fredag den 28. januar 2022

Kvinden som hævner

 

En glad og lykkelig familie? Næh, for ægtemanden, Daniel T. Broderick III (1944–1989), var ikke bare utro, men forsøgte også at komme ud af ægteskabet med Elisabeth Anne Broderick (født den 7. november 1947) - kaldt "Betty" - på en lusket måde. Hans formål var at slippe så let som muligt uden om de økonomiske konsekvenser af en skilsmisse, så han uden problemer kunne blive gift med sin elskerinde, Linda Kolkena, der var tyve år yngre end den "gamle, fede kone", han var godt træt af. Altså en typisk "mand udskifter kone"-situation, hvor den gamle model skrottes til fordel for en smartere og mere up-to-date-udgave, nemlig sådan en som den kønne og friske Linda.

Sådan tænkte han ikke, da Becky sled og slæbte for at betale hans uddannelse, så de kunne få et godt liv sammen. I mellemtiden fik de fire børn, som han imidlertid ikke viste nogen særlig interesse for. Dvs. at Becky også som højgravid kunne være hjemmefra for at ase g mase med de jobs, der forsørgede familien, bl.a. som Tupperware-forsælger. Dette system med konen, der forsørger familien og gør det muligt for manden at studere, var muligvis "indbygget" i hende som den ideelle model for et lykkeligt ægteskab. Hun havde nemlig formentlig lært det hjemmefra i sit irsk-italienske barndomshjem, og hun troede på det: sådan gjorde man som en god og hæderlig kone, idet pukleriet for at sikre mandens uddannelse var en investering i en god fremtid for hele familien. Det materielle, ordinære statussymboler, etc. betød desuden meget for hende og tanken om det, hans uddannelse kunne indbringe, når han var færdig, gav hende nok ekstra inspiration til knokleriet. Kort sagt: det var næppe godhed alene, der drev værket.

Daniel Broderick

Det havde hele tiden været Daniels ønske at læse jura efter at have gennemført et medicinsk studium, da han ønskede at specialisere sig i retsforfølgelse af lægesjusk. I begyndelsen af 1970'erne fik han et job på et fornemt advokatkontor, og i 1982 havde han ansat den 21-årige hollandsk-amerikanske Linda Kolkena (1961-1989) som sin assistent og/eller sekretær. Dette ansættelsesforhold udviklede sig hurtigt til et kærlighedsforhold, og den vakse Betty var ikke længe om at lugte lunten. Daniel nægtede og nægtede, men skaffede sig samtidig sin egen lejlighed, og til sidst måtte han da også gå til bekendelse, samtidig med at han indledte en skilsmissesag. Bettys hævn var formidabel, men også noget af en boomerang: hun efterlod børnene, én for én på hans dørtrin, samtidig med at hun kæmpede for ikke at miste dem.


Betty ville ikke under nogen omstændigheder skilles, hun chikanerede både Daniel og Linda på forskellige måder, især efter at han havde købt et nyt hus, hvor han kunne bo sammen med Linda og de fire børn. Det må have været aldeles forfærdeligt for Betty at opleve, hvordan hendes investering i en god fremtid sivede ud af hænderne på hende, og  den skyldige - Daniel - slet ikke følte samvittighedsnag. Hun hævdede da også hårdnakket, at der kun kunne være én Mrs. Broderick, og at det var hende, men Daniel ville have Linda, så gift blev de efter den barske skilsmisse fra Betty.

Alle rådede Betty til at "komme videre", som man siger, når én er blevet forladt af en utro ægtemage, men det ville Betty ikke høre tale om. Hendes terrorhandlinger imod sin eksmand og hans nye kone forværredes, og den 5. november 1989 brød hun ind i parrets hjem og skød dem begge. De påfølgende retssager afslørede, at hun følte sig i sin gode ret til at hævne sig, og intet har senere kunnet få hende til at skifte mening. Hun modtog en dom på 32 års fængsel, som hun har appelleret senere, men det har hun ikke fået noget ud af, fordi hun ikke udviser nogen anger eller indrømmer, at hun har gjort noget galt. Tværtimod fortsætter hun i samme skure som hidtil, efter at Daniel forlod hende, hvilket tydeligt viser, at hun forventer, at man forstår hendes motiver og giver hende ret: han var hendes "ejendom", hendes "investering", og Linda stjal alt dette fra hende.

Mange kvinder kan sikkert skrive under på, at det også var sådan for dem eller for nogen, de kender, for sådan kører systemet nu engang i et patriarkalsk samfund. Nogle flittige og arbejdsomme kvinder ofrer sig for manden, men forventer at få det mangefold tilbage, når han er blevet etableret - og så bliver de snydt og forsøgt spist af med påstande om "kærlighedens ret". Betty gennemskuede systemet, og hun blev et ikon for mange kvinder i samme situation ....


https://www.marieclaire.com/culture/a32630134/betty-broderick-kids-kim-kathy-lee-daniel-jr-rhett/

 

https://www.lamag.com/longform/one-angry-betty1/ 

 

https://loriajohnston.medium.com/the-deadly-divorce-of-dan-and-betty-broderick-94e10c6452d4 

 

https://www.lamag.com/longform/one-angry-betty1/ 

 

Wikipedia

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar