onsdag den 28. juli 2021

Ideen om hemmelige og skjulte steder

Det her er lige mig!!! Hvis jeg kom ud for sådan noget, ville jeg fluks få fat på værktøj - eller eksperter - der kunne åbenbare, hvad der gemte sig i denne skjulte boks, for jeg ELSKER hemmelige rum, skjulte steder og den slags. Bare tanken om dem får min fantasi til at at galopere i vild fart, for hvad kan de dog ikke gemme??? Realiteterne vil næppe nogensinde kunne følge med fantasien, når det gælder sådan noget, og det jeg synes bedst om er "forklædte" rum, bygninger, døre, etc..  

 

Hvem skulle dog have troet, at dette lille tårn med lampen i virkeligheden var en politistation? Det er det skam, og det er beliggende i London, men jeg tvivler på, at der er så mange, der kender noget til det, for det er jo nærmest camoufleret til usynlighed. Ikke at det usynlige er mig imod, for jeg er jo altså ret fascineret af hemmelige rum, skjulte (tapet-)døre og gamle, glemte steder af forskellig art. De fleste er nemlig gamle, men der er dog også nogle nyopførte, der fungerer fint for nutidsmennesker med ønsket om private rum af forskellig art ....


Hemmelige, skjulte rum, der måske har ligget glemt i århundreder, er ikke bare en romantisk ide i gamle spændingsromaner, men også ofte en spændende mulighed, der f.eks. afsløres ved købet af en gammel ejendom med både plads og spøgelser. Tanken om, at man kan forflytte sit synlige legeme til et privat, "usynligt" sted kan være enormt tillokkende, for det smager af nye valg, eventyr, spændende muligheder og masser af chancer, og det bør der være en del af i ethvert liv, ligegyldigt hvordan det ellers er ....

Somme tider er de hemmelige steder bare dobbelte skuffer eller et skab i et skab, men det kan også være både et helt hjem, der f.eks. befinder sig skjult under det synlige hus, eller et gammelt bykvarter. Tanken om fortiden - for det er det som sagt som regel - der er død, men så alligevel lever videre under den synlige overflade er yderst interessant, for dette repræsenterer en form for tidsrejse, der ellers er umulig i den synlige verden. Åben en skjult lem i gulvet, gå ned ad en gammel, slidt trappe og havn i et udsnit af dine forfædres reelle verden, der bare er blevet glemt. Super-spændende!

Dette er et mindre udsnit af det, der engang var det gamle London under Compton Street. Det har ikke den status som f.eks. Katakomberne i Paris, men minder mig om dem, og de står jo stadig for en masse historiske perioder. De har således ikke bare huset knogler af døde helt tilbage fra romertiden, men også modstandsfolk under Den Tyske Besættelse. Der er helt sikkert sket mange forskellige ting her, der har haft historisk betydning, men oprindelig var stedet et sammensurium af gange, stier og kalkstensbrud. Senere blev det så begravelsesplads, da kirkegårdene blev overfyldte. 

Normalt går jeg ind for "begravelser uden grav", nemlig via "strøning af asken" og helst til havs, så dette er et overvældende syn for mig, men ikke helt så slemt som f.eks. Katakomberne i Palermo, hvor ikke bare knoglerne, men hele liget bevares. Dér røg det, jeg sætter pris på, nemlig det private, for hvordan kan man bevare fornemmelsen af sit privatliv, hvis flere tusind lig "nidstirrer" én, hvad enten de kan se noget eller ej?

Noget andet, der har den samme udstråling som skjulte og hemmelige steder, er forladte bygninger. Hvorfor blev de forladt, og hvad der er foregået i dem? 

Engang var dette arbejdsplads og vel også bolig for mennesker, men nu ligger bygningen ubrugt hen og forfalder bare. Det ligner et svigt - og er et svigt - men hvad er baggrunden mon? 

Hvorfor i alverden har ingen reddet dette store hus? Kunne det ikke have været brugt som noget andet, hvis man ikke længere ønskede at bruge det som bolig? Var der spøgelser, eller tænkte man, at der kunne være det, og var det derfor, ingen  tog ansvaret for det?

Eftersom der findes minegange, katakombere, etc. under jorden, der ellers er beboet et mennesker, så spekulerer man uvilkårligt på, om hele byer kan eksistere og fungere sådan et sted. Ja, det lader til det, for i 1963 var der en tyrkisk mand, der renoverede kælderetagen på sit hus og stødte på en sær, ældgammel stenmur, som hans nysgerrighed fik ham til at bryde igennem. Og hvad fandt han? Jo, det, der gemte sig langt nede under hans hus var hele rækker af rum, der var udgravet i den vulkanske undergrund. Da der kom system i graveriet, blev det hurtigt klart, at det drejede sig om en labyrint af ældgamle rum, der i alt ville kunne rumme 20.000 mennesker i en glemt, underjordisk storby. Man fandt ud af, at den stammede fra bronzealderen, hvilket selvfølgelig gjorde den endnu mere interessant.

Hvis man ville, kunne man vel bo dernede, men det har under alle omstændigheder historisk betydning ved at fortælle noget om gamle forfædres liv.


https://underholdning.tv2.dk/royale/2015-03-18-eksklusivt-her-er-margrethes-hemmelige-rum-paa-hovedbanen

 

https://www.fdm-travel.dk/italien/catacombe-dei-cappucini-i-palermo-rejsetip 

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar