mandag den 24. januar 2022

Selvkastration

Når det gælder de gamle nordiske guder, må man være forberedt på lidt af hvert. Jeg har således hørt to forskellige beretninger om Loke og hans testikler. Den ene fortæller, at en eller anden guddom blev gal på ham og straffede ham for en forbrydelse eller bare et typisk Loke-drilleri ved at binde hans næse sammen med hans testikler. Dette gav ham angiveligt en hoppende gang, og det forstår man jo godt. Ifølge den anden version er det Loke selv, der bruger sine testikler som bevis på sin styrke og maskuline adræthed. I denne udgave af den medrivende beretning hævdes han at binde en snor om sine stakkels, mishandlede testikler og derpå tovtrække med en ged. 

Denne uforsigtige kappestrid er lige ved at gå galt, så han uforvarende får kastreret sig selv, men det bliver nu afværget. Det er dog tydeligt, at Loke ville være et nærliggende valg, hvis den gruppe af nutidige mænd, der har udøvet - eller planlægger at udøve - selvkastrering, skulle ønske et symbol for deres bevægelse. At der findes sådanne grupper kom bag på mig, men det lader til, at det er et nyt mandligt mål, og at det for mange styres af ønsket om at opnå selvstændighed: ikke mere ordinær sex til dem, for nok siger man, at lysten driver værket, men det går til gengæld ud over fokus på andre ting i livet, og det er de åbenbart blevet trætte af.

Der er nogle hårrejsende fotografier på nettet af mænd, der enten er i gang med en selv-kastration eller har fået det foretaget, men de billeder vælger jeg fra og ser lidt på nogle gengivelser af fortidens operationer. Nogle var højst ufrivillige, men andre var selvvalgte, bl.a. fordi de kastrerede mænd så havde nye karrieremuligheder som eunukker i haremmer eller som feterede kastratsangere. For mange i nutiden er testikler fremstillet som et mandligt udtryk for magt i patriarkatet. Sådan ser kvinder det ikke umiddelbart, og de fleste giver afgjort Betty White ret i det, hun her siger: 

Piger får også ofte fortalt, at hvis de bliver overfaldet, skal de "go for the balls", da det vil gøre så ondt på overfaldsmanden, at han straks får andet end voldtægt og mord at tænke på. Den manøvre skulle være let, men er det nu ikke altid, formentlig fordi mænd godt ved, at nogle kvinder er klar over dette kneb ....

Jeg vil tro, at dette gamle billede forestiller en køn og tilsyneladende glad og velfornøjet ungersvend, der bliver forvandlet til eunuk af en kyndig mand.

Uha, dette ser bestemt ikke selvvalgt ud. Det er nok tortur og måske et led i en henrettelse, hvor både øjne og kønsorganer fjernes som et symbolsk udtryk for foragt og underkuelse. Den stakkels konge ser da også meget ulykkelig ud, hvilket man så sandelig godt kan forstå.

Her tror jeg til gengæld, at kastrationen er frivillig, for han bærer sine afskårne testikler på en måde, der kan betyde, at de er en gave eller et symbolsk udtryk for en bestemt form for underkastelse. Det ligner noget fra Middelalderen, så det er næppe led i en religiøs ceremoni til ære for en kvindelig guddom som f.eks. Kybele.

Når man taler om moderne former for selvkastration, tænker man uvilkårligt på både hvorfor og hvordan. Blandt de selvkastrerede mænd, jeg har set udtalelser fra, optræder der især ét motiv: de ønsker den ro i deres liv, som de tilskriver eunukkerne. Hvad remedier angår, så er der brugt kastrations-værktøj til dyrlæger, der bruger det på mange forskellige dyrearter. Dette værktøj kan nemlig også anvendes på mennesker, og det lader til at fungere for dem, der ønsker operationen. For alle andre er det jo en tragedie, også fordi der kommer uorden i deres hormonbalance ....


https://www.researchgate.net/publication/261443951_The_hidden_world_of_self-castration_and_testicular_self-injury

 

https://www.unlikelyexplanation.com/post/what-can-eunuchs-teach-us-about-power

 

https://daydaynews.cc/en/history/646617.html

 

https://www.information.dk/kultur/2013/09/hvorfor-griner-stadig-maends-ristede-klunker

 

https://historienet.dk/civilisationer/vikinger/loke-10-myter-om-den-nordiske-gud 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15305114/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11963344/

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Castration


Ingen kommentarer:

Send en kommentar