mandag den 3. januar 2022

Guddommelig indgriben?

Sytten år gammel fik William Duell den overmåde dårlige ide at overfalde, voldtage og myrde tjenestepigen Sarah Griffin. Hun var på vej væk fra det forurenede London, der gav hende åndedrætsproblemer, for at søge en mindre usund atmosfære i sit barndomshjem i det landlige Worcestershire. Duell havde spillet høflig redningsmand, idet han havde tilbudt hende at leje et natlogi, så hun kunne hvile sig og komme til hægterne under rejsen. Noget, der bare var en del af hans plan om at overfalde hende, så han "kunne få sin vilje med hende".

Eftersom Sarah formodentlig var født engang i begyndelsen af 1700-tallet, kan hun have set nogenlunde ud som på billedet ovenfor. Stakkels Sarah nåede i hvert fald aldrig frem til sit barndomshjem i de sunde omgivelser, hvor hun håbede at genvinde sit helbred. Hun døde for Duells hånd, men det faktum, at han forhindrede hende i at komme hjem, kom mærkeligt nok til at give ham en ny chance i livet. Noget, han afgjort ikke havde fortjent, men som var en nødløsning på en situation, som myndighederne ikke anede, hvad de ellers skulle stille op med.


Den 24. november 1740 blev Duell hængt sammen med et par andre forbrydere. Hans "galje-kammerater" døde som ventet, men han vågnede op, da han blev taget ned og gjort parat til medicinske studier under en af de populære
offentlige dissektioner, man brugte dengang

Den slags gik altid hedt for sig, og sådan en omgang var der vist ingen, der ville overleve, men så langt i forløbet kom Duell jo altså heller ikke, da han ikke var død. Eftersom han havde hængt i 20 minutter, burde han afgjort have været afgået ved døden, men det var han så ikke, og alle omkring ham blev vildt oprørte, for var dette ikke en "Guds Dom"? Havde Gud ikke grebet ind og vist omverdenen, at voldtægtsmanden og morderen Duell aldeles ikke skulle dø?Måske han ligefrem var uskyldig?

Myndighederne har sikkert ikke ønsket at lægge sig ud med de "menige londonere", der var kommet for at se Duell blive hængt, og som kunne bevidne, at det var han blevet. Gode råd var dyre, for hvad skulle man dog stille op med denne skurk, der overlevede på sådan en sær måde? Hænge ham igen? Nej, det kunne man faktisk ikke, for han havde jo rent faktisk gennemgået den straf, han blev idømt. At den ikke havde virket i hans tilfælde, var ikke hans skyld, for hængning var en anerkendt henrettelsesmetode, og bødlen havde åbenbart ikke klokket i det, selv om det måske kunne se sådan ud.

Masser af forbrydere er blevet henrettet i årenes løb, og det er gået mere eller mindre glat, men kun få er ligefrem vågnet op igen, når først de - som Duell - var erklæret døde.


Sagen var jo også den, at mange af tilskuerne til hængningen hørte til en samfundsklasse, der langt hen ad vejen blev holdt i ave af den kristne religion. Hvis de troede, at Gud havde grebet ind og frelst den dømte forbryder, så kunne det udvikle sig til oprør og optøjer, når han blev hængt én gang mere. Ergo: den gik ikke, så voldtægtsmanden og morderen William Duell blev sendt til Amerika, hvor han fik chancen for at kunne begynde forfra i Boston. Det gjorde han så, idet han døde i 1805, dvs. mange år efter at være blevet henrettet offentligt ....

 

https://www.pressreader.com/uk/bbc-history-magazine/20190124/282286731430159 

 

https://www.eurekalert.org/news-releases/540900 

 

https://discover.hubpages.com/literature/10-PEOPLE-WHO-SURVIVED-EXECUTION-BY-HANGING 

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar