fredag den 3. december 2021

Oscar Wildes niece

 

Dorothy "Dolly" Wilde, 1925

En flot dame, der afgjort ligner sin berømte - og berygtede - onkel, forfatteren Oscar Wilde, en hel del. Ligesom Oscar var også Dorothy "Dolly" Wilde (1895-1941) mest til sit eget køn, selv om hun afgjort nød mandlig opmærksomhed og ligefrem pralede af de frierier, hun modtog fra forelskede herrer. Den beundring, hun fik fra højre og venstre, gjaldt dog ikke kun hendes flotte ydre, men også hendes charme og skarpe vid. Således var hun - ligesom sin onkel Oscar - berømt for sin rappe replik, der skaffede hende ind i de parisiske saloner, hvor hun brillerede på alle mulige måder.

Oscar Wilde (1854–1900)

Det virker sært i vor frisindede tid, men det lader til, at hele Wilde-slægten med undtagelse af Dolly skiftede navn oven på Oscae-skandalen med homoseksuelle affærer og især den med den unge Lord Alfred Douglas. Hans kone forlod ham efter at have antaget et nyt navn, nemlig Holland, til både sig selv og deres to sønner. På et tidspunkt medens Oscar afsonede sin dom på to år, fødtes Dorothy "Dolly" Wilde, der var datter af hans ældre, alkoholiserede bror, Willie, hvis eneste barn hun var. 


Onkel og niece mødtes aldrig, men hun var vild med ham, hans ry og hans værker, så hun beundrede sin onkel langt mere end f.eks. sin egen far, der døde nogle få år efter hendes fødsel. Da Willie døde, blev familien imidlertid så fattig, at Dollys mor, Lily, ikke mente at have råd til at beholde hende i hjemmet. Hun blev sendt til noget, hun selv har beskrevet som et "landligt kloster", der ikke lader til at have givet hende gode minder om hendes barndom.

Ved Første Verdenskrigs udbrud tog den unge Dolly til Frankrig, hvor hun blev ambulance-kører. Hun blev kæreste med en af sine kvindelige kolleger, nemlig Standard Oil-arvingen Marion "Joe" Carstairs, der senere blev berømt som speedbåd-sejler. Hendes tilnavn var "Den hurtigste kvinde på havet", hvilket siger meget om både hende som person og hendes ambitioner.

Netop på dette tidspunkt, inden Anden Verdenskrig, havde lesbiske kvinder en masse gode muligheder i Paris. Det vrimlede med mødesteder som f.eks."The Monocle", men mange af festlighederne foregik i private hjem, hvor Dolly virkelig slog sine folder, også fordi hun var den berømte og berygtede Oscars niece og lignede ham meget i det ydre. Hun skrev ganske vist ikke som ham, men oversatte dog lidt, og fandt da også indpas i byens litterære cirkler. Her mødte hun bl.a. Scott Fitzgeralds hustru, Zelda, som hun forsøgte at forføre, hvilket resulterede i den harmfulde forfatters hævn: der var nogle fornærmende referencer til hende i hans "Tender Is the Night", som han dog endte med at skære væk inden udgivelsen. 

Dolly i et eksotisk antræk

Blandt hendes kærester var journalisten Janet Flanner og den spændende, biseksuelle russisk-amerikanske skuespillerinde Alla Nazimova.


Dolly var unægtelig en meget smuk kvinde, og hun forstod at brillere og at skaffe sig rige venner og velyndere. Desværre for hende var hun dog ikke nær så velhavende som smuk, idet hun kun havde en lille arv fra sin stedfar at leve af. En sådan situation kan ikke have været helt nemt for en noget nær substistensløs narkoman som hende. Hun blev flere gange indlagt til afvænninger, men det var næsten et fast mønster, at disse ikke bare mislykkedes, men at hun også blev udskrevet med nye former for afhængighed. F.eks. betød en af hendes indlæggelser, at hun nu også blev forfalden til sovemedicin.
Hun var jo altså ikke rig, og man får indtryk af, at hun klarede sig igennem som noget af en snylter, der skaffede sig gratis logi rundt omkring i byen. Hendes livsstil og manglende pengemidler betød i hvert fald, at hun nærmest levede fra hånden og i munden. Det var hun åbenbart ganske god til, men hendes fortryllede Pariser-liv sluttede, da tyskerne besatte Paris under Anden Verdenskrig. Et par år før havde hun opdaget, at hun havde cancer, hvilket formentlig også spillede ind, da hun besluttede sig for at forlade Paris.

Hun rejste i hvert fald hjem til England, bl.a. på grund af sin brystkræft. Stædig som hun var, nægtede hun dog at lade sig behandle kirurgisk, men søgte i stedet en åbenbart virkningsløs alternativ behandling. Da hun døde som bare 45-årig, kunne man ikke fastslå en sikker dødsårsag, for dødsfaldet kunne både skyldes canceren, men også en overdosis.

https://www.irishtimes.com/culture/niece-who-was-wilder-than-wilde-1.1105899

 

https://www.agefotostock.com/age/en/details-photo/marion-barbara-joe-carstairs-on-a-speedboat-with-a-male-civilian-passenger/MEV-13144833 


 https://archive.nytimes.com/www.nytimes.com/books/first/s/schenkar-wilde.html

 

https://worldqueerstory.org/2019/09/07/dorothy-wilde/ 

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar