torsdag den 15. juli 2021

Kvinden, der ikke lod sig voldtage af SYSTEMET

 

Franca Viola

En smuk, italiensk kvinde med en naturlig værdighed. Hendes navn er Franca Viola, og hun ligner bestemt ikke en, der lægger op til fiddelihut med hvem som helst. Da hun blev kidnappet og voldtaget, syntes sagen klar ifølge vore nutidige begreber: der blev begået en forbrydelse imod hende, og forbryderen skulle fanges og i fængsel. Sagen var dog den, at hendes hjemland, Italien, længe havde kørt med et system omkring disse specielle sex-forbrydelser, der gjorde sagen mere indviklet end som så. Som et decideret mandssamfund støttede man et gammelt, forældet system, hvor en mand kunne slippe for straf, hvis han giftede sig med voldtægtsofret. At det også gjorde det muligt for ham at tvinge kvinder, der havde afvist hans frieri, til brudeskamlen, var der ikke rigtig nogen, der tænkte på - eller også så de  det som "naturligt" eller "ønskværdigt".

Franca Viola var kommet sammen med mafia-frøet Filippo Melodia i seks måneder i 1963, men afviste ham så, for han var alligevel ikke hendes drømmeprins. Dette gjorde Filippo aldeles rasende, og han greb til det middel, der havde ført til andre mænds sejr over modvillige kvinder: bortførelse og voldtægt. Eftersom en voldtægt ikke bare er traumatisk, men også ødelægger noget, den katolske kirke sætter højt, nemlig en kvindes jomfrudom, så er sagen alvorlig. Selv om der er tale om en forbrydelse, så mister ofret anseelse ved det, der bliver gjort imod hende, og mange vælger derfor at gifte sig med deres voldtægtsmand for at redde ansigt. Ægteskabet regnes for en form for "hvidvaskning" af begge parter: han er ikke længere en forbryder, og hun er lige ved at blive forvandlet til jomfru igen.  

Efter afslaget på hans frieri blev Filippo altså rasende. Sammen med tolv kammerater af samme art som ham selv trængte han ind i Francas hjem og bortførte både hende og hendes 8-årige bror, Mariano, der kæmpede mod overmagten for at beskytte sin søster ved ikke at ville give slip på hende. Ikke nok med denne bortførelse, men de overfaldt og tævede også Francas og Marianos mor. Alt i alt en meget grov opførsel, men helt i overensstemmelse med de gældende forestillinger om "lovligt" bruderov.

Francas fangenskab varede i otte dage, og ifølge traditionen forventedes hun så at gifte sig med Filippo "for at genoprette sin ære". Hvis ikke hun gik med til dette, så ville hun for evigt være stemplet som en "vanæret kvinde", der havde mistet sin jomfrudom uden at være gift. Alt var tilrettelagt for at få hende til at ægte sin voldtægtsmand, men han havde gjort regning uden vært, for hun ikke bare nægtede, men gik også til politiet. Det havde betjentene ikke været ude for før, men hun fastholdt sin anmeldelse af Filippo og hans kammerater.

Dermed var hun virkelig det første voldtægtsoffer, der nægtede at følge mandssamfundets tradition, og det vakte stor opsigt, men ikke kun på hendes hjemegn. Nej, sagen blev en international sensation, der blev fulgt med interesse verden over.


Mange havde ondt af Filippo og hans kumpaner, og de fattede ikke, hvad det var, Franca ville, men der var også nogle, der holdt med hende og roste hende for hendes mod. At det var en kønsrolle-revolution, hun havde sat i gang, opfattede de færreste nok dengang, men sådan var det: det med at kue kvinden med "bananen" var ikke længere acceptabelt. Det varede dog noget, før det sivede ind i hovederne på lokalbefolkningen, og familien Viola blev udsat for forskellige former for forfølgelse. F.eks. blev deres marker brændt af, og de blev skyet som vanærede af deres gamle naboer og venner.


Ved retssagen, hvor Filippo blev idømt 11 års fængsel, mødte hans kønsfæller op i et stort antal. Dommen var nok med til at få dem til at forstå, at de forrige tider ikke var gældende mere, og da Franca nogle år senere giftede sig med en ikke-Mafiafyr, som hun havde kendt siden barndommen, blev hun lykønsket af både Paven og den italienske præsident. Selv om hun ikke kaldte sig "feminist", så var hun det i praksis, og hendes kamp fik stor betydning for kvindebevægelsen i Italien.


https://www.vintag.es/2017/12/franca-viola-woman-who-defied-italian.html

 

Wikipedia

 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar