tirsdag den 28. september 2021

Den ikke-eksisterende hotelgæst

Jeg kan egentlig godt forestille mig en situation, hvor et menneske så at sige dukker op i et hidtil uprøvet voksen-liv, f.eks. efter sygdom, der har udraderet erindringen om en stor del af vedkommendes tidligere liv. Sådan en person står uden barndom og uden tidlig ungdom, kun et hér og nu: "Se dig omkring, hér er du, og du har ingen fortid eller nutid, men måske en fremtid som en personlighed, du ikke engang selv kender ...." En interessant tanke og ikke umiddelbart en eftertragtelsesværdig oplevelse, men dog en mulig livssituation, som man kan havne i og det som både død og levende. Er man død, så kan man blive en såkaldt "Jane Doe eller "John Doe", der ender i en navnløs grav, og dem er der faktisk en hel del af rundt omkring i verden.

Hvis man er levende, men har hukommelsestab, ja, så er man nærmest låst inde i en hjerneskal, der tilhører én, men som er som fremmed land.

De higer og søger efter identiteten, men personen kan være godt gemt i hjernevindinger, han/hun ikke selv har styr på. En anden mulighed er, at vedkommende udmærket ved, hvem han/hun er, men ikke ønsker at forblive dette individ. Et sådant menneske kan f.eks. forvandle sig til en Jane eller John Doe, sådan som det skete med den mystiske "Peter Bergmann", der kom til Irland for godt ti år siden, udelukkende med det formål at forsvinde. Da han ankom til byen Sligo og checkede ind på Sligo City Hotel den 12. juni 2009, bemærkede man, at han talte med en kraftig, tysk accent, der umiddelbart  godt kunne passe med den østrigske adresse, han opgav.

Ingen fattede mistanke om, at han var andet end en ganske almindelig østrigsk hotelgæst, men da han havde tjekket ud den 15.juni, fik man anledning til at efterprøve hans færden, for dagen efter blev han fundet død i splitternøgen tilstand på stranden. 

Hans tøj lå spredt ud rundt omkring ham, men hans penge, personlige papirer og alt andet, der kunne have identificeret ham, var væk. Obduktionen viste, at han var druknet, hvilket gjorde, at dødsfaldet blev set som selvmord. Mere mystisk var det, at den hjemmeadresse, han havde brugt på hotellet viste sig at bestå af en tom byggegrund. "Peter Bergmann" fandtes ikke, bortset fra at hans lig altså befandt sig i et land, hvor han var en fremmed. Hvem i alverden var han, og hvad fik ham til at komme til netop denne lille, irske by, hvor han i hvert fald ikke var kendt på forhånd?

Sikkerhedskameraer rundt omkring i byen havde opfanget ham, men det virkede, som om han på forhånd vidste, hvor de var, sådan at han kunne undgå, at de fik gode fotografier af ham. Meget mystisk, for man kunne se på nogle af disse fotografier, at han systematisk gennemgik de papirer, han havde på sig for derefter at rive dem i stykker og smide dem væk. Hvorfor så hemmelighedsfuld? Hvad havde han at skjule - og hvorfor?

Når man ser billeder af ham, så virker han - med eller uden papirer - som en uanseelig og nærmest anonym mand, så hvad var hans hemmelighed? Obduktionen pegede på flere mulige årsager til, at han formentlig valgte selvmord, for hans helbred var tydeligvis svært belastet. Han manglede en nyre, havde prostata- og også knoglekræft, men virkede ikke umiddelbart svækket. Han lignede én, der var i forholdsvis god form, men var det altså ikke, og han kan også have haft mange smerter.

Den dag i dag aner man ikke, hvem han var, så han har virkelig haft held med at opretholde den anonymitet, som han gjorde alt for at bibeholde. Efter et års tid blev hans lig begravet i Sligo, hvor man stadig spekulerer på, hvem han var, og hvorfor han kom dertil .... 


https://soapboxie.com/government/The-Fascinating-Mystery-of-the-Death-of-Peter-Bergmann

 

https://www.irishtimes.com/life-and-style/people/a-lonely-sligo-death-still-shrouded-in-mystery-1.4589709 


https://theghostinmymachine.com/2021/03/29/unresolved-the-mysterious-death-of-peter-bergmann-sligo-ireland/

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar