lørdag den 18. december 2021

Hun fulgte ham gennem tykt og tyndt - også i krig


Familierne Blalock og Pritchard havde være på kant med hinanden i 150 år, så det kom som en stor overraskelse for alle, da Sarah Malinda Pritchard (ca. 1840-1901) giftede sig med William McKesson Blalock (1838-1913) i 1856. Hans kælenavn var "Keith", og inden længe fik hun sit eget meget specielle kælenavn for en kvinde, nemlig "Sam". Det skete i forbindelse med en dristig handling, der kunne have kostet hende livet, men som hun slap godt fra: da hendes elskede "Keith" blev indkaldt i Borgerkrigen på Sydens side, forklædte hun sig den 20. marts 1862 som soldat og fulgte ham, uden at han på forhånd vidste det. For at gennemføre sin plan klippede hun sit meget lange hår af og iklædte sig lidt for stort mandetøj, der skjulte hendes kvindelige former. Denne list lykkedes hende, indtil hun blev såret i skulderen, og feltskæreren fandt ud af, at hun i hvert fald ikke var en mand. Han lovede imidlertid Malinda og Keith ikke at røbe hemmeligheden med det samme, så de fik tid til at planlægge deres flugt.

William McKesson Blalock, også kaldt "Keith"

Oprindelig havde det været "Keiths" plan at flygte fra sydstatshæren, når den bevægede sig over i et område, hvor det ville passe med hans ønsker, men forholdene gjorde, at han i stedet måtte lade sig forfremme. Noget, der skete ret hurtigt efter, at han var trådt ind i hæren, da han åbenbart havde specielle evner for det militære. Flugtplanerne rumsterede dog stadig i hovedet på ham, nemlig fordi han i virkeligheden ønskede at skifte side og tilslutte sig de nordstatsstyrkerne. Hvorom alting er, så skaffede han sig mulighed for at forlade hæren ved frivilligt at pådrage sig et voldsomt eksem. Malinda, der havde poseret som hans bror, "Sam", fulgte med, efter at have røbet sit sande køn og derpå være blevet smidt ud af hæren, hvor hun ellers havde gjort god fyldest.

Denne blodige borgerkrig kostede 620.000 soldater samt mange civile livet. Den afsluttede ganske vist slaveriet og genskabte Unionen, men mange af de stridigheder, der lå til grund for krigen, fortsætter den dag i dag. Meget trist, også fordi en borgerkrig kan splitte en familie fuldstændig, da de enkelte familiemedlemmer jo kan have valgt hver sin side. "Keith" og Malinda var ikke enige politisk, men det lod de ikke komme imellem sig, selv om det dog er tydeligt, at hun fulgte ham, ligegyldigt hvad han valgte. Hun ville ganske enkelt være sammen med ham, ligegyldigt hvad.

Efter "Keiths" nummer med den selvpåførte eksem tog ægteparret hjem igen, men det varede ikke længe, før man forstod, at han i virkeligheden var en desertør. Lokale Sydstats-agenter stillede ham over for et valg: meld dig til hæren endnu engang eller bliv indkaldt, og dette påbud fik dem til at flygte. På et tidspunkt levede de sammen med andre desertører og nordstatssympatisører i bjergene, hvor de deltog i guerillakrigsførelse, foretog raids, etc., etc.. Malinda blev endnu engang såret i skulderen, og "Keith" mistede det ene øje. Efter krigen slog de sig ned som bønder, fik fire børn og adskillige børnebørn. Malinda døde af naturlige årsager i 1901 og "Keith" 12 år senere i en ulykke.  

Det interessante ved Malindas historie er, at hun ikke var den eneste kvinde, der gik ind i aktiv militærtjeneste, selv om det var forbudt og blev anset for at være overmåde upassende. Nogle gjorde det ligesom hende, fordi de ønskede at være sammen med manden i deres liv, men det gjaldt nu ikke alle. I visse tilfælde blev deres sande køn interessant nok ikke opdaget før efter deres død, nemlig fordi de havde været lige så gode soldater som deres mandlige krigskammerater. 

 

 

https://www.womenhistoryblog.com/2006/07/malinda-blalock.html 


https://www.ncpedia.org/biography/blalock-sarah........

 

https://wizzley.com/the-women-who-fought-in-the-american-civil-war/ 

 

https://www.nationalwomenshistoricalsociety.org/blog/2018/1/29/malinda-pritchard-blalock 

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar