mandag den 14. juni 2021

Et grotesk mord, der stadig diskuteres

Der har nok været mere end 100 Jack the Ripper-mistænkte siden 1888, hvor mindst fem kvinder blev myrdet på brutal vis i Londons Whitechapel-område. Det var dér, de fattige holdt til, og det blev nærmest automatisk set som et lovløst og skræmmende sted for de mere velbjærgede. At bo der var et socialt stempel, man ikke sådan lige kunne vaske af sig, for så var man fattig og havde ikke mange muligheder i det klassedelte, viktorianske samfund. Det ses også af, at de fem mordofre, (og der kan sagtens være flere!!!), indtil for få år siden alle blev regnet for prostituerede, hvilket nogle af dem ikke var.

Blandt de mistænkte var mænd som f.eks. den geniale skuespiller Richard Mansfield, forfatteren til "Alice i Eventyrland", Lewis Carroll, billedhuggeren Walter Sickert og ingen ringere end den engelske tronarving, dronning Victorias barnebarn, Prins Albert Victor, der var søn af Edward VII og hans danskfødte dronning Alexandra. Heldigvis, kan man sige, var Albert Victor ikke i nærheden af Whitechapel, da mordene fandt sted, for ellers kunne det have skabt store vanskeligheder for ham og kongehuset med afhøringer og mere eller mindre offentlige gætterier.


Tronarvingen prins Albert Victor (tv) og hans bror, den senere kong George V (th)



Selv nu, hvor de fleste mener, at Ripperen var en polak ved navn Aaron Kosminski, kommer der stadig forskellige bud på, hvem det var. Nogle taler tilmed om, at det kan have været en jordemor, dvs. en kvinde og ikke en mand, hvilket man ellers har taget for givet lige fra begyndelsen. Andre kommer med påstande om, at der var tale om en konstrueret og altså falsk morder-personlighed med alt lige fra falske breve til vidtgående konklusioner uden bund i virkeligheden. Formålet med dette var at holde liv i de aviser, der levede af sensationer, for de solgte godt, når der skete et nyt mord. 
 
 
At mordene blev begået er der ingen tvivl om, men det er langt fra sikkert, at de blev udført af den samme morder. Desuden er det altså ikke usandsynligt, at de trængte aviser gjorde deres til at skabe sammenhæng, hvor der ikke var nogen.
 

Alle mordene var grusomme, men det sidste af dem, der nærmest automatisk blev regnet for at være Jack the Rippers værk, var det værste, for det foregik ikke i al hast på gaden eller i en port, men hjemme hos den myrdede, nemlig det yngste mordoffer, dvs. Mary Jane Kelly (ca. 1863-1888). Hun gik også under og blev begravet under navnet "Marie Jeanette Kelly" og var også kendt som bl.a. "Fair Emma", "Ginger", "Dark Mary" og "Black Mary". Kært barn har mange navne, som man siger, men her er det lidt forvirrende, for navnene antyder forskellige hårfarver, så var hendes hår blondt, rødt eller mørkt? Det ved man ikke, og forskellige andre ting er heller ikke afklaret, f.eks. gik der rygter om, at hun kom fra en temmelig velstående og velanset familie, at hun havde seks brødre og én søster, og at et familiemedlem var ved teatret. Alligevel regnes hun for den mest anonyme og mystiske af de fem myrdede.
 
Det, der blev gjort ved Mary Jane Kelly den 9. november 1888, var så omfattende, at det må have taget mindst to timer. Noget, der kun kunne lade sig gøre, fordi det foregik hjemme i hendes logi. Hun har formentlig selv lukket sin morder ind som en af de prostitutionskunder, hun levede af, men sikkert er det ikke.
 

Alle mulige - og umulige - teorier har floreret lige siden 1888, men for et par år siden har forfatteren Dr. Wynne Weston-Davies vendt sagen på hovedet ved at påstå, at de fire første mord var et røgslør for at skjule motivet til det femte. Ifølge hans påstande var Jack the Ripper faktisk gift med den myrdede Mary Jane Kelly, og han var ved at gå til af frustration og skam over, at hans kone prostituerede sig. Hvis han kunne få det til at se ud, som om hun "bare" var led i en seriemorders blodtørstige hærgen, så ville søgelyset blivet fjernet fra ham, hvilket var, hvad han var ude på. Denne mand, der må være Dr. Weston Davies' grandonkel, hed Francis Spurzheim Craig, og han har ikke været inde i billedet før.
 

Problemet med en helt sikker identifikation er dog efter min mening ikke løst med denne teori, ligesom jeg heller ikke er så sikker på, at det billede, der angiveligt forestiller Mary Jane Kelly, virkelig er af hende. Det er umuligt at sammenligne det med det mishandlede lig, der er helt vildt vandaliseret, og indicier er nu engang ikke nok til at dømme én for en forbrydelse .....


Ifølge en engelsk TV-udsendelse, jeg så for nogle uger siden, ved man reelt set meget lidt konkret om personen Mary Jane Kelly, og mange tvivler på, at hun var offer for den samme morder som de fire første i rækken af Ripper-ofre. Hun er blevet fremstillet af nogle forskere som en luksus-prostitueret, der var blevet narret af en alfons i udlandet, og som derfor holdt sig skjult i London, (hvor hun formentlig har brugt et falsk navn), for at komme væk fra ham og hans kumpaner. Hvis det er rigtigt, så vil jeg mene, at det overdrevent grusomme mord på hende kan være en art "budskab" til andre af de kvinder, der var tilknyttet alfonsen: "Gør som jeg siger, eller ....."
 
 
Faktisk vil jeg sige, at når det gælder den mulige Jack the Ripper, så kan han være alt fra et ikke-eksisterende "spøgelse" til en mand højt på strå, der snor sig uhindret rundt i det engelske klassesamfund. Forøvrigt er der dem, der mener, at nok blev Mary Jane myrdet, men hun er her stadig, nemlig som spøgelse. Det har man også sagt Henrik VIII's anden kone, Anne Boleyn, og begge disse kvinder har faktisk meget at hævne, så hvem ved .......


 
 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar