fredag den 11. juni 2021

Manden, der gav Charles Manson husly

Det må have været en skøn følelse for George Christian Spahn (1889–1974) da han ansatte sin stedfar som medhjælper i sit mælkeleveringsfirma, for de to havde ofte været oppe at toppes under hans opvækst. Nu fik Spahn overtaget og kunne rigtig nyde tilværelsen som driftig forretningsmand og ejer af en ranch i nærheden af Los Angeles. Han blev desuden gift samt blev far til ti børn. Hans egen biologiske far var omkommet i en ulykke, da han var to år, og hans opvækst havde ikke været nem, bl.a. på grund af problemerne med hans stedfar.


Den Store Depression i 1930'erne var ikke venlig imod Spahn og hans mælkeleveringsfirma. Derfor besluttede han sig for at sælge firmaet, lade sig skille og begynde forfra i Californien. Ranchen blev købt i 1953, og her fortsatte han med hesteavl og udlejning af rideheste til bl.a. turister. Det vigtigste var dog den brug, der blev gjort af ranchen som udlejningsobjekt i filmbranchen. Den blev nemlig en nyttig "kulisse" i westernfilm og såkaldte B-film. Da disse specielle grene af filmindustrien blev mindre og mindre betydningsfuld, da publikum svigtede, gik Spahn fallit. Det skete i 1966, men han forlod nu alligevel ikke sin ranch, for han blev boende, selv om hans syn blev dårligere og dårligere. Nogen hævder, at han til sidst var helt blind.


Han var jo skilt, men fik sig nye utraditionelle venner, da en hippie-kult flyttede ind hos ham i 1968. De levede tilsyneladende sammen i fred og fordragelighed, for han anede intet om, hvem hippiernes leder, Charles Manson, var, eller hvad han pønsede på. Ikke desto mindre var det på Spahn-ranchen, at de vanvittige mord på skuespillerinden Sharon Tate og seks andre blev planlagt. 

Spahn var altså en falleret mælkemand, og Manson var en falleret musiker med storhedsdrømme og alskens vrangforestillinger, så måske de havde et eller andet udefinerbart til fælles. Én "ting" deltes de tilsyneladende om, nemlig de såkaldte "Manson-piger", der havde fået besked om stå for rengøringen på ranchen og at varte den næsten 80-årige, synshandicappede mand op. Ind imellem forventedes de også at gå i seng med ham på Charles' ordre. Måske man kan kalde det en "del og hersk"-situation, der fungerede for begge parter, fordi pigerne var ligeglade. En af dem har tilmed senere udtalt sin beundring for den handicappede Spahn, som hun syntes klarede sig fantastisk.


Efter de vanvittige og totalt ubegrundede mord i 1969 tyndede det selvfølgelig ud i flokken af "Manson-piger", da de, der havde udført forbrydelsen, blev fængslet og dømt sammen med Manson og et par andre tilhængere af den skøre kult-leder.


Arrangementet med den fallerede mælkemand og den skrupskøre kult-leder virker umiddelbart meget sært. At det åbenbart fungerede, jab sjykdes, at Spahn nok har været ensom efter sin skilsmisse, og nu kom der pludselig en ny, udvidet og hjælpsom "familie" til ham. Noget, han kan have nydt. Det må kultens medlemmer i hvert fald have gjort, for flere fra den oprindelige gruppe blev boende på ranchen med Spahn, efter at de andre var blevet dømt og fængslet.


Den oprindelige gruppe

Det lader ikke til, at Spahn har vidst noget om Mansons planer, eller at han bare har forholdt sig på den ene eller den anden måde til hans handlinger. På mig virker dette temmelig underligt, men umuligt er det formentlig ikke, da  det jo først og fremmest var pigerne, der tog sig af ham. Det nye bofællesskab med de piger, der ikke var blevet dømt, blev imidlertid af kort varighed, for i 1970 brændte ranchen, og Spahn blev overflyttet til The Sherwood Convalescent Hospital, hvor han døde den 22. september 1974 som 85-årig.


Der er ingen tvivl om, at Spahn er blevet en del af Manson-legenden ved at have givet "familien" gratis husly på et tidspunkt, hvor det virkelig rablede for lederen. Uden denne på det tidspunkt godt 80-årige, synshandicappede mand og det miljø, han gav dem, ville de måske ikke have kunnet blive sammen på lige dette afgørende tidspunkt, hvor Charles' frustrationer og vilde vrangforestillinger drev ham ud over kanten. At han ikke selv var medskyldig kan ses af, at han hverken blev anklaget eller dømt for noget kriminelt. 


https://www.history.com/news/spahn-ranch-manson-family

 

https://www.history.com/news/charles-manson-girl-account?li_source=LI&li_medium=m2m-rcw-history 


https://www.biography.com/news/manson-family-members?li_source=LI&li_medium=m2m-rcw-history

 

Wikipedia

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar