lørdag den 15. januar 2022

Skønhedens magt


Skønhed er fascinerende af flere grunde, især når man ser, hvordan skønhedsbegreber har været med til at fængsle kvinder inden for det patriarkalske system, fordi de har været det eneste våben og/eller "redskab", som kvinder er blevet henvist til. De har ikke måttet virke på anden måde end ved at vække de mandlige magthaveres begær, men så formodes de også at besidde en magt over disse, der er guld værd, for så kan de manipulere dem, der holder dem fast via lovgivning, religion og sædvane. Tanken om skønhedens indirekte magt over magthaverne forekommer mig ret grotesk, men ideen har vist sig at være sejlivet: skønhed er den platform, kvinder henvises til den dag i dag, selv om de nu også har andre muligheder i samfundet end bare at tage sig ud. F.eks. har jeg set en dygtig politiker som Angela Merkel forsøgt latterliggjort, fordi hun ikke lever op til de gængse, dullede forestillinger om kvindelig skønhed. Dvs. at hun, der besad reel magt, alligevel manglede noget i sit image som kvinde. For mig at se beviser det, at så længe kønsneutralitet er et ikke-realiserbart fænomen, vil skønhedsidealerne spille ind i sociale sammenhæng, de ikke burde influere.

Angela hilser her på en (mandlig???) mini-robot, og jeg synes, hun ser godt ud, bl.a. fordi hun virker levende og åben over for usædvanlige situationer. Hun gør vist intet for at tage sig ud eller at forsøge at optræde i en forventet kvinderolle. Kort sagt: hun er bare sig selv, og det bør være fuldt ud tilstrækkeligt, ikke mindst for en politiker.
 
Skuespilleren Pierce Brosnan er blevet regnet for en laber fyr, men hans kone bliver ofte betegnet som "tyk" - hvilket i sådanne sammenhæng kan oversættes med "grim" - og han har været nødt til at rose hendes ydre, idet han kalder hende "verdens smukkeste kvinde". Folk undrer sig måske over den hotte skuespillers valg af kone, men det er flot, at han ikke lader sig påvirke af de negative betragtninger over deres forhold - samt at hun heller ikke gør det, men promenerer sine deller, som det passer hende .... Nu er der jo så det ved det, at skønhedsidealerne har vekslet op igennem tiden, ikke mindst når det gælder "fylde". Et af udgangspunkterne for de gængse forestillinger om kvindelig skønhed finder man i græsk mytologi. Statuen allerøverst forestiller således Afrodite, der var kærlighedens, skønhedens og frugtbarhedens gudinde. Sådanne antikke statuer siges at være skabt over en levende model, nemlig den græske kvinde, som man kender under hendes besynderlige kælenavn, Phryne, der betyder "tudse". At kalde nogen "grim som en tudse" er et kendt udtryk den dag i dag, og det er jo ikke ligefrem smigrende. I den græske oldtid var det åbenbart noget andet, i hvert fald når det gjaldt Phryne, hvis rigtige navn var Mnesarete.

 

Herrerne lader sig angiveligt forbløffe af den nøgne Phrynes skønhed

Phryne var altså kendt for sin utrolige skønhed, som forskellige af hendes græske samtidige har beskrevet med stor begejstring. Man mener, at hun ikke bare har inspireret til én antik statue, men til en hel del kunstneriske gengivelser af den smukkeste af alle græske gudinder, Afrodite, og det er i hvert fald en kompliment i et patriarkalsk samfund, der er besat af kvindelig skønhed. Det er også en magt-tilkendegivelse, der vil noget, når nu man ved, at hendes strålende ydre reddede hende fra henrettelse for noget, som man i vor nutid mistænker var en form for blasfemi. Ingen ved dog med sikkerhed, hvad hun havde gjort for at havne i en retssal som anklaget for noget, der kunne koste hende livet, men man ved, at ifølge legenden behøvede hun ikke at imødegå beskyldningerne. Det eneste, hun skulle for at stoppe alle anklager var at smide tøjet og vise sin utrolige skønhed for rettens mænd. Noget, der formentlig også hang sammen med de græske forestillinger om skønhed som en gudernes gave, der beviste ens position som udvalgt og velsignet af de højere magter. Var man smuk, ja, så "havde man ret" .....

Dvs. at ifølge legenderne om hende, der faktisk levede af - og var blevet særdeles velhavende - af sit job som kurtisane, dvs. prostitueret, så sejrede hun på grund af det, mange af de forsamlede herrer må have set tidligere som kunder hos hende. Man kan sige, at den etablerede magt veg for skønheden, hvilket såmænd har været idealet for mange kvinder langt op i tiden: "Vis dig, og ham den fæle magthaver falder til føje ...." Det forekommer mig meget naivt, men jeg vil ikke benægte, at det rent faktisk har vist sig at være rigtigt i forskellige historiske situationer med mand-/kvindekombinationer .....

Phryne har som sagt inspireret forskellige kunstnere, og det gælder også i nutiden eller i hvert fald noget, der ligger tættere på vor egen tid end Antikkens Grækenland. Her er det Louis Elias Robert, der har brugt motivet med den nøgne skønhed til at udsmykke facaden på Louvre i Paris. 

 

https://www.amazon.co.uk/Famous-Hetaira-Courtesan-Alabaster-Sculpture/dp/B01NBO4RFE 


https://greekreporter.com/2021/09/12/the-ancient-greek-model-who-disrobed-for-her-freedom/


Wikipedia

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar