lørdag den 25. september 2021

Strøtanker omkring visse uønskede gaver

OK, din højt elskede og meget forkælede kat har bragt dig lidt "føde", som den forventer, at du bliver mægtig begejstret for. Det gør du ikke, og den er meget forbavset, men også forarget. Hvad gør man så? Et sådan situation er faktisk sværere, end man skulle tro, for dette er en kærlighedsgave, og dem bør man ikke afvise med væmmelse, for det er meget sårende for den, der giver gaven. Desuden får du jo altså disse to afdøde mus af en person, som du elsker, og som du ikke vil fornærme, da nu den er så stolt af sin fangst. 

Man vil nødig skuffe katten, men det bliver man selvfølgelig nødt til, medmindre man er parat til at sætte tænderne i en rå muse-steg. Noget, de færreste af os ønsker, selv om der har været perioder i menneskets historie, hvor mus, rotter og andet af samme skuffe var velkomne madvarer, for der var simpelthen ikke andet at få ....  

Sagen er den, at katte er og bliver rovdyr. De er jægere og har et naturligt jagtinstinkt, som man ikke kan få ud af dem. Hvis man selv er vegetar + dyreelsker, er det dog hårdt at blive præsenteret for det ene myrdede byttedyr efter det andet, så hvad gør man? Man kan selvfølgelig tale dunder til den firbenede morder, men hvad hjælper det? Ikke det mindste, så den taktik er og bliver håbløs, selv om man kan se på mange kæledyr, at de forstår, hvad ord som "Fy!!!" betyder - de er bare ligeglade og/eller forvirrede over denne reaktion på noget, de selv opfatter som en bedrift, der fortjener ros. 

Alle former for kommunikation kan være enormt svært. Den ene part kommer med ytringer, der bare ikke passer ind i det sprog, den anden kender.

Somme tider er det helt håbløst, og man må opgive, men til andre tider kan situationen føre til opfindelsen af nye sprogformer: nød lærer kælen opfinder at morse - osv, osv. .... Det er smart, og man kan let forestille sig, hvordan de to har udvekslet hede kærlighedsord, omgivet af formentlig snerpede familiemedlemmer. Hvis man skal sammenligne med katte-sproget, så skulle det bestå af en hel række aftalte signal-ord, hvor dobbelte budskaber som f.eks. "dygtig kat, men nej tak, ikke til mig" kom ind på førstepladsen. Desværre er det nok umuligt, selv om jeg altså mener, at katte forstår påbud og henstillinger, men at de bare er totalt ligeglade. 

Byttet er der, og det er hårdt at se det så tæt på, når man er en kat. Al den rappen og skræppen virker tilmed som en hån, så fristelsen er svær at modstå for en rask jæger. At forklare katten, at disse fjerklædte væsener kan flyve, at de napper, og at de desuden befinder sig i et vådt, katte-fjendtligt element, er umuligt. Måske et par dårlige erfaringer er det eneste, der trænger igennem til sådan en jæger, men ikke engang det er sikkert. 

Eftersom katten altså er en jæger og bliver vild af jagtbegær, når den ser noget, den kan nedlægge, så er der formentlig kun én sikker måde at stimulere den på en sikker måde, nemlig via legetøj. Selv synes jeg, at laserstrålen, der tager form som en rød plet, er alletiders. Den kan underholde katten i timevis, og den giver god motion til den firbenede jæger.

Nu er der så det ved det, at katte er intelligente væsener, så denne røde plet fungerer ikke altid efter hensigten, og virkningen varer måske ikke så længe, som man kunne ønske. 

Afsløret: ikke pletten, men den, der styrer den .... 

Jeg har set forslag til katte-legetøj, der består af fjer fra vilde fugle. Det er mentalt stimulerende med lidt pseudo-jagt, hvor byttet allerede er dødt og/eller ikke længere har brug for sine fjer. At det ikke er det samme for et rovdyr som et levende bytte, siger sig selv, men det giver os blødsødne anti-smådyrsmordere fred i sjælen. 

 

https://www.thesprucepets.com/cat-hunting-gifts-553946 

 

Wikipedia

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar