onsdag den 16. juni 2021

Colt-pistolens moder

En yndig, ung kvinde af god familie, som man siger: Elizabeth Hart Jarvis. Efter brylluppet med våbenfabrikant Samuel Colt blev hun kendt som Elizabeth Jarvis Colt (1826-1905) og som den, der førte hans revolver-firma til tops inden for branchen med firmaet "Colt's Manufacturing Company". Da jeg hører til dem, der mener, at amerikanerne skal fratages deres ellers grundlovssikrede ret til at bære våben, har jeg blandede følelser over for hende og hendes bedrifter, men indrømmer, at hun gjorde det godt som direktør, efter at hun arvede firmaet, da hun blev enke i 1861. 

Elizabeth og Samuel var blevet gift i 1856 og havde sammen oplevet flere børns tragiske dødsfald i deres ialt fem år lange ægteskab. Det eneste af deres fem børn, der nåede at blive voksen, var sønnen Caldwell, og han døde under mystiske eller måske ligefrem mørklagte omstændigheder som 35-årig.

Som 21-årig designede han "The Colt double-barrel rifle", men udviste ellers ikke nogen interesse for våbenproduktion eller familieforetagendet som sådant. Han var en ivrig og beundret sejlsportsmand og gik mere op i skibe og sejlsport end i det, der havde gjort ham til en af sin tids rigeste ungkarle i USA. Der er dem, der har beskrevet ham som hedonist, og han levede i hvert fald et ubekymret playboyliv både hjemme og på sine omfattende rejser. Livet var åbenbart udelukkende fest, farver og bølger for ham.

Da han pludselig døde, opstod der naturligt nok mange forskellige rygter om, hvad der var sket, siden han altså var i offentlighedens søgelys på grund af sine pengemidler, sin ugifte stand og hele afslappede livsstil, men den dag i dag er sagen ikke opklaret. Blev han myrdet, eller begik han selvmord? Var det de mange cigaretter, han røg, der førte til hans død, eller druknede han? Gætterierne er bare blevet ved og ved, men som sagt, ingen ved det tilsyneladende. Hvis nogen på et eller andet tidspunkt har vidst det, så er dødsårsagen i hvert fald blevet holdt ude af aviserne, måske endda af hans indflydelsesrige mor.

Det, der havde ført til familiens rigdomme, var Colt-revolveren og især den, der gik under navnet "The Peace Maker". Vi kender den fra utallige westerns, men den spillede en stor rolle i mange andre sammenhæng, hvor våben så at sige afgjorde sagen. Det gjaldt bl.a. borgerkrigen, men også i den brutale måde, "Vesten blev vundet" og sejren over de oprindelige beboere blev opretholdt.

Colt-revolveren - og især "The Peace Maker" - blev anset for et virkelig pålideligt og også handy håndvåben. I en snæver vending kunne den hurtigt hales op af hylstret og gøre det, revolvere nu engang er skabt til. 

Senere er den blevet et samleobjekt for alle dem, der drømmer sig tilbage til "de gode, gamle dage", hvor man ikke tog det så strengt med en lov og orden, der ikke stammede fra våben. Havde man en Colt, så passede man også på den.

Elizabeth Jarvis Colt var involveret i meget andet end firmaet, som hun jo ellers spillede en afgørende rolle i at videreudvikle og drive med sin bror, Richard Jarvis, som frontfigur. Hun havde tæft for forretninger, men var engageret i mange andre og langt mere humanistiske foretagender. Blandt andet fungerede hun som formand for "The Union for Home Work", der var en organisation, der skaffede udearbejdende mødre børnehaveplads. Hun blev også den første formand for "The Hartford Soldiers Aid Society", og - måske ikke overraskende - spillede hun en rolle i den spæde kvindebevægelse. I 1869 organiserede hun således den første Suffragette-kongres i Connecticut. Alt dette gav hende øge-/kælenavnet "The First Lady of Hartford". 


Billedet af hende som ældre udstråler efter min mening den personlighed, hendes aktiviteter viste som en del af hendes psyke: dette er en pæn, ældre dame, men fuld af liv og nysgerrighed. Hun lod sig pensionere i 1901 og døde fire år senere, nemlig den 23. august 1905, hvilket avisen "The Hartford Courant" meddelte ved at bringe en nekrolog på forsiden. Det var første gang, man gjorde det i forbindelse med en kvindes dødsfald. Hun efterlod sig mere end 1000 genstande, der blev optaget på det museum, der har en fløj med hendes navn. Også det var første gang, man gjorde noget sådant og fremhævede en kvinde på denne måde.

 

https://swfloridawalkingtours.com/the-mysterious-demise-of-commodore-colt/ 

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar