mandag den 27. september 2021

Fornemme folk og politiske omvæltninger

Kong Victor Emmanuel III med den belgiske kong Albert I

Prinsesse Mafalda af Hessen (1902-1944), der var født Prinsesse af Savoyen, var ikke ligefrem nogen decideret skønhed, men dog ikke så uheldig med sit ydre som sin far, den italienske konge, Victor Emmanuel III (1869-1947). Jeg har set påstande om, at hans meget lidt smukke udseende samt ikke mindst hans ringe - dvs. "umandige" - højde (1,53 cm) direkte oprørte Hitler, og at han ikke brød sig om at vise sig offentligt med ham, når han besøgte sin allierede, Benito Mussolini (1883-1945). Senere fik han så alle mulige andre grunde til at fatte modvilje imod den lille, grimme konge, for nok havde han oprindelig åbnet døren for Mussolini, hvis styre han først modsatte sig mange år efter, at han havde givet ham magten, foruden at han havde underskrevet forskellige jøde-fjendske love, men det var også ham, der fik ham afsat og arresteret i 1943, da de allierede nærmede sig. Tydeligere kan det næsten ikke siges, at han ikke var en ægte ven af tidens fascistiske diktatorer. Måske man kan sige, at han var en typisk politisk "vejrhane", der nærmest fulgte vinden og dens skiftende retninger, når det gjaldt politik. Sådan var det formentlig med de fleste kongelige, men Victor Emmanuel virkede, som var han til fals, så længe han kunne opretholde kongedømmet.

 

Kongens datter, prinsesse Mafalda, havde i 1925 giftet sig med den afsatte tyske kejser Wilhelm II's nevø, Prins Philipp af Hessen (1896-1980), der havde arbejdet som indretningsarkitekt i Rom, hvor de mødtes. Fem år efter brylluppet meldte han sig ind i nazist-partiet, hvilket vil sige nogle år før, Hitler dannede regering. Derfor omgikkes den italienske prinsesse højt rangerende tyskere, men både Hitler, Goebbels og forskellige andre mistænkte, at hun i virkeligheden modarbejdede dem, selv om jeg nu aldrig har hørt noget om, hvordan dette eventuelt skete. Hun blev under alle omstændigheder udsat for diverse interne undersøgelser, og opsynet med hende blev forstærket, da hendes far, kong Victor Emmanuel III, lod Mussolini arrestere. 

Philipp af Hessen

Hendes mand var nazist, hendes far var en politisk vejrhane, men hvad var hun selv? Formentlig hverken det ene eller det andet, men hun blev et krigsoffer, da nazisterne satte hende i Buchenwald, hvor hun døde efter et allieret bombeangreb i 1944. Hendes fire børn blev derefter opdraget af deres far, prins Philipp af Hessen, men kun i kort tid, da han også røg i kz-lejr. Kort sagt, en meget sørgelig historie om menneskelige fejltrin og underlige, uventede "krøller" på såkaldt fornemme menneskers skæbne. 

Kong Victor Emmanuel handlede sikkert hele vejen igennem med ét eneste formål for øje: at bevare kongemagten for sin familie. Skæbnen snød ham dog, for da han abdicerede til fordel for sin søn, Umberto II, regerede denne kun i 34 dage, hvilket gav ham øgenavnet "Majkongen". Hvad Victor Emmanuel angik, så flygtede han til Ægypten, hvor han levede i eksil til sin død i 1947. Spøjst nok "levede" hans lig dog videre i Ægypten i 70 år, indtil det blev hjembragt, selv om ikke mindst den jødiske del af befolkningen protesterede.


Inden Philipps svigerfar, kong Victor Emmanuel III, lod Mussolini arrestere, gik nazi-karrieren altså OK for ham, selv om hans kone, Mafalda, var under mistanke. Hvordan følte han det, da Mafalda røg i Buchenwald? Var han meget ulykkelig, eller følte han en form for lettelse, siden han jo var biseksuel, og i mange år havde haft et kærlighedsforhold med digteren Siegfried Sassoon? Nazisterne anså ham for at være ægte homo- og ikke biseksuel, og jeg gad nok vide, om det var en af grundene til, at de tidligt fattede mistanke til hans hustru, prinsesse Mafalda. Hvorom alting er, så var en af hans mægtige, mangeårige venner Hermann Göring. På grund af dette venskab blev han udnævnt til "chef for provinsen Hesse-Nassau" og blev desuden sat til at skaffe kunstværker til det museum, som Hitler ville lade opføre i sin hjemby, Linz.

Da Victor Emmanuel lod Mussolini arrestere i 1943 blev forholdet mellem Philipp og Hitler afkølet i betydelig grad. Han og hans kone blev altså begge arresteret og indsat i en koncentrationslejr. Mafalda omkom, men Philipp blev flyttet rundt mellem tre forskellige lejre, og efter krigen havnede han i de allieredes varetægt, men blev løsladt i 1947.

Billedet her er fra Mafaldas bryllup med Philipp af Hessen. Dér står de, midt i en sværm af fornemme slægtninge, hvoraf mange gik til under krigen, enten som personer eller som indtil da vigtige medlemmer af ikke-længere-eksisterende fyrstehuse. De havde overlevet Første Verdenskrig, og ingen af dem har sikkert kunnet forestille sig, at den ville blive fulgt af Anden Verdenskrig mindre end en menneskealder after fredsslutningen. Det er en sær tanke, at hvis de havde været super-rige og ikke bare super-fornemme, så havde de formentlig haft en chance for at overleve omvæltningerne i forbindelse med krigen. De fleste har nok sat deres lid til deres fornemme aner, hvilket ikke rigtig tæller i vore dage. Hvis man ønsker at se et symbolsk billede på en historisk omvæltning, så er dette bryllupsbillede egentlig ganske illustrativt: intet i denne verden er SIKKERT eller har et gyldigt "evighedstempel" ....





 
 




 
 
Wikipedia
 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar