søndag den 27. juni 2021

Bossernes boss - Godmother Griselda Blanco

At være pige i en fattig, børnerig, columbiansk familie betød som regel, at man kun havde udsigt til at lide den samme skæbne som ens mor og andre kvinder i mange led tilbage i tiden: tidligt gift, masser af børn og meget få muligheder for noget, der bare lignede en karriere. For Griselda Blanco (1943-2012) viste der sig dog andre muligheder, som hun forstod at udnytte til fulde. Allerede som 11-årig havde hun været en foretagsom pige, der spillede en af hovedrollerne i kidnapningen af en dreng fra en velhavende familie. Da hans familie nægtede at betale løsesummen, skød hun ham. Altså benhård allerede som barn, og som voksen tilskrives hun mindst 200 mord, men der er formentlig flere. Som 13-14-årig løb hun hjemmefra, angiveligt fordi hun følte sig underkuet af sin mor. Uden mange andre muligheder blev hun lommetyv og prostitueret, men giftede sig meget ung, da hun mødte Carlos Trujillo, der havde en lukrativ fidus kørende, idet han forsørgede sig ved at indsmugle illegale indvandrere til USA. Ægteskabet blev ikke langvarigt, men de fik dog tre sønner. Efter en skilsmisse myrdede Griselda imidlertid Carlos på grund af en økonomisk og forretningsmæssig uenighed, for man skulle ikke komme hende på tværs, når det gjaldt penge. 


Hendes enkestand varede nu ikke længe, for hun giftede sig snart efter med endnu en kriminel, nemlig Alberto Bravo, og de to flyttede til USA, hvor de etablerede sig som narko-baroner i Miami. Faktisk spillede Griselda en stor rolle i det, der senere er blevet kendt som "The Cocaine Cowboy Wars" i 1970'erne og 1980'erne. Et af hendes tilnavne var "The Godmother of Cocaine", men hun er også kendt som bl.a. "The Black Widow", da man regner med, at hun stod bag mordene på alle de tre ægtemænd, hun fik i tidens løb. Inden da nåede hun dog at få ialt fire sønner, men de tre af dem er efterhånden omkommet, da de som voksne gik ind i hendes lyssky forretninger.

Der hersker en vis uklarhed omkring hendes forhold til Pablo Escobar, der nogenlunde samtidig med hende skabte sit eget narko-imperium. Var de kolleger med en vis tilknytning, eller var de arge fjender og konkurrenter? Ingen ved det med sikkerhed, så der har været mange gætterier og er det stadig.

Begge var frygtede, og Griselda havde et mindst lige så barsk ry som Escobar. Man sagde om hende, at det var hende, der havde opfundet den særlige mordmetode, hvor morderen skyder ofret fra en bil eller motorcykel i fart. Alle mulige andre mordmetoder og mordsteder var imidlertid helt fine med hende, for hun kendte tilsyneladende dem alle og forstod at benytte dem, helt uden skrupler. Noget hun også forstod var metoder til indsmugling af narkoen. Således designede hun dame-undertøj med specielle, skjulte lommer til de indsmuglede varer. Hun opfandt også forskellige metoder til at få større partier narko transporteret på en sikrere måde. Alt det kunne hun få gennemført, fordi hun var anerkendt af alle som "Bossernes Boss": det var hende, der bestemte, og hendes ord var lov.

Som barn havde hun drømt om et liv i luksus, og det havde hun opnået med sine narko-forbrydelser, så det må have været noget af en chok for hende, da hun og hendes daværende mand samt deres omkring 40 medarbejdere blev jagtet i den såkaldte "Operation Banshee". Det lykkedes hende dog at flygte til sit hjemland, Columbia, men da hun vendte tilbage til Miami, fortsatte hun som narko-dronning indtil 1985, hvor DEA sporede og anholdt hende. Hun fik en fængselsstraf, der dog ikke forhindrede hende i at drive sine forretninger fra cellen.

Det fortælles, at hun havde planer om at kidnappe et prominent medlem af samfundet, som hun ville bruge i en byttehandel, der kunne få hende fri, nemlig John F. Kennedys søn, John Jr.. Det var efter sigende lige ved at lykkes, men blev dog forhindret.

Inden hun havde udstået sin straf, forsøgte man at opbygge et par mordsager imod hende. Det var jo almindeligt kendt, at hun ikke havde nogen skrupler, når det gjaldt mord, men sagerne faldt på noget juridisk, der gjorde det svært at anklage hende. Derfor endte det med, at hun blev udvist til Columbia, hvor hun selv blev dræbt nogle år efter. Ingen er blevet anklaget for dette mord, og man ved ikke med sikkerhed, hvem der stod bag.

Som altid, når det gælder magtfulde, berømte og berygtede mennesker, har også Griselda fået et ret fantasifuldt image. Der er ingen grænser for alt det, hun tilskrives, inklusiv mord, biseksualitet, pædofili, voldtægt af både mænd, børn og kvinder. Noget af hendes blomstrende image skyldes også, at der er blevet lavet flere film over hendes liv, hvor der lægges mere og mere til legenden om den barske og nådesløse narko-dronning. Den første af filmene var "

Griselda med sin eneste overlevende søn, Michael, der bruger megen tid på at holde foredrag om sin mor, som han elsker højt og forsvarer på enhver måde.

 

https://www.crimemuseum.org/crime-library/drugs/the-cocaine-godmother/

 

https://www.britannica.com/biography/Griselda-Blanco 

 

https://merchdope.com/griselda-blanco/ 

 

https://www.intouchweekly.com/posts/jfk-jr-s-would-be-kidnapper-griselda-blanco-was-feared-female-killer/

 

Wikipedia

 

 


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar