mandag den 28. juni 2021

Goebbels' darling

Hun var ikke bare meget smuk, men også talentfuld. Hendes navn var Lida Baarová (1914-2000), og hun blev født i Tjekkoslovakiet, hvor hun allerede havde gang i en lovende skuespillerkarriere, da hun blev valgt til en rolle i en tysk film. På det tidspunkt var hun omkring tyve år og temmelig naiv, for hun vidste f.eks. ikke meget om nazisterne eller Hitler, men var bare glad for at skulle spille sammen med den hotte, unge skuespiller Gustav Fröhlich, der var mange unge pigers drømmehelt. At han var gift med en jødisk, ungarsk operasangerinde, Gitta Alpar, forhindrede dem ikke i at danne par. På det tidspunkt talte han formentlig om at blive skilt, så de kunne blive gift, men det gennemførte han først i 1935, nemlig fordi Gitta var jødisk, og racelovene i Tyskland skabte utrolige forhindringer for ham som skuespiller. I forhold til Lida var det dog alt for sent, da hun på det tidspunkt var blevet den gifte propagandaminister Joseph Goebbels elskerinde. 

Lida og Fröhling boede i et hus tæt på Goebbels og hans familie, og de sås som venner. Forræderiet var dobbelt, fordi det var en, de begge kendte og omgikkes, der havde lagt an på Lida og præpareret hende med kærlighedserklæringer i flere måneder, indtil hun åbenbart gav efter.

Det fortælles, at Fröhlich blev så rasende, da han fandt ud af dette, at han enten overfaldt Goebbels eller ligefrem duellerede med ham. Han var i hvert fald helt ude af sig selv, og opdagelsen førte til et brud mellem ham og Lida. 

Joseph Goebbels (1897–1945) var en meget intelligent og forslagen mand. Han var sikkert ikke uden charme, selv om han var lille og havde klumpfod. En drømmehelt som Fröhlich var han altså ikke, men hans magt inden for partiet, i tysk filmindustri og i Tyskland som helhed har utvivlsomt givet ham en aura, som en ung, naiv - og ambitiøs - pige nemt kunne falde for. Som skuespiller kan hun også have været betaget af hans retoriske evner, idet han ofte tryllebandt alt og alle med sine taler. Både før og efter mødet med ham solede Lida sig imidlertid allerede i en støt stigende berømmelse. Desuden kunne Hitler tilsyneladende godt lide både hende og hendes film, og det siges, at han på et tidspunkt foreslog hende at blive tysk statsborger. Han fortalte hende også, at hun mindede ham om en afdød kvinde, der havde betydet overmåde meget for ham. (Hvis det er rigtigt, kan denne kvinde næsten kun være hans halvniece, Angela Maria "Geli" Raubal, som mange mener også var hans elskerinde og store kærlighed).

Hvorom alting er, så ophørte Hitlers sympati for Lida, da Tysklands uofficielle "førstedame", Joseph Goebbels' kone, Magda, trådte i karakter og klagede til den såkaldte Fører over sin mands utroskab. Eftersom hun som type repræsenterede det tyske ideal i både ydre og livsstil, havde hun en særlig position som nazi-hustru. Hendes ægteskab og ikke mindst de mange børn spillede også en PR-mæssig rolle i det nazistiske rige. Hvorom alting er, så greb Hitler ind med et Førerforbud, der gjorde en ende på Goebbels' og Lidas forhold. Hun flygtede til sit hjemland, og han fortsatte med sit arbejde for Hitler og partiet. 

Det forekommer mig i øvrigt, at der er noget mærkeligt og direkte inkonsekvent over den kvinde, der fik stoppet Lidas forhold til Joseph Goebbels, dvs. hans kone, Magda Goebbels. Hun havde oprindelig heddet Magda Friedländer, idet hendes efternavn stammede fra hendes jødiske stedfar, der blev myrdet i Buchenwald. Hendes første ægteskab blev opløst, fordi hun bedrog sin meget ældre mand med zionisten Chaim Arosorov. Der er altså en form for uofficiel rød tråd af jødisk art i hendes liv før ægteskabet med Joseph Goebbels i 1931. Sært, når man tænker på, at hendes nye mand var super-antisemit og gjorde sig stærkt gældende som ivrig jødehader og jødeforfølger. 

Lidas liv blev et klassisk eksempel på én, der valgte forkert på et afgørende tidspunkt, for da hun endnu ikke var faldet for Goebbels' lokketoner, fik hun et storslået tilbud fra amerikanske filmfolk. De ønskede, at hun - i lighed med Marlene Dietrich og Fritz Lang - forlod Tyskland og kom med dem til Hollywood, men hun sagde nej tak til deres forslag. Noget, der senere kom til at svide til hende, for nok kom hun sikkert tilbage til Prag, men landet blev jo besat i 1939, så det var så som så med den reelle sikkerhed. I årene fremover lod hendes landsmænd hende desuden forstå, at hun som Goebbels' elskerinde havde begået et stort forræderi. Hun fik roller, men intet i forhold  til, hvad hun havde haft i udsigt til før rejsen til Tyskland. Hendes liv må have været som en march på stedet, og det fortælles om hende, at hun med tiden blev meget bitter.

Lidas eneste søster, Zorka, der også var skuespillerinde, blev tillige ramt af fordømmelsen af hende og begik selvmord. Efter krigens ophør kom Lida i fængsel under mistanke om samarbejde med tyskerne. Hun kom først fri i slutningen af 1946, blev gift med en teateragent, der var i familie med den kommunistiske indenrigsminister. Det lykkedes parret at komme til Argentina, men de skiltes efter nogle år, og Lida flyttede til Østrig, idet hun fik østrigsk statsborgerskab. Hvis hun havde håbet, at østrigerne havde glemt hendes forhold til Goebbels og nazierne, tog hun fejl. Hun oplevede publikums-demonstrationer og under en teaterforestilling i 1967 blev der smidt æg på hende. Nogle år senere giftede hun sig igen, denne gang med en ældre, østrigsk gynækolog, der døde tre år senere. 

På sine ældre dage, hvor hun bl.a. led af Parkinson og var mere eller mindre alkoholiseret, lader hun til at være blevet virkelig skadet af sine oplevelser. F.eks. nægtede hun nu, at der overhovedet havde været en affære mellem hende og Goebbels. Samtidig sagde hun, at hun havde været bange for de nazistiske spidser, og at det var derfor, hun havde gjort, som hun gjorde, nemlig at blive hans elskerinde. Selv om hun oplevede en form for renæssance i 1990'erne, hvor der blev lavet en film om hende, så var hun tydeligvis meget bitter over alt det, hun var blevet udsat for. Hun fortalte selv sin historie i biografien, "Escapes", der blev udgivet i 1983. 

 

https://english.radio.cz/beautiful-and-damned-actress-lida-baarova-8563018


https://www.mishalov.com/Baarova.html 

 

https://spartacus-educational.com/Lida_Baarova.htm 

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar