tirsdag den 6. juli 2021

Den franske "hunulv" og bøsse-kongen

 

Absolut et smukt ansigt med fine, regelmæssige træk. Skægget og håret er helt forrygende og må have krævet alt lige fra kamme og børster til krøllejern. Gad vide, hvor han fik den slags fra i det fængsel på Berkeley Castle, han blev sat i for at være den, han var via fødsel, byrd og personlighed: kong Edward II af England (1284–1327). Det med personligheden var et kildent spørgsmål, da han havde mandlige favoritter, der gav anledning til mistanker om, at han var bøsse, selv om han var gift med en notorisk skønhed og fik børn med hende. Man spørger sig selv, om det var derfor hans hustru, dronning Isabella af Frankrig (1295-1358), gjorde oprør imod ham og fik indsat deres søn, den mindreårige Edward III, i hans sted. Samt om det kan være grunden til, at han fik en så hæslig død, formentlig på hendes befaling.

Hvorom alting er, så var Edward II ikke født som tronarving, for han var ikke den ældste af Edward I's sønner. Det var hans ældre bror, Alphonso, men han døde ung.

Marcus Stones maleri af Edward II og Piers, der "gantes" til venstre (1872)

Piers Gaveston (c. 1284–1312) var Edward II's favorit og modtog sin adelstitel, Jarl af Cornwall, mindre end en måned efter hans tronbestigelse. Adelen skummede af raseri over at se denne ikke synderlig fornemme konge-favorit få større og større indflydelse. At kongen også sørgede for, at han indgik et fordelagtigt ægteskab med hans niece, Margaret de Clare, må have været som en rød klud lige i øjnene på dem. De gjorde, hvad de kunne for at bekæmpe ham og hævnede sig bl.a. ved at få ham forvist fra hoffet den ene gang efter den anden. I 1312 blev han imidlertid fanget af Guy de Beauchamp, Jarl af Warwick, og det endte med hans voldsomme død.


Her ser man den halshuggede Piers med sin banemand, Guy de Beauchamp, Jarl af Warwick, der skræver over hans lig. 

Det varede nu ikke længe, før Edward II fik sig en ny favorit, nemlig Hugh Despenser den Yngre (1286-1326), hvorved hans familie fik mange fordele, der ikke huede hverken adelen eller dronningen, Isabella af Frankrig (1295-1358). Hun var kommet til landet som Edward II's 12-årige brud og var kendt for sin intelligens og skønhed. Hendes forældre var det franske kongepar, Filip IV og dronning Johanne I af Navarre, så hun var af den allerfineste kongelige æt og havde følgelig krav på respekt.

Vist nok et billede af den purunge Isabella, der bliver modtaget af sin ægtemand, Edward II

I begyndelsen støttede hun sin mand, selv om det trak op til uvejr på grund af hans forkærlighed for Piers, som hun dog formåede at gøre sig gode venner med. Hun forstod til fulde at spille på sin kongelighed og fik efterhånden en betydelig autoritet og magt, der gjorde, at hun kunne sno sig i sit nye land. Den nye favorit, Hugh Despenser den Yngre, kunne hun dog ikke forlige sig med. Var det den forrådte hustru eller dronningen i hende, der gjorde oprør? Det er der delte meninger om, ligesom Edward II's påståede homoseksualitet også diskuteres af de lærde. Var han - eller var han ikke - bøsse, sådan som der var mange, der mente, både dengang og nu? En af kilderne er Christopher Marlowes skuespil "The Troublesome Reign and Lamentable Death of Edward the Second, King of England, with the Tragical Fall of Proud Mortimer" (1592), men det er jo altså skrevet adskillige år efter Edward II's død i 1327.

 
Kan Isabella have reageret på at måtte se sig selv som kvinde blive skubbet til side for en mand, og var det derfor, hun formentlig indledte en affære med Roger Mortimer? Som sagt, meningerne er delte, men umuligt er det altså ikke, for hvad skulle få en smuk, ung kvinde som Isabella til at acceptere sådan en situation?

Isabella og Roger Mortimer

Efter en diplomatisk rejse til sit hjemland, Frankrig, vendte Isabella tilbage til England i 1326. Med sig havde hun en flok lejesoldater, og på ingen tid fik hun - og Mortimer - styrtet kong Edward II og indsat sig selv som regenter for hans søn, Edward III. Var det på det tidspunkt, hun fik tilnavnet "Hunulven fra Frankrig"? At hun var upopulær skyldtes dog ikke bare, at hun styrtede sin mand, fik ham i fængsel og formodentlig også myrdet på grusom vis ved hjælp af et rødglødende spyd op i hans anus, men at hun var ødsel samt formentlig havde et forhold til Mortimer. 
 

Blot 18 år gammel trådte den myrdede konges søn, Edward IV, i karakter, for han gjorde sig fri af sin mors og hendes formodede elskers regentskab og hævdede sin magt som konge. Mortimer blev henrettet, og dronning Isabella blev holdt indespærret i to år, men derpå taget til nåde igen af sin søn, kong Edward IV.

Hunulven Isabella kan meget vel have været en frustreret kvinde, der havde god grund til at gøre oprør imod et ægteskab, hvor hun åbenbart altid så sig henvist til rollen som det tredje hjul. Hun havde ikke selv valgt sin ægtemand og havde været meget ung, da hun kom til sit nye land, men alt det var jo ofte prinsessernes almindelige vilkår. Det var sådan, de gjorde karriere, og de har næppe gjort oprør imod dette system, men måske nok de personlige ofre, de led ved at havne hos en mand, der ikke værdsatte dem efter fortjeneste. Dramaet omkring Edward II synes i hvert fald at indeholde personlige elementer, der kan have været svære at leve med for en kvinde.

 

https://thehistoryvault.co.uk/the-mystery-of-edward-iis-death/ 

 

https://dan.wikitrans.net/Isabella_av_Frankrike


https://www.historytoday.com/archive/edward-ii-marries-isabella-france

 

https://denstoredanske.lex.dk/Isabella_-_engelsk_dronning 

 

Wikipedia

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar