tirsdag den 13. juli 2021

Den fjerde dronning og et stort MÅSKE .....

A portrait of Anne of Cleves in the 1540s by Bartholomäus the Elder

Det er aldrig faldet mig ind, at Henrik VIII's fjerde kone, Anne of Cleves (1515- ), kunne have hemmeligheder, der kan forvandle hendes noget blege eftermæle som den "grimme", forskudte kone til noget helt andet, men så stødte jeg på beskrivelsen af en undersøgelse, som hendes eksmand havde fået gennemført, efter at han havde fået deres ægteskab annulleret. Officielt er hun jo "den grimme kone", som han simpelthen ikke kunne have et seksuelt forhold til. Ja, ifølge ham "stank" hun såmænd også, hvilket var lige præcis det, han selv gjorde, så der var ikke det, der ikke var i vejen med denne fjerde kone. At det hele bundede i hans frustrationer over en svigtende potens samt det faktum, at hun ikke ved deres første møde, hvor han havde vist sig for hende i forklædning, var faldet for hans stærkt falmede maskuline charme, har først senere tiders forskere været inde på. 

Var hun så grim? Næh, hun var en nydelig kvinde, der tilmed stammede fra en høj-fertil tysk slægt, der formentlig ville have sikret et godt afkast i form af de mandlige efterkommere, Henrik drømte om, så Tudor-kongenavnet kunne være blevet bevaret. At forskyde hende, sagde mere om ham end om hende, men derfor kan hun godt have haft hemmeligheder, der gør det hele endnu mere grotesk. Den franske ambassadør Charles de Marillac beskrev hende som høj og slank "of middling beauty and of very assured and resolute countenance." En anden skrev: "Her hair hanging down, which was fair, yellow and long ... she was apparelled after the English fashion, with a French hood, which so set forth her beauty and good visage, that every creature rejoiced to behold her." Altså ikke noget fugleskræmsel, men en køn kvinde, der ikke burde have afskrækket Henry fra at konsummere deres ægteskab. Hvorom alting er, det gjorde det, hvilket var vigtigt for hans plan om at komme af med hende ....

Francis I, Annes tidligere forlovede 

Som bare 11-årig havde Anne været forlovet med Hertugen af Lorraines jævnaldrende søn, Francis. Forlovelsen blev dog af kortvarig længde, og Francis giftede sig senere med den danske prinsesse Christina, der var datter af kong Christian II. Det var hende, der besvarede et frieri fra Henrik med den klassiske replik: "Hvis jeg havde haft to hoveder, ville jeg gerne have stillet det ene til Hans Majestæts rådighed." 

Nå, men nu var det altså Anne, der hang på den forfængelige monark, der havde mistet sin maskuline charme og formentlig også den potens, han var så stolt af. Deres ægteskab varede imidlertid kun et halvt år, hvorefter Henrik og hans rådgivere fandt en vej ud af det, der ikke betød en udlevering af Henriks skrøbeligheder, og som heller ikke kunne føre til alt for store diplomatiske forviklinger: Anne havde som sagt været forlovet med Francis i årene 1527-1535, hvilket var grund nok til at forskyde hende på en forholdsvis udramatisk måde. Ikke noget med en halshugning denne gang, men med et kunstgreb af de snedige: hun blev forvandlet til hans "søster" og stod i rang kun tilbage for en fremtidig dronning og hans døtre. Hun modtog også generøse gaver for ikke at modsætte sig kongens ønske om en annullering af ægteskabet. Da han giftede sig med sin femte kone, Katherine Howard, blev hun tilsyneladende også veninde med hende, men hun var ikke glad for den sjette, Katherine Parr, måske fordi hun og hendes bror på dette tidspunkt forsøgte at skaffe hende tilbage i hendes eksmands arme. Noget, der jo altså ikke lykkedes.

Anne fik en masse ud af sit korte ægteskab med Henrik VIII, men kun i materiel forstand. Som kvinde må hun have følt sig forsmået og forrådt, men der er noget i forløbet, der tyder på, at hun havde helt andre interesser end den fede, ildelugtende monark, der havde forskudt hende: Efter forskydelsen kom der nemlig nogle rygter i omløb, der aldrig er blevet fuldt ud undersøgt, selv om allerede Henrik selv gav ordre til en undersøgelse. Der opstod påstande om, at Anne havde født en sund og rask dreng efter ægteskabets opløsning. Eftersom dette angiveligt ikke var blevet konsumeret, var situationen prekær: 

His majesty thinketh it requisite to have it groundly [thoroughly] examined, and further ordered by your discretions, as the manner of the case requireth, to inquire diligently, whether the said Anne of Cleves hath indeed had any child or no, as it is bruited; for his majesty hath been informed that it is so indeed, in which part his majesty imputeth a great default in her officers for not advising his highness thereof, if it be true.

Jeg håber, at Anne aldeles ikke var den blege og eftergivende kone-robot, hun bliver set som, men er stærk og handlekraftig kvinde, der fik sig en elsker og måske også et barn, men som sagt, BEVIST uden for al tvivl er det dog ikke, selv om der er forskere, der er begyndt at tænke mere over muligheden af, at rygtet talte sandt, og at den blege, mindre kønne Anne i virkeligheden var en filur ....


https://www.smithsonianmag.com/smart-news/historians-new-novel-controversially-theorizes-henry-viii-divorced-anne-cleves-because-shed-already-given-birth-180972415/

 

https://www.hrp.org.uk/hampton-court-palace/history-and-stories/anne-of-cleves/ 


Wikipedia

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar