torsdag den 16. september 2021

Rovdyret i modebranchen

De fleste mandlige modedesignere har været klart homoseksuelle. Det hørte ligesom til branchen, og når så der kommer én som den finsk-canadiske Peter Nygaard (født den 24. juli 1941), der omgiver sig med smukke, ofte purunge kvinder, så studser man, for hvad er nu det? Spiller han heteroseksuel, eller hvad? Og hvorfor er alle de kvinder, han omgiver sig med, klædt så iøjnefaldende og ofte super-vulgært? Personligt synes jeg, det er billigt, men formålet er jo nok, at de skal fremstå som levende reklamesøjler for ham ved at tjene som beviser på hans succesfulde, maskuline udstråling: "Se, hvad jeg kan få! "Er jeg ikke en farlig karl??!!!"

Næh, det synes jeg faktisk ikke, for jeg er ikke vild med hverken hans eller hans ledsagerinders vulgære tøjstil. Det dér med den åbentstående skjorte, "løvemanke", osv., osv. forkommer mig nærmest pinligt, men han opfatter det formentlig som tiltrækkende. Måske han ligefrem kan bilde sig selv ind, at det gør ham sexet, og at de damer, han går i seng med, virkelig falder for ham. At han nu er i gang med en uhyggelig stamcelle-kur, der skal holde døden fra døren til evig tid, er heller ikke ligefrem sympatisk, for den bygger på foster-materiale. Ifølge vedholdende rygter får han nogle af disse fostre fra sine egne elskerinder, der tvinges til abort, hvilket lyder helt igennem modbydeligt, for så ernærer han sig rent faktisk ved sine egne ufødte børn. Han har i hvert fald sin egen stamcelle-klinik og forskningscentral på øen St. Kitts, der ligger tæt op ad hans Bahamas-bopæl.  

Der er det underlige ved Peter Nygaard, at selv om han er designer, så står han ikke for en bestemt berømt og beundret mode som f.eks. Dior, Versace eller Balmain, selv om der er dem, der sværger til hans tøj. Disse beundrere er mest voksne damer og slet ikke den aldersgruppe, han har en forkærlighed for. Dem har han åbenbart aldrig kunnet designe noget for, som de har kunnet lide. 

Nydelig! Jeg ville ikke have noget imod at vise mig i den. Dvs. at for mig at se har han designet godt og brugbart hverdagstøj, men ikke noget vildt imponerende. Samtidig har han imidlertid støttet forskellige vigtige sager, hvilket nok skyldes, at han har brug for goodwill, dér hvor han bor. Det drejer sig bl.a. om canadisk forskning i bryst-cancer, amatør-sport, etc..

Hvordan skal man forholde sig til sådan en som Nygård? På den ene side er han jo en beundringsværdig self-made mand, på den anden er han en skiderik og kvindeundertrykker. Kan man se væk fra det sidste, hvis man beundrer ham for det første? Jeg kan ikke, men er godt klar over, at andre nok ser anderledes på det. Hvis han havde været et større geni, end han er, ville jeg så have kunnet holde fast i min beundring uden at skele til det, han foretager sig i sit privatliv? Ikke JEG, men det er der sikkert nogen, der gør - og har gjort længe.

Sagen er den, at disse unge kvinder håber på en karriere som modeller, og det kan han give dem. Når de ser ham, så husker de selvfølgelig de tilfælde af voldtægt og nedværdigelse, han angiveligt har udsat de fleste af dem for, men som de nu har lukket øjnene for det og i stedet givet sig selv et nyttigt tunnelsyn: karrieremulighederne lokker, og modebranchen er jo ligesom filmbranchen kendt for ikke bare at handle om tøj, men også om diverse MeToo-forbrydelser, så .....   

Sagen imod ham har været længe undervejs, men ligesom med andre herrer, der har kørt lignende systemer, så som f.eks. Jeffrey Epstein, Harvey Weinstein og mange andre, falder hammeren nu. Sådan ser det i hvert fald ud, efter at 57 kvinder har lagt sag an imod ham for voldtægt. To af hans sønner har også rettet anklager imod ham, nemlig for at styre andres voldtægtsforsøg imod dem.


Harvey Weinstein

Mænd som netop Jeffrey Epstein, Harvey Weinstein og Peter Nygaard har råd til de dygtigste og mest effektive advokater, men det har ikke hjulpet de to førstnævnte og vil i længden heller ikke redde Nygaard, dertil er der for mange anklager, der ikke lader sig tilbagevise som "forældede" eller "uden beviser". Nogle af de forurettede kvinder har ladet sig nøje med privat udbetalte erstatninger, men anklagerne har allerede kostet ham gode kunder samt en stor del af hans forretningsimperium. Udløbere af de verserende sager vælder frem i alle mulige former. Oven i sex-anklagerne er der f.eks. kommet sager om skatte-snyderier - osv, osv.. Desuden har Nygaard en verserende sag i forbindelse med en årelang nabostrid med en anden rigmand, nemlig Louis Bacon.
 

Medens man kan græde over de ting, de voldtagne og mishandlede kvinder kom ud for, så er striden mellem de to herrer nærmest et komisk indslag i den fremadskridende Nygaard-fortælling. Her og nu sidder han i fængsel efter at være blevet arresteret i Winnipeg den 15. december 2020. Spørgsmålet er, om han skal udleveres til USA, eller hvad der skal ske med ham. Jeg vil tro, at han efterhånden er i samme situation som Jeffrey Epstein, der er den MeToo'er, han ligner mest i livsstil, og det betyder altså fængsel .....

Ingen kommentarer:

Send en kommentar