torsdag den 9. september 2021

Manden, der dræbte manden, der dræbte Lincoln


Thomas Corbett 

Ser han sær ud? Njjjaaaahhhh, måske lidt, for det med midterskilning giver nu ofte mænd et vist tumpet udseende. Hans navn er Thomas Corbett (1832-cirka 1894) -  men han er også kendt som Boston Corbett - og han er husket for to forskellige dramatiske begivenheder: 1) han skød den mand, der skød Præsident Lincoln den 15. april 15, 1865, nemlig skuespilleren John Wilkes Booth, og 2) han kastrerede sig selv med en saks efter sin kones død i 1858, så han, der havde forlæst sig på de hellige skrifter, ikke skulle blive overvældet af ugudelige, kødelige lyster. Ikke nok med det, men han søgte ikke straks lægehjælp, idet han først spiste middag og gik til bønnemøde, hvilket kunne tyde på enten dumhed eller manglende viden om blodtab og den slags.
 

Med hensyn til mordet på Lincoln, så lykkedes det i
første omgang Booth at flygte fra gerningsstedet, og han havde held til at holde sig skjult i tolv dage på en gård. Han havde gemt sig i en lade sammen med en ven og medsammensvoren, der imidlertid hurtigt overgav sig. Booth derimod forsøgte at forsvare sin position, indtil laden blev sat i brand, og han blev skudt i baghovedet af Thomas Corbett - noget, denne forøvrigt ikke havde fået ordre til. Corbett færdedes ingen steder uden en Bibel, så da hans foresatte forsøgte at bringe ham for retten for denne sidste ud af flere tilfælde af ulydighed, så tog han det ganske rolig, for som han sagde: “Providence guided my hand”. Det var altså ikke ham, men Forsynet/Gud, der havde styret hans hånd, da han skød og dræbte Booth.

Dramaet i laden blev selvfølgelig foreviget af diverse tegnere, og selv om ingen forsøgte at karikere Booths berømte skønhed, så var der vist ikke så mange uden for Syden, der hyldede hans dåd.
John Wilkes Booth var en slambert, og de fleste af hans medsammensvorne blev hængt, så det ville han nok også være blevet, hvis ikke Corbett havde "ladet sig styre af Forsynet".
 
Her ser man fire af de medsammensvornes henrettelse. En af dem - den første kvinde, der blev henrettet på denne måde i USA - var muligvis uskyldig, men der er først blevet sat spørgsmålstegn ved hendes skyld mange år senere.
 

Med eller uden testikler så ligner Corbett efter min mening en russisk bonde fra en roman af Tolstoj. Jeg kan se ham for mig i diskussion med figurer fra Dostojevsky's romaner, men i virkeligheden passer han langt bedre til Lewis Carrolls "Alice i Eventyrland", for han var faktisk en "mad hatter" ligesom en af de herlige figurer, hovedpersonen møder på sin vej ned i kaninhullet.
 

Da han og hans familie emigrerede fra London til Amerika, var han allerede udlært hattemager. Dette fag gav ham til dagen og vejen, når han da arbejdede, for han havde det med at leve som en art vagabond ind imellem sine jobs. Når det skete, drak han voldsomt, men i de gode arbejdsomme stunder blev han en meget from mand, der prædikede for sine kolleger, hvis de kom til at slippe en ed eller to. Han optrådte også somme tider som gadeprædikant og ville desuden til enhver tid afbryde arbejdet, hvis han følte trang til at læse lidt i Biblen.


I pressen blev han som regel beskrevet som en helt, der havde udført en super-dåd ved at dræbe Booth, men omkring 1888 tog hans liv en drejning, der efterlader alle med undren, for han forsvandt efter en indlæggelse på et mentalsygehus. Man regner med, at han slog sig ned i ensomhed i en hytte i skoven, og at han omkom i en voldsom skovbrand i 1894, men sikkert er det ikke ....



 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar