fredag den 3. december 2021

Hvem dræbte Napoleon I?

 

Som vi ved, ikke mindst fra ældre krimier, så er arsenik et af de mest populære mordvåben, hvilket ikke mindst den britiske krimidronning Agatha Christie, ofte har demonstreret. Her ses hun med en af de engelske skuespillerinder, nemlig Margareth Rutherford, der har givet liv til hendes nok mest berømte detektiv, Miss Marple, der er udstyret med et skarpt blik for luskede arvinger, mord - og arsenik ..... 

Også uden for krimiernes verden har dette såkaldte "arvingernes pulver" imidlertid banet vejen for mange, der bare ikke har kunnet vente på, at deres sejlivede arveonkel døde naturligt. Arsenik regnes for et "civiliseret" mordvåben sammenlignet med f.eks. knive, revolvere, økser og lignende. Blodet fosser ikke ud og påkalder sig unødig opmærksomhed, og mange af symptomerne virker naturlige, fordi de tilskrives almindelige sygdomme. Et af de første "normale symptomer" på arsenikforgiftninger er således hovedpine. Det har vi jo alle sammen i ny og næ, så det skulle gå meget mærkeligt til, hvis nogen øjeblikkelig går fra erkendelsen af sådan et symptom til mistanker om et mordforsøg med arsenik. 

En endnu bekvemmere anvendelighed ser man i forbindelse med det, der tilsyneladende er blevet mange amerikanske (kvindelige) morderes yndlingsgift, nemlig kølervæske. Det smager sødt og er derfor perfekt sammen med søde drikke. At der er tale om en forgiftning er ikke lige til at se for ofret, men væsken er ret effektiv. Derfor er metoden blevet brugt om og om igen med imponerende resultater. Det fine ved et middel som kølervæske er, at det fås nemt og billigt, for det indgår naturligt i en bilejers hverdagsliv. Man skal ikke ud og handle med skumle personer i mørke gyder, men kan gå ned og købe det i en ganske almindelig forretning. 

Inden maj 2010 var det også ret nemt at få fat på arsenik, nemlig i forbindelse med rotte-bekæmpelser, men det er nu blevet forbudt for privatpersoner. Hvis man har et rotteproblem, skal man tilkalde en autoriseret rottebekæmper og ikke selv fuske med det. 

Som ældre fremtrådte Elizabeth I som et spøgelse. En ung adelsmand, der så hende uden makeup blev så forskrækket, at han ikke nåede at tænke sig om, men kom med et par yderst fornærmelige betragtninger om hendes ydre, der vist nok endte med at koste ham livet. Hvad havde han set, der i den grad forskrækkede ham? Man mener, at hendes brug af den gængse makeup, hvor hendes ansigt fremtrådte som unaturligt bleg, ikke bare havde belastet hendes helbred, men også hendes ydre. Sagen var nemlig den, at denne makeup indeholdt arsenik. Det gjorde makeuppen imidlertid også mange år senere, da Max Factor, Helena Rubinstein og Elizabeth Arden startede deres firmaer for dyre skønhedsprodukter. Dette vareområde var simpelthen forgiftet af de midler, der skulle tjene som forskønnelsesmidler. 

Pinligt nok indeholder visse fødemidler også arsenik. Det gælder bl.a. ris, som man ved indeholder "arsen", der sammen med ilt udgør arsenik. Derfor skal risene skylles og behandles på en særlig måde.
 

Før i tiden indeholdt mange forskellige former for medicin arsenik og/eller andre substanser, der nu ses som giftige. Der var ellers alle mulige populære midler, der solgtes helt op til engang i 1960'erne. Noget andet, der solgtes langt op i tiden var en speciel form for tapet. Farven grøn blev i en bestemt nuance fremstillet ved at opløse kobberacetat i eddike og derpå tilsætte en arsenikopløsning, hvilket gjorde de tapeter, der var farvet med produktet både smukt grønne og overordentlig giftige .....


Ingen bliver vist forbavset over at høre, at Napoleons lig var fuldt af arsenik, for hans mange fjender og politiske modstandere har selvfølgelig ønsket ham død i årevis, og de har da sikkert prøvet alt muligt for at få bugt med ham, men hvem myrdede ham og hvordan??? Den gængse opfattelse i vore dage er, at han døde af mavecancer, men at han også blev udsat for en arsenikforgiftning i forbindelse med sit fangenskab på St. Helena. Man ved nemlig nu, at dagligstuen i det hus, der tjente som hans fængsel, havde tapeter med arsenik, men det havde man også mange andre steder, da man jo endnu ikke vidste, at det var farligt.

En gruppe italienske forskere, der foretog analyser af Napoleons hår, fandt ud af, at han sandsynligvis har været udsat for en kontinuerlig arsenikforgiftning gennem hele sit liv og altså ikke bare en enkelt gang. Det virker sært, for så mistænker man jo, at han må have været forfulgt af giftmordere fra før, han blev kejser, og det virker trods alt ikke sandsynligt. Hvor kom arsenikken så fra??? Tjah, en nærliggende tanke er faktisk, at den ikke stammer fra fjender, men fra tapeter i hans forskellige hjem. Mange har ønsket ham død, men det var sandsynligvis de forskellige tapetsererne, der optrådte gennem hele hans liv, der slog ham ihjel uden at være klar over det .....


https://ekstrabladet.dk/krimi/mor-og-datter-forgiftede-far-med-koelervaeske-i-kirsebaervin/5727596

https://www.hjernetips.dk/sundhed/106-hverdagens-giftstoffer

https://illvid.dk/medicin/de-fem-mest-giftige-stoffer

https://historienet.dk/kriminalitet/britiske-husmoedre-var-iskolde-arsenik-mordere

https://historienet.dk/samfund/dagligliv/500-aars-madskandaler-fra-arsenik-slik-til-blaa-maelk 

https://www.kemifokus.dk/tapeterne-der-draebte/ 

https://usamerika.dk/shirley-allen-den-sorte-enke-der-draebte-sin-mand-med-koelervaeske/ 

https://ekstrabladet.dk/krimi/article3081420.ece 

https://www.bolius.dk/maa-man-koebe-rottegift-i-tyskland-243

https://rosengaardcentret.dk/blog/makeuppens-magiske-rejse/ 

https://samvirke.dk/artikler/soerg-for-at-skylle-dine-ris-foer-du-koger-dem

Wikipedia

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar