onsdag den 12. januar 2022

Bedrager og redningsmand

 

Overvurderede den unge, skoletrætte Adolfo Kaminsky (født i Argentina den l. oktober 1925) sig selv og sin indsats, da han sagde: "Hvis jeg sover en time, så dør hundrede mennesker?" Nej, det gjorde han faktisk ikke, for han reddede utallige mennesker gennem sine målbevidste svindlerier. Uden ham ville de helt enkelt være omkommet. Det gjaldt ikke mindst hans indsats under Anden Verdenskrig, idet man mener, at han - der selv var jøde - reddede mere end 14.000 jøder, men også andre grupper som f.eks. medlemmer af den franske modstandsbevægelse, som han også selv havde tilsluttet sig. 


Adolfos far flyttede sin familie fra Argentina til Frankrig i 1932. Han blev skrædder, og hans søn, Adolfo, blev ansat et sted, hvor man rensede og farvede tøj, da han valgte at forlade skolen. Den kemiske proces fascinerede den unge Adolfo så meget, at han oprettede et privat laboratorium hjemme hos sin onkel. Her eksperimenterede han med farver og pletrensning, idet hans senere ansættelser forøgede hans viden om kemi og kemiske processer. Midt i det hele blev Frankrig okkuperet af tyskerne, og i 1941 blev Adolfos mor dræbt af nazisterne. Resten af familien, der jo var jødisk, blev indsat i Drancy-kz-lejren i nærheden af Paris. Dette var normalt indledningen til noget endnu værre, men den argentinske konsul trådte i karakter og forhindrede det, så hans landsmænd blev frigivet i december 1943, hvorpå de flyttede tilbage til Paris. På det tidspunkt havde Adolfo virket som modstandsmand, siden han var 17 år, og han havde bl.a. sendt oplysninger til London, men hans vigtigste arbejde bestod i at forfalske papirer.  

 

Hans forskellige kemi-studier samt arbejdet med pletrensning kom til god gavn, for han gik i gang med sine nyttige svindlerier med stor iver: han forfalskede identifikationspapirer, hvilket bl.a. var blevet vanskeligere efter opfindelsen af vandmærker. Efterhånden kom han til at stå for frembringelsen af falske papirer for det meste af det nordlige Frankrig samt Benelux-landene. Noget, der reddede enormt mange mennesker, der ellers ville være gået til i en af nazisternes uhyggelige kz-lejre. Efter krigen sluttede han sig til det franske militær samt fortsatte arbejdet med de falske papirer, denne gang beregnet til de spioner, der blev sendt af sted til Tyskland, bl.a. for at kortlægge de mere skjulte kz-lejre, før tyskerne fik dem opløst og dermed skjult for krigsforbryder-tribunalet. Andre, han hjalp, var jøder, der forsøgte at emigrere til Palæstina, men det holdt han op med efter oprettelsen af staten Israel.

Han har hele vejen igennem fulgt sin personlige overbevisning. F.eks. forlod han det franske militær efter begyndelsen af Den første indokinesiske krig/Den fransk-vietnamesiske krig (1946-1954), som han opfattede som en koloni-krig. Straks gik han i gang med at lave falske papirer til andre, der heller ikke ville deltage. Senere hjalp han forskellige grupper, hvis kamp for frihed og retfærdighed, han gik ind for. Som et led i denne generelle frihedskamp oplærte han også andre i at forfalske papirer. Kriteriet for ham i alt, hvad han foretog sig var, at han kunne gå ind for den kamp, hans falsknerier understøttede.

I 1971 udførte Adolfo sit sidste bedrageri, da han opdagede, at en af de opgaver, han blev stillet over for, var en fælde til at få ham afsløret. Hvem, der havde opstillet denne fælde er lidt uklart, men han valgte altså at holde op. Derpå tog han til Algier, hvor han giftede sig og fik fem børn. En af hans sønner er den kendte hip-hop-sanger Rocé.

Familien flyttede tilbage til Frankrig i 1982, og ti år senere blev de alle franske statsborgere. En af hans døtre har skrevet en bog om ham, der først og fremmest handler om hans tidlige liv som forfalsker af liv-reddende identitetspapirer.
 


https://yalereview.org/article/forgers-art

 

https://www.goodreads.com/book/show/28818576-adolfo-kaminsky 

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar