mandag den 21. juni 2021

Den morderiske læge

 

Da jeg bedømmer folk ud fra mine erfaringer, er jeg ikke ligefrem en læge-beundrer. Hvis det nogensinde skulle skifte, så skal der sørme ske store forandringer i de oplevelser, jeg har med denne stand. Jeg må dog indrømme, at jeg (endnu) aldrig er stødt på en så ondsindet læge som Michael J. Swango (født den 21. oktober 1954), der indrømmer mord på 4, men i virkeligheden omkring 60 af de mennesker, han fik sin løn for at hjælpe, nemlig hans patienter. Han er hverken den første eller eneste inden for hospitalsvæsenet, der har gjort noget lignende, men han virker ekstra skummel, fordi han under sin studietid var kendt for sin enorme fascination af døende mennesker. Døden tiltrak ham, og man spørger uvilkårligt sig selv, hvorfor dette ikke tjente som et advarselstegn for hans omgivelser, sådan at han kunne være blevet stoppet på et langt tidligere stadium af hans "karriere" som seriemorder.

Han blev uddannet på Southern Illinois University of Medicine og var kendt som en strålende elev, selv om han ofte foretrak at følge ambulancepersonalet på udrykninger frem for at studere. Når der var blod i farvandet lader han nemlig til at have søgt det aktivt på en usund måde. Desuden var der det med hans patienter, der døde eller blev langt mere syge, når de blev behandlet af ham. Meget, meget sært, da de fleste af dem ikke havde fejlet noget særligt eller måske ligefrem var i bedring .....

Ikke nok med det, men det viste sig også, at han havde forfalsket forskellige pesonlige papirer, både under studierne og ved ansættelser. Noget, der var lige ved at få ham smidt ud fra både det ene og det andet, men det lykkedes ham desværre at blive hængende, fordi han ironisk nok alligevel blev anset for at være en dygtig studerende/læge.

Man må sige, at det hospitals-sikkerhedsnet, der skulle have forskånet patienterne for at møde ham som læge, svigtede. Af mystiske årsager bar man over med ham, selv om der var en masse "episoder" med patienter, der ikke ligefrem fik det bedre af hans behandlinger. At han selv skiftede arbejdsplads den ene gang efter den anden - og fik lov til det -  er yderst foruroligende, for han burde ikke være blevet støttet af hospitalsvæsenet. På et tidspunkt blev han grebet i at give en patient uidentificerede indsprøjtninger, men da denne blev meget syg, fik det ingen konsekvenser for Swango, selv om det vakte opmærksomhed. Han sejlede tilsyneladende uhindret igennem hospitalssystemet, medens folk døde omkring ham. Den sygeplejerske, der havde rapporteret, hvad hun havde set, blev tilmed afvist med beskyldninger om paranoia. Nok var der  dem, der mistænkte, at Swango ikke var helt fin i kanten, men ingen undersøgte ham og de mærkelige ting, der foregik rundt omkring ham. 

I oktober 1984 skete der noget: han blev arresteret og senere dømt for at have forsøgt at forgive flere af sine kolleger med arsenik. Det fik ham sendt fem år i fængsel, hvilket tydeligvis ikke gjorde noget for hans moral, da han fortsatte med sine drab efter løsladelsen. Ligesom før var der ingen, der holdt ham i kort snor eller bare forestillede, at han havde de samme lyster som før. Noget af det, der hjalp ham med hans morderiske forehavende, var hans brug af flere pseudonymer. Pressen kaldte ham "Dr. Død", men andre kendte ham f.eks. under et af hans falske navne "David J. Adams", "Jack Kirk", "Michael Kirk" eller "Michael Swan". Beredvilligheden til at se bort fra alle mistanker var dog det, der hjalp ham mest i hans fortsatte myderier.

For ham var patienter tydeligvis noget, der var til for at skaffe ham underholdning og ikke medmennesker, han som læge burde hjælpe. Et patientforløb, der senere blev meget omtalt, handlede om en ung piges død: hun fejlede ikke noget, der blev anset for at være livsturende, men da hendes mor kom for at besøge hende på hospitalet, bad Schwango hende om at gå uden for døren i en fem minutters tid. Hun troede selvfølgelig, der var tale om et diskretionshensyn i forbindelse med en undersøgelse eller behandling, men da de fem minutter var gået, og hun vendte tilbage til datterens stue, var denne død. 


Når man ser på billeder af Schwango, så er der noget mærkeligt og ligesom "skævt" ved hans ansigt. Det ene øje sidder længere inde i øjenhulen end det andet, hvilket får mig til at mistænke, at han kan have været ude for en ulykke, der har givet ham en hjerneskade. At han var vaks, er der imidlertid ingen tvivl om. Alene hans omfattende svindlerier med officielle papirer af forskellig art viser, at han forstod de juridiske følger af sine handlinger samt den straf, han var idømt. På et tidspunkt forfalskede han de oplysninger, der fremgik af hans straffeattest, og "selvfølgelig" slap han også godt fra dette bedrageri, for hans omgivelser var ikke opmærksomme på ham og hans forbrydelser. For dem var han lægen og frelseren, hvor han i virkeligheden var både dommer og bøddel ....

Han var godt i gang med at få udskiftet alle dårlige oplysninger om sin karriere med falske forklaringer, men da han forsøgte at genvinde sin fulde status som læge gennem brancheorganisationen "American Medical Association" (AMA), smækkede fælden i, for de tjekkede hans oplysninger. Ikke at det forhindrede ham i at finde ansættelse, men det medvirkede dog til at få ham blacklistet. Eftersom han nu ikke kunne arbejde på et amerikansk hospital, søgte han til udlandet, nemlig Zimbabwe, hvor han fik et job på baggrund af forfalskede papirer, som man åbenbart ikke så nærmere på. Det sved til de afrikanske myndigheder, da patienterne omkring Schwango som sædvanlig døde, hvor de burde have været helbredt. "Sært nok" blev også den kvinde, han havde lejet værelser hos, meget syg, og det blev startskuddet for hans flugt til et andet afrikansk land, hvor han også fik ansættelse som læge. Mønsteret var lagt, og han veg ikke fra det, ligegyldigt hvor han var.

I 1998 blev han idømt 3½ års fængsel for sine forfalskninger, men under afsoningen dykkede politiet ned i alt det materiale, de havde liggende om ham. De var overbeviste om, at han var en seriemorder, men manglede konkrete beviser, for dem havde han fjernet. Derfor blev flere af hans afdøde patienter gravet op igen og obduceret. Da FBI informerede ham om deres fund, men samtidig fortalte, at han efter udståelsen af sin straf ville blive udleveret til de afrikanske stater, hvor han også havde slået sine folder, valgte han at tilstå fire mord i USA, for han vidste, at i Afrika ville han formentlig få en dødsdom. Nok var han vildt fascineret af andres død, men noget sådant ønskede han sandelig ikke for sig selv, så han blev stillet for retten i USA, hvor han blev idømt tre livstidsstraffe uden mulighed for prøveløsladelse.


https://www.physiciansweekly.com/top-14-most-evil-doctors-of-the-last-two-centuries/ 

 

http://vamalpractice.info/vaprovidershsllofshame/michael-swango/ 

 

https://murderpedia.org/male.S/s/swango-michael.htm 

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar