsborger Billy Kipkorir Chemirmir (født den 8. december 1972), der står anklaget for mord på mindst 18-22 ældre i USA, hvoraf de fleste var kvinder. At han benægter det kommer næppe til at hjælpe ham, selv om tvivlen dog kom ham til gode, da den første retssag endte uden en dom, fordi juryen ikke kunne blive enig.


Alle de myrdede var velhavende mennesker, der i mange tilfælde boede i luksuriøse lejligheder, hvilket burde have beskyttet dem imod overfald og det, der er værre. Var der ingen sikkerhedsvagt, eller forstod Billy at belægge sine ord, så denne slap ham ind, fordi han poserede som hjemmehjælper eller håndværker for ejendommen? Det var i hvert fald det, han påstod over for de overfaldne, og som gjorde, at de lukkede ham ind. Andre af hans ofre, der boede i eget hus, faldt for det samme trick, hvilket er sørgeligt at tænke på. Overlevende har fortalt, at når først han var kommet ind, overfaldt og kværkede han dem.

Ifølge diverse oplysninger om Chemirmir-familien ejede de flere ældreboliger, og dér har der ikke været denne form for episoder. Smart kan man sige, eftersom det ikke kan betale sig for en forbryder "at skide i egen rede ...." 

Det er ikke bare de ældre, der har oplevet Billys tendens til vold. Hans daværende kæreste blev således overfaldet og tævet, da hun brokkede sig over, at han var kommet fuld hjem fra en stripklub. Desuden stak han et lædermøbel med en stor kniv, hvilket sikkert har været et advarselstegn til hende om at holde op med sine protester. 

Mange, der har mistet et ældre familiemedlem, der anses for myrdet af Billy, sidder skuffede tilbage, nu hvor juryen ikke kunne komme til enighed. Ingen lader dog til at ville opgive retssagen imod ham, selv om der er modstridende teorier om antallet af myrdede: 18 eller 22?
 

https://www.dallasnews.com/news/courts/2021/11/19/prosecutors-vow-to-re-try-billy-chemirmir-after-judge-declares-mistrial-in-capital-murder-case/ 

https://www.nzherald.co.nz/world/texas-trial-for-alleged-serial-killer-billy-chemirmir-charged-over-18-deaths-in-two-years/AELPNRYHX2O6J42WF43HBLYB6U/ 

https://news.sky.com/story/billy-chemirmir-man-charged-with-killing-18-women-in-texas-to-go-on-trial-12469178 

https://www.fox4news.com/news/alleged-serial-killer-billy-chemirmir-to-go-on-trial-monday-in-dallas-county

https://www.dallasnews.com/news/courts/2021/11/15/what-we-know-about-billy-chemirmir-the-man-accused-of-smothering-dozens-at-senior-living-homes/ 

https://www.tv2east.dk/soroe/falske-hjemmehjaelpere-snoed-aeldre

https://www.tv2lorry.dk/alleroed/ung-hjemmehjaelper-fik-knytnaever-i-ansigtet-da-hun-besoegte-aeldre-mand 

https://stiften.dk/artikel/hjemmehj%C3%A6lper-fors%C3%B8gt-knockoutet-overfaldet-af-%C3%A6ldre-kvindes-s%C3%B8n

https://www.dallasnews.com/news/crime/2020/02/17/fact-check-serial-murder-suspect-bill-chemirmir-is-not-an-unauthorized-immigrant-ice-says/ 

https://www.berlingske.dk/samfund/rovmorder-doemmes-for-drab-paa-tre-pensionister

https://murderpedia.org/female.G/g/graham-jordan-linn-photos.htm 

https://www.nbcdfw.com/news/local/trial-date-set-for-accused-serial-killer-billy-chemirmir/2681572/

https://www.bt.dk/krimi/james-schmidt-broed-sammen-jeg-er-ikke-en-seriemorder 

Wikipedia



Ingen kommentarer:

Send en kommentar